Ο χάρτης με τις χώρες που καταναλώνουν περισσότερη μπίρα: Πού βρίσκεται η Ελλάδα

Γιάννης Μπαϊρακτάρης
Ο χάρτης με τις χώρες που καταναλώνουν περισσότερη μπίρα: Πού βρίσκεται η Ελλάδα
Ποια χώρα είναι η πρωταθλήτρια στην κατανάλωση μπίρας, αλλά και τι κάνουμε στα μέρη μας;

Η μπίρα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα αλκοολούχα ποτά στον κόσμο. Ειδικά στην Ευρώπη καταναλώνονται καθημερινά τεράστιες ποσότητες. Ποια χώρα, όμως, έχει τα πρωτεία στον συγκεκριμένο τομέα; Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), που επικαλείται ο ιστότοπος Landgeist, αυτή είναι η Τσεχία αφού κατά μέσο όρο κάθε κάτοικος καταναλώνει 135 λίτρα μπίρας ετησίως.

Πίσω από τους Τσέχους, βρίσκονται επίσης χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, κάτι που δεν μας κάνει καθόλου εντύπωση. Έτσι, η Αυστρία είναι στη δεύτερη θέση με 126 λίτρα ανά κάτοικο τον χρόνο, και η Πολωνία στην τρίτη θέση με 114 λίτρα. Στην τέταρτη θέση βρίσκεται η Γερμανία με 111 λίτρα, ενώ η πέμπτη χώρα με την υψηλότερη κατανάλωση μπίρας - και η πρώτη που βρίσκεται εκτός Κεντρικής Ευρώπης - είναι η Ρουμανία, με 107 λίτρα.

...

Κάτω από το όριο των 100 λίτρων τον χρόνο, βρίσκουμε χώρες όπως η Λετονία και η Ιρλανδία, με 98 λίτρα η καθεμία, καθώς και την Κροατία με 95 λίτρα. Η Ισπανία είναι επίσης μεταξύ των δέκα χωρών με τη μεγαλύτερη κατανάλωση μπίρας, μιας και καταλαμβάνει την ένατη θέση με μέσο όρο 93 λίτρων.

Αν και στην Ελλάδα αγαπάμε αρκετά τη μπίρα, η χώρα μας βρίσκεται αρκετά χαμηλά στη συγκεκριμένη λίστα. Πιο συγκεκριμένα, βρισκόμαστε ανάμεσα στις χώρες με τη μικρότερη κατανάλωση μπίρας ανά κάτοικο τον χρόνο, μιας και καταναλώνουμε μόλις 43 λίτρα.

Μαζί μας βρίσκεται και η Ιταλία με 40 λίτρα, αλλά και η Γαλλία με 50 και η Πορτογαλία με 52. Η χώρα με τη μικρότερη κατανάλωση μπίρας πάντως είναι η Τουρκία με μόλις 13 λίτρα ανά κάτοικο τον χρόνο, ενώ ακολουθούν η Μολδαβία με 31 λίτρα και η Αλβανία με 35 λίτρα.