Το ναυάγιο που φιλοξενεί θησαυρό δισεκατομμυρίων: Η αρχαιολογική περιοχή που έχει γίνει πόλος έλξης για τους επιστήμονες (vid)

Το ναυάγιο που φιλοξενεί θησαυρό δισεκατομμυρίων: Η αρχαιολογική περιοχή που έχει γίνει πόλος έλξης για τους επιστήμονες (vid)
Η πρόσφατη κίνηση της Κολομβίας να χαρακτηρίσει το ναυάγιο ως προστατευόμενη αρχαιολογική περιοχή είναι ένα κρίσιμο βήμα για τη διατήρηση του χώρου και των ιστορικών αντικειμένων του.

Η Κολομβία χαρακτήρισε επίσημα το ναυάγιο του Σαν Χοσέ, που συχνά αναφέρεται ως το «ιερό δισκοπότηρο» των ναυαγίων, ως προστατευόμενη αρχαιολογική περιοχή. Η σημαντική αυτή κίνηση, που ανακοινώθηκε την Τετάρτη, αποσκοπεί στη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης διατήρησης του φημισμένου ισπανικού πολεμικού πλοίου, το οποίο βρίσκεται στα ανοικτά των ακτών της Καραϊβικής.

Το Σαν Χοσέ, μια γαλέρα 60 πυροβόλων, πιστεύεται ότι κρύβει έναν θησαυρό από σμαράγδια, χρυσό και ασήμι που εκτιμάται ότι αξίζει το εκπληκτικό ποσό των 17 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το υπουργείο Πολιτισμού της Κολομβίας τόνισε ότι ο χαρακτηρισμός αυτός «εγγυάται την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς» και θα διευκολύνει τις «δραστηριότητες έρευνας, διατήρησης και αποτίμησης» στην περιοχή.

«Δεν πρόκειται για θησαυρό, δεν το αντιμετωπίζουμε ως τέτοιο», δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού Χουάν Νταβίντ Κορέα, υπογραμμίζοντας την ιστορική και πολιτιστική σημασία του ναυαγίου και όχι τη χρηματική του αξία.

Το Σαν Χοσέ βρήκε τον υγρό του τάφο κοντά στο νησί Baru της Καρθαγένης κατά τη διάρκεια του Πολέμου της Ισπανικής Διαδοχής, μετά από μάχη με βρετανικά πολεμικά πλοία. Παρέμεινε ανεξερεύνητο μέχρι το 2015, όταν οι κολομβιανές αρχές εντόπισαν το ναυάγιο. Από τότε η ανακάλυψη προκάλεσε διεθνή διαμάχη για τα δικαιώματα ιδιοκτησίας.

Πολλά μέρη έχουν διεκδικήσει το Σαν Χοσέ, μεταξύ των οποίων η Κολομβία, η Ισπανία, οι κοινότητες των ιθαγενών της Βολιβίας και μια εταιρεία με έδρα τις ΗΠΑ, η Sea Search Armada. Η τελευταία, ισχυριζόμενη ότι βρήκε το πλοίο τη δεκαετία του 1980, προσέφυγε κατά της κολομβιανής κυβέρνησης στο Μόνιμο Διαιτητικό Δικαστήριο, ζητώντας μερίδιο από τον εκτιμώμενο θησαυρό, ο οποίος φέρεται να ανέρχεται σε περίπου 10 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η πρόσφατη κίνηση της Κολομβίας να χαρακτηρίσει το ναυάγιο ως προστατευόμενη αρχαιολογική περιοχή είναι ένα κρίσιμο βήμα για τη διατήρηση του χώρου και των ιστορικών αντικειμένων του. Οι προσπάθειες της χώρας επικεντρώνονται στη διαφύλαξη της κληρονομιάς του πλοίου, διασφαλίζοντας ότι η ιστορία και η σημασία του δεν θα επισκιαστούν από τον θησαυρό που κρύβει.