Βασανιστήρια, απομόνωση και προπαγάνδα: H κολασμένη φυλακή της Σιβηρίας όπου κρατούνταν ο Ναβάλνι

Βασανιστήρια, απομόνωση και προπαγάνδα: H κολασμένη φυλακή της Σιβηρίας όπου κρατούνταν ο Ναβάλνι
Σε μια από τις χειρότερες φυλακές του κόσμου στη Σιβηρία κρατούνταν και άφησε την τελευταία του πνοή ο μεγαλύτερος επικριτής του Πούτιν, ο Αλεξέι Ναβάλνι

Η σωφρονιστική αποικία -ειδικού καθεστώτος- στο Χαρπ της ρωσικής Αρκτικής, θεωρείται από τις πιο «σκληρές» και απομονωμένες φυλακές της Ρωσίας αλλά και του κόσμου.

Στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου, ο Ναβάλνι εξαφανίστηκε από φυλακή της κεντρικής Ρωσίας όπου εξέτιε ποινή δύο δεκαετιών με κατηγορίες για εξτρεμισμό και απάτη. Τρεις εβδομάδες αργότερα αποκαλύφθηκε ότι είχε μεταφερθεί στο στρατόπεδο φυλακών IK-3 στο Χαρπ, περίπου 1.900 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Μόσχας.

russia

Ο "Πολικός Λύκος" κατασκευάστηκε το 1961 και αποτελούσε μέρος του σωφρονιστικού συστήματος των γκουλάγκ, των στρατοπέδων καταναγκαστικής εργασίας όπου η ΕΣΣΔ έστελνε τους κρατούμενους της για σωφρονισμό. Η φυλακή αυτή είχε τον αριθμό Gulag 501 και μέχρι και σήμερα διατηρεί ορισμένα χαρακτηριστικά που χρονολογούνται από τη σοβιετική εποχή, εξήγησε στο France 24 η Εμίλια Κούστοβα, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου. Ένα από τα στοιχεία που διατηρούνται είναι η χρήση του καιρού "ως εργαλείο καταστολής.

Όντας βόρεια του αρκτικού κύκλου, η συγκεκριμένη περιοχή «βλέπει» το φως της ημέρας μόνο έξι μήνες. Ο "Πολικός Λύκος" είναι ένα πολύ απομονωμένο μέρος. Όπως λέει η Koustova, με την αποστολή ενός κρατουμένου τόσο μακριά γίνεται προσπάθεια να κοπούν οι δεσμοί μεταξύ των κρατουμένων και των αγαπημένων τους προσώπων.

Σύμφωνα με τη Daily Mail, οι περισσότεροι κρατούμενοι έχουν περιγράψει πώς το FKU IK-3 έχει σχεδιαστεί για να κάνει τους κρατούμενους να αισθάνονται "εντελώς απελπισμένοι" και να συντρίβουν "κάθε επαναστατικό πνεύμα". Η εγκατάσταση στο Kharp, που ανήκει στην Ομοσπονδιακή Σωφρονιστική Υπηρεσία της Ρωσίας, μπορεί να φιλοξενήσει έως και 1.085 άτομα.

Η Independent εξέτασε τις συνθήκες φυλάκισης που ο Ναβάλνι αναγκάστηκε να υπομείνει από τότε που φυλακίστηκε κατά την επιστροφή του στη Ρωσία το 2021.

Ο Ναβάλνι φαίνεται να διαμαρτυρήθηκε για πρώτη φορά για την επιδείνωση της κατάστασης της υγείας του τον Μάρτιο του 2021, αμέσως μετά τη μεταφορά του από ένα κέντρο προφυλάκισης στη σωφρονιστική αποικία της Αρκτικής. Ο αντίπαλος του Πούτιν αντιμετώπιζε εξουθενωτικους πόνους στην πλάτη και μούδιασμα στα πόδια του. Επιπλέον, είπε ότι υποβαλλόταν σε αδιανόητους ωριαίους νυχτερινούς "ελέγχους" που ουσιαστικά του στέρησαν τον αδιάλειπτο ύπνο για αρκετές εβδομάδες.

Η διοίκηση της φυλακής αρνήθηκε να του παράσχει επαρκή υγειονομική περίθαλψη ή ακόμη και να μοιραστεί μαζί του τον ιατρικό του φάκελο. Τελικά, μετά από μια διεθνή εκστρατεία υπέρ του και μια απεργία πείνας, οι αρχές του προσέφεραν κάποια ιατρική περίθαλψη και του επέτρεψαν να έχει πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με την υγεία του.

polar wolf

Εκτός αυτού, τον ον Ιανουάριο, ο εκπρόσωπος του Ναβάλνι δήλωσε ότι ο ηγέτης της αντιπολίτευσης είχε τεθεί σε απομόνωση για 10 ημέρες επειδή "συστήθηκε λανθασμένα" σε έναν φρουρό.

Η Kira Yarmysh δήλωσε στο X ότι ήταν η 25η φορά που ο Ναβάλνι είχε τεθεί σε απομόνωση και ότι είχε περάσει σχεδόν 283 ημέρες σε τέτοιες συνθήκες. Συγκεκριμένα, ο αντίπαλος του Πούτιν είπε ότι ήταν κλειδωμένος σε ένα κελί στην αρκτική φυλακή του, όπου μπορούσε να βαδίζει μόνο 11 βήματα μπρος-πίσω και αναγκάστηκε να ακούει ένα ποπ τραγούδι υπέρ του Πούτιν από τον Yaroslav Dronov.

Άλλες μορφές τιμωρίας και βασανιστηρίων λέγεται ότι περιλαμβάνουν την παράταξη κρατουμένων στην παγωμένη ύπαιθρο και στη συνέχεια βρέξιμο με νερό. Η ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των κρατουμένων Όλγα Ρομάνοβα αφηγήθηκε τον ισχυρισμό ενός κρατουμένου ότι κατά τη διάρκεια της κορύφωσης του χειμώνα, τους ανάγκασαν να παραταχθούν στους εξωτερικούς χώρους των φυλακών με "ελαφριά ρούχα" για 40 λεπτά.

Τους διατάζουν να μην κουνηθούν και αν έστω και ένα άτομο έτριβε τα χέρια του για να ζεσταθεί, τότε "όλη η ομάδα περιλούζεται με νερό".