Ελβετία: Η Βέρνη εξετάζει την πώληση κοκαΐνης για ψυχαγωγική χρήση

Newsroom
Ελβετία: Η Βέρνη εξετάζει την πώληση κοκαΐνης για ψυχαγωγική χρήση
Για την εφαρμογή του σχεδίου απαιτείται τροποποίηση της εθνικής νομοθεσίας από την κυβέρνηση της Ελβετίας.

Η πρωτεύουσα της Ελβετίας, η Βέρνη, εξετάζει πιλοτικό σχέδιο για να επιτραπεί η πώληση κοκαΐνης για ψυχαγωγική χρήση, σε μια ριζοσπαστική προσέγγιση στον πόλεμο κατά των ναρκωτικών που πιστεύεται ότι δεν έχει δοκιμαστεί πουθενά αλλού στον κόσμο.

Το κοινοβούλιο της Βέρνης υποστήριξε την ιδέα, η οποία χρειάζεται ωστόσο ακόμη να ξεπεράσει την αντίθεση των αρχών της πόλης και θα απαιτήσει επίσης τροποποίηση της εθνικής νομοθεσίας.

Η πολιτική κατά των ναρκωτικών στον κόσμο εξελίσσεται, με το Όρεγκον, για παράδειγμα, την πολιτεία των ΗΠΑ, να αποποινικοποιεί την κατοχή μικροποσοτήτων κοκαΐνης το 2021 με στόχο τη θεραπεία απεξάρτησης από τα ναρκωτικά.

Πολλές ευρωπαϊκές χώρες επίσης, μεταξύ των οποίων η Ισπανία, η Ιταλία και η Πορτογαλία, δεν έχουν πλέον ποινές φυλάκισης για κατοχή ναρκωτικών, συμπεριλαμβανομένης της κοκαΐνης, αν και πουθενά δεν έχουν προχωρήσει τόσο μακριά όσο η πρόταση που συζητείται τώρα στη Βέρνη.

Η Ελβετία επανεξετάζει τη στάση της απέναντι στην ναρκωτική αυτή ουσία μετά την κριτική που ασκήθηκε από πολιτικούς και ειδικούς ότι οι απόλυτες απαγορεύσεις είναι αναποτελεσματικές, με την πρόταση αυτή, η οποία βρίσκεται ακόμη στα πρώιμα στάδιά της, να ακολουθεί δοκιμές που βρίσκονται σε εξέλιξη για να επιτραπεί η νόμιμη πώληση κάνναβης.

«Ο πόλεμος στα ναρκωτικά έχει αποτύχει, και πρέπει να εξετάσουμε νέες ιδέες», δήλωσε η Έβα Τσεν, μέλος του συμβουλίου της Βέρνης από το Κόμμα της Εναλλακτικής Αριστεράς, το οποίο συνυποστήριξε την πρόταση.

«Ο έλεγχος και η νομιμοποίηση μπορούν να τα πάνε καλύτερα από την απλή καταστολή», σημείωσε.

Μεγάλη χρήση κοκαΐνης

Η πλούσια Ελβετία έχει ένα από τα υψηλότερα επίπεδα χρήσης κοκαΐνης στην Ευρώπη, σύμφωνα με τα επίπεδα παράνομων ναρκωτικών ουσιών και των μεταβολιτών τους που μετρώνται στα λύματα, με την Ζυρίχη, τη Βασιλεία και τη Γενεύη να βρίσκονται όλες μεταξύ των 10 πρώτων πόλεων στην Ευρώπη.

Ελβετικές πόλεις, μεταξύ των οποίων η Βέρνη, δείχνουν επίσης αυξανόμενη χρήση, ενώ οι τιμές της κοκαΐνης μειώθηκαν στο μισό τα τελευταία πέντε χρόνια, σύμφωνα με την μη κυβερνητική οργάνωση Addiction Switzerland.

«Αυτήν την στιγμή έχουμε πολλή κοκαΐνη στην Ελβετία και στις χαμηλότερες τιμές και την υψηλότερη ποιότητα που έχουμε δει ποτέ», δήλωσε ο αναπληρωτής διευθυντής της μκο Φράνκ Ζόμπελ.

«Η κοκαΐνη μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή τόσο αυτών που κάνουν χρήση πρώτη φορά όσο και αυτών που είναι μακροχρόνιοι χρήστες. Οι συνέπειες μιας υπερβολικής δόσης, αλλά και η ατομική δυσανεξία ακόμη και στις μικρότερες ποσότητες, μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο», υπογράμμισε η κυβέρνηση της Βέρνης.

Η Τσεν, που είναι μέλος του κοινοβουλίου, δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς ακόμη για να πει κανείς ποια θα ήταν η εξέλιξη ενός πιλοτικού σχεδίου, συμπεριλαμβανομένου του πού θα πωλείται η ναρκωτική ουσία ή του τρόπου προμήθειάς της.

«Βρισκόμαστε ακόμη μακριά από μια δυνητική νομιμοποίηση, αλλά θα πρέπει να εξετάζουμε τις νέες προσεγγίσεις», σημείωσε η Τσεν. «Αυτός είναι ο λόγος που ζητούμε ένα επιστημονικά εποπτευόμενο πιλοτικό σχέδιο δοκιμής».

Απαιτείται τροποποίηση της νομοθεσίας

Για να γίνει μια δοκιμή, το κοινοβούλιο θα πρέπει να τροποποιήσει τον νόμο που απαγορεύει τη χρήση της ναρκωτικής αυτής ουσίας για ψυχαγωγικούς σκοπούς.

Η απόφαση θα μπορούσε να ληφθεί σε κάποια χρόνια ή και νωρίτερα, αν τα τρέχοντα προγράμματα για την κάνναβη --όπου η ναρκωτική αυτή ουσία πωλείται στα φαρμακεία-- δείξουν επιτυχή αποτελέσματα, δηλώνουν πολιτικοί ειδικοί.

Οποιαδήποτε νομιμοποίηση θα συνοδεύεται από ελέγχους ποιότητας και ενημερωτικές εκστρατείες, σημείωσε η Τσεν, ενώ η προσέγγιση αυτή θα μειώσει μια κερδοφόρα εγκληματική αγορά.

Οι ειδικοί είναι διχασμένοι, με ακόμη και αυτούς που τάσσονται υπέρ της δοκιμής να ανησυχούν για τους πιθανούς κινδύνους.

"Η κοκαΐνη είναι μια από τις πιο έντονα εθιστικές ουσίες που γνωρίζουμε", δήλωσε ο Μπόρις Κουέντναου, επικεφαλής ομάδας του Κέντρου Ψυχιατρικής Έρευνας του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης.