«Εξωγήινοι εισέβαλαν στην Καλιφόρνια»: Τα μυστηριώδη φώτα που ανησύχησαν τους πολίτες (vid)

Επιμέλεια: Newsroom
«Εξωγήινοι εισέβαλαν στην Καλιφόρνια»: Τα μυστηριώδη φώτα που ανησύχησαν τους πολίτες (vid)
Οι κάτοικοι της Καλιφόρνια αναστατώθηκαν μόλις είδαν μυστηριώδη φώτα να εμφανίζονται στον ουρανό.

Σε ένα ουράνιο θέαμα που καθήλωσε τους θεατές, μια εκτόξευση πυραύλου SpaceX Falcon 9 από τη βάση διαστημικών δυνάμεων Vandenberg ζωγράφισε τον ουρανό πάνω από τη Νότια Καλιφόρνια με μια μαγευτική λωρίδα φωτός. Το γεγονός, μέρος του φιλόδοξου προγράμματος Starlink της SpaceX, είχε ως στόχο να τοποθετήσει 22 δορυφόρους σε χαμηλή γήινη τροχιά, συμβάλλοντας στον αυξανόμενο αστερισμό της εταιρείας που έχει σχεδιαστεί για να παρέχει παγκόσμια κάλυψη του διαδικτύου.

Η εκτόξευση, η οποία πραγματοποιήθηκε γύρω στις 7:30 μ.μ. την 1η Απριλίου, αναμενόταν με ανυπομονησία από τους λάτρεις του διαστήματος και τους απλούς παρατηρητές. Αρχικά είχε προγραμματιστεί για τις 28 Μαρτίου, το γεγονός αναβλήθηκε λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, αυξάνοντας την προσμονή για το θέαμα που θα ακολουθούσε.

Καθώς ο πύραυλος πετούσε μέσα στη νύχτα, άφησε πίσω του ένα λαμπερό ίχνος ορατό σε όλη τη Νότια Καλιφόρνια γύρω στη 1:45 π.μ., προκαλώντας δέος αλλά και αβεβαιότητα στους κατοίκους. Το KCAL News μίλησε με τη Roseleen Browne, μια κάτοικο του Χόλιγουντ που είδε το φωτεινό φαινόμενο ενώ έβγαζε βόλτα το σκύλο της. «Μου φάνηκε όμορφο, αλλά φοβήθηκα επίσης ότι ήταν κάτι κακό γιατί μου θύμισε εκτοξεύσεις πυραύλων που έχω δει στο διαδίκτυο. Χάρηκα που υπήρχε και άλλος άνθρωπος έξω που το είδε μαζί μου», μοιράστηκε, απηχώντας το συναίσθημα πολλών που βρέθηκαν τόσο γοητευμένοι όσο και θορυβημένοι από το θέαμα.

Η φωτεινή λωρίδα, που αρχικά καλύφθηκε από μυστήριο, ταυτοποιήθηκε αργότερα ως συντρίμμια από την εκτόξευση του πυραύλου SpaceX, διαλύοντας τις ανησυχίες και αναδεικνύοντας την τρομακτική δύναμη της ανθρώπινης εφευρετικότητας και την ικανότητά της να αγγίζει τα αστέρια. Αυτή η εκτόξευση ακολουθεί στενά την αντίστοιχη αποστολή που πραγματοποιήθηκε στα μέσα Μαρτίου 2024, η οποία επίσης στόλισε τον ουρανό πάνω από τη Νότια Καλιφόρνια με ένα ανάλογο φωτεινό ίχνος και ένα contrail, αναδεικνύοντας τη συνήθη αλλά πάντα συναρπαστική φύση των προσπαθειών εξερεύνησης του διαστήματος.

Το έργο Starlink της SpaceX αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό άλμα προς τα εμπρός στην προσπάθεια εκδημοκρατισμού της πρόσβασης στο διαδίκτυο σε ολόκληρο τον κόσμο, ιδίως σε υποβαθμισμένες ή απομακρυσμένες περιοχές. Με κάθε επιτυχημένη εκτόξευση, η εταιρεία πλησιάζει όλο και πιο κοντά στην υλοποίηση του οράματός της για έναν συνδεδεμένο κόσμο, που δεν θα περιορίζεται από τα γεωγραφικά εμπόδια και τα εμπόδια υποδομής που υπαγορεύουν σήμερα την πρόσβαση στην πληροφορία και τις ευκαιρίες.