Βρέθηκε το ναυάγιο του «Ιερού Δισκοπότηρου»: Λύθηκε το μυστήριο του πλοίου που αγνοούνταν για 120 χρόνια

Επιμέλεια: Newsroom
Βρέθηκε το ναυάγιο του «Ιερού Δισκοπότηρου»: Λύθηκε το μυστήριο του πλοίου που αγνοούνταν για 120 χρόνια
Το SS Nemesis ξεκίνησε από το Newcastle στη Νέα Νότια Ουαλία της Αυστραλίας το 1904, αλλά δεν έφτασε ποτέ στον προορισμό του, τη Μελβούρνη - 120 χρόνια μετά, το ναυάγιο τελικά εντοπίστηκε.

Το μυστήριο της εξαφάνισης ενός τεράστιου πλοίου στα ανοικτά των ακτών της Νέας Νότιας Ουαλίας λύθηκε μετά από 120 χρόνια, αφού μια εμπορική εταιρεία που αναζητούσε το χαμένο φορτίο έπεσε τυχαία πάνω στα συντρίμμια του.

Το SS Nemesis και το 32μελές πλήρωμά του - στο οποίο συμμετείχαν Αυστραλοί, Βρετανοί και Καναδοί - ξεκίνησε από το Νιούκαστλ φορτωμένο με άνθρακα στις 9 Ιουλίου 1904. Το πλοίο μήκους 73 μέτρων είχε προορισμό τη Μελβούρνη, αλλά δεν έφτασε ποτέ.

ploio

Την τελευταία φορά που εθεάθη το SS Nemesis ήταν κατά τη διάρκεια μιας σφοδρής καταιγίδας στα ανοικτά της πόλης Wollongong, νότια του Σίδνεϊ. Τις επόμενες εβδομάδες, πτώματα του πληρώματος ξεβράστηκαν στην παραλία Cronulla, μαζί με κομμάτια από το τιμόνι του πλοίου, πόρτες και άλλα συντρίμμια.

Παρά το έντονο ενδιαφέρον του κοινού εκείνη την εποχή, το πλοίο δεν βρέθηκε ποτέ.

Πολλά χρόνια αργότερα, η Subsea Professional Marine Services, μια εταιρεία τηλεπισκόπησης που έψαχνε για χαμένα εμπορευματοκιβώτια στα ανοικτά των ακτών του Σίδνεϊ, έπεσε τυχαία πάνω στο ναυάγιο.

Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι η πλώρη και η πρύμνη του είχαν υποστεί σημαντικές ζημιές. Το αρχικό προαίσθημα των εμπειρογνωμόνων της NSW Heritage ήταν ότι επρόκειτο για το SS Nemesis, αλλά δυσκολεύτηκαν να το επαληθεύσουν λόγω του βάθους του ναυαγίου. Στη συνέχεια, ο Οργανισμός Επιστημονικής και Βιομηχανικής

Έρευνας της Κοινοπολιτείας (CSIRO) ενεπλάκη, καταγράφοντας υποβρύχιες εικόνες που επιβεβαίωσαν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του πλοίου, όταν συγκρίθηκαν με ιστορικές φωτογραφίες και σκίτσα του SS Nemesis.

Σύμφωνα με τον Guardian, η έρευνα αποκάλυψε επίσης πώς βυθίστηκε το πλοίο: οι ερευνητές πιστεύουν ότι η μηχανή του υπερφορτώθηκε στην καταιγίδα. Όταν χτυπήθηκε από ένα μεγάλο κύμα, βυθίστηκε κατευθείαν και έτσι δεν μπόρεσαν να αναπτυχθούν οι σωσίβιες λέμβοι.

Ο Εντ Κόρμπερ, διευθύνων σύμβουλος της Subsea Professional Marine Services δήλωσε ότι η ομάδα του αντιμετώπισε αρκετά εμπόδια στην αρχική της έρευνα.

«Ήταν απόλυτη τιμή μας να ανακαλύψουμε αυτό το ναυάγιο, το οποίο τώρα επιτέλους θα δώσει ένα τέλος στις οικογένειες των χαμένων μελών του πληρώματος», δήλωσε ο Korber.