Η αλήθεια πίσω από τις καθυστερήσεις των πτήσεων: Τι δεν σας λένε οι πιλότοι

Επιμέλεια: Newsroom
Η αλήθεια πίσω από τις καθυστερήσεις των πτήσεων: Τι δεν σας λένε οι πιλότοι
Οι καθυστερήσεις πτήσεων είναι πιο συχνές κατά την περίοδο των καλοκαιρινών διακοπών και τείνουν να αυξάνονται αργότερα μέσα στην ημέρα.

Όταν αντιμετωπίζουν μια πτήση με καθυστέρηση, οι επιβάτες συχνά ακούνε τα καθησυχαστικά λόγια από τα πληρώματα των αεροσκαφών που υπόσχονται να «καλύψουν το χρόνο» στον αέρα. Ωστόσο, οι πιλότοι έχουν αποκαλύψει ότι αυτός ο ισχυρισμός είναι περισσότερο μια μέθοδος για να παρηγορήσουν τους επιβάτες παρά μια πραγματική στρατηγική, ιδίως για τις μικρότερες πτήσεις.

Η αποκάλυψη αυτή ήρθε στο φως μέσα από την εξήγηση ενός πιλότου στο Reddit, όπως αναφέρει η The Sun. Σύμφωνα με τον πιλότο, η δυνατότητα να καλύψει κανείς σημαντικά το χρόνο κατά τη διάρκεια μιας πτήσης είναι περιορισμένη. «Υπάρχουν πολύ λίγα πράγματα που μπορούμε πραγματικά να κάνουμε για να "αναπληρώσουμε χρόνο"», δήλωσε. Η δυνατότητα μείωσης του χρόνου καθυστέρησης είναι οριακά μεγαλύτερη στις μεγαλύτερες πτήσεις, αλλά η διαφορά είναι συνήθως μόλις περίπου 5-10 λεπτά, όχι αρκετά σημαντική για να αντισταθμίσει τις μεγαλύτερες καθυστερήσεις.

Η διαδικασία της αναπλήρωσης του χρόνου δεν αφορά την ταχύτερη πτήση, αλλά περιλαμβάνει πιο στρατηγικές κινήσεις, όπως η αίτηση «άμεσων δρομολογίων» ή η λήψη συντομεύσεων και η αξιοποίηση της ταχύτητας του ανέμου για την ενίσχυση των ανέμων. Ο Nick Anderson, πιλότος μιας διεθνούς αεροπορικής εταιρείας, εξήγησε στο Condé Nast Traveler ότι ενώ τα αεροπλάνα θα μπορούσαν να πετάξουν ταχύτερα, συνήθως λειτουργούν μέσα σε μια «μικρή κλίμακα ταχύτητας» που εξισορροπεί την αποδοτικότητα του χρόνου με οικονομικές και περιβαλλοντικές εκτιμήσεις.

Το να πετάς γρηγορότερα σημαίνει ότι καίγονται περισσότερα καύσιμα, κάτι που κοστίζει όχι μόνο στην αεροπορική εταιρεία αλλά και στο περιβάλλον. Ως εκ τούτου, οι πιλότοι γενικά επιφυλάσσουν υψηλότερες ταχύτητες για καταστάσεις όπου μπορεί να αποτρέψουν περαιτέρω δαπανηρά ζητήματα, όπως η απώλεια πτήσεων ανταπόκρισης.

Οι καθυστερήσεις πτήσεων είναι πιο συχνές κατά την περίοδο των καλοκαιρινών διακοπών και τείνουν να αυξάνονται αργότερα μέσα στην ημέρα. Ο Charlie Page, πιλότος του Boeing 787 Dreamliner, αποδίδει αυτές τις καθυστερήσεις στην αυξημένη ζήτηση για πτήσεις κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, που οδηγεί σε αναπόφευκτες υλικοτεχνικές προκλήσεις.

Για να ελαχιστοποιήσουν την πιθανότητα να αντιμετωπίσουν καθυστερήσεις, οι επιβάτες συνιστάται να κλείνουν πτήσεις νωρίτερα μέσα στην ημέρα. Η στρατηγική αυτή βοηθά στην αποφυγή του φαινομένου ντόμινο που προκαλείται από τη συσσώρευση καθυστερήσεων από προηγούμενες πτήσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας.