Ο εφιάλτης της αφρικανικής σκόνης επιστρέφει: 48ώρο με βροχές και πτώση της θερμοκρασίας (vid)

Ο εφιάλτης της αφρικανικής σκόνης επιστρέφει: 48ώρο με βροχές και πτώση της θερμοκρασίας (vid)
Βροχές, αισθητή πτώση της θερμοκρασία και αφρικανική σκόνη αναμένονται τις επόμενες ώρες, με το σκηνικό καιρού να αλλάζει.

Αλλάζει και πάλι το σκηνικό του καιρού. Σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη τις επόμενες ώρες αναμένονται βροχές πτώση της θερμοκρασίας και επιστροφή της αφρικανικής σκόνης, τονίζοντας ωστόσο πως τα φαινόμενα δεν θα είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά.

Στην Αττική, θα εκδηλωθούν ήπιες βροχοπτώσεις το μεσημέρι και το απόγευμα της Πέμπτης, ενώ για τη Θεσσαλονίκη ο καιρός θα είναι πιο βαρύς προς το απόγευμα και βράδυ με ισχυρές βροχές και καταιγίδες ιδιαίτερα προς τη Χαλκιδική και περιοχές που βρέχονται από το βόρειο βορειοδυτικό Αιγαίο.

Τα φαινόμενα αναμένεται να εξασθενίσουν σταδιακά από το Σάββατο, όποτε και θα εμφανιστούν βοριάδες, ωστόσο η αφρικανική σκόνη θα είναι εντονότερη την ίδια ημέρα Κρήτη και Δωδεκάνησα.

Πάντως, από την ερχόμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα από την ερχόμενη Τετάρτη (16.05.24) «έρχονται» θερμές αέριες μάζες, που θα ανεβάσουν κατακόρυφα τον υδράργυρο», σύμφωνα με τον κ. Μαρουσάκη.

Την ίδια ώρα, ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς κάνει λόγο για έντονες καταιγίδες τα ξημερώματα προς Παρασκευή (10.05.24) σε πέντε περιοχές.

«Τα φαινόμενα τη νύχτα προς την Παρασκευή θα ενταθούν στην κεντρική Μακεδονία, τις Σποράδες, την ανατολική Θεσσαλία, τη βόρεια Εύβοια και τη βορειοανατολική Στερεά» αναφέρει με ανάρτησή του στο Χ, την οποία συνοδεύει από χάρτη που καταγράφει την πορεία των φαινομένων.

Για την αφρικανική σκόνη ο κ. Κολυδάς ανέφερε: «Την Πέμπτη και την Παρασκευή θα έχουμε ασθενή έως μέτρια μεταφορά Σαχαριανής σκόνης προς την περιοχή μας» και ότι «η μεταφορά της σκόνης στα κατώτερα και μέσα ύψη της τροπόσφαιρας δεν θα διατηρηθεί αιωρούμενη στην ατμόσφαιρα, καθώς σε συνδυασμό με τις βροχοπτώσεις θα παρασυρθεί θα πέσει και θα σημειωθούν λασποβροχές κυρίως στα νότια».