«Λευκός χρυσός»: Το ορυκτό που αξίζει δισεκατομμύρια και μπορεί να αλλάξει τα πάντα (vid)

Επιμέλεια: Newsroom
«Λευκός χρυσός»: Το ορυκτό που αξίζει δισεκατομμύρια και μπορεί να αλλάξει τα πάντα (vid)
Αυτή η ποσότητα λιθίου θα μπορούσε να τροφοδοτήσει πάνω από 382 εκατομμύρια μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων, μια στατιστική που υπογραμμίζει την τεράστια αξία και τις δυνατότητες αυτής της ανακάλυψης.

Σε μια πρωτοποριακή ανακάλυψη, οι επιστήμονες εντόπισαν αυτό που πιστεύεται ότι είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο κοίτασμα «λευκού χρυσού», ή λιθίου, κάτω από τη μεγαλύτερη λίμνη της νότιας Καλιφόρνιας. Η αποκάλυψη αυτή, που προέκυψε από μια μελέτη που χρηματοδοτήθηκε από το Υπουργείο Ενέργειας (DOE), σηματοδοτεί μια μνημειώδη αλλαγή στις δυνατότητες εξόρυξης λιθίου και τις επιπτώσεις της στον ενεργειακό τομέα.

Οι αρχικές γεωτρήσεις επιβεβαίωσαν την παρουσία τεσσάρων εκατομμυρίων τόνων λιθίου. Περαιτέρω επιστημονικές εκτιμήσεις εκτόξευσαν τον αριθμό αυτό στους 18 εκατομμύρια τόνους. Αυτή η ποσότητα λιθίου θα μπορούσε να τροφοδοτήσει πάνω από 382 εκατομμύρια μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων, μια στατιστική που υπογραμμίζει την τεράστια αξία και τις δυνατότητες αυτής της ανακάλυψης.

Η σύγκριση του Κυβερνήτη Gavin Newsom για τη θάλασσα Salton με τη Σαουδική Αραβία αποκτά πλέον νέα εγκυρότητα. Η εκτιμώμενη αξία του κοιτάσματος λιθίου κάτω από τη θάλασσα Salton ανέρχεται σε 540 δισεκατομμύρια δολάρια, με βάση την τρέχουσα αξία του λιθίου σε περίπου 29.000 δολάρια ανά μετρικό τόνο.

Ο Michael McKibben, καθηγητής γεωχημείας στο Πανεπιστήμιο Riverside της Καλιφόρνια και ένας από τους 22 συγγραφείς της έκθεσης, υπογράμμισε τη σημασία της ανακάλυψης αυτής, δηλώνοντας: «Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα άλμης λιθίου στον κόσμο». Τόνισε ακόμη ότι το εύρημα αυτό μπορεί να καταστήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες αυτάρκεις στην παραγωγή λιθίου, εξαλείφοντας την ανάγκη εισαγωγής από χώρες όπως η Κίνα.

Οι επιπτώσεις της ανακάλυψης στην αγορά

Οι επιπτώσεις αυτής της ανακάλυψης είναι τεράστιες. Με την αυξανόμενη ζήτηση για ηλεκτρικά οχήματα και λύσεις αποθήκευσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, το λίθιο έχει γίνει ένα περιζήτητο αγαθό. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, διαθέτοντας ένα τέτοιο τεράστιο απόθεμα λιθίου, βρίσκονται στα πρόθυρα μιας σημαντικής αλλαγής στο ενεργειακό και οικονομικό τους τοπίο.

Ο αρθρογράφος για το κλίμα Sammy Roth, μιλώντας στην εκπομπή The Show του ραδιοφώνου KJZZ, αναφέρθηκε στη μακρόχρονη γνώση των αποθεμάτων λιθίου στην περιοχή, σημειώνοντας τη γνωστή εδώ και καιρό παρουσία λιθίου στην «υπέρθερμη υπόγεια πισίνα» κάτω από τη Θάλασσα Salton.

Η ανακάλυψη αυτή όχι μόνο υπόσχεται να μεταμορφώσει τη θέση των Ηνωμένων Πολιτειών στην παγκόσμια αγορά λιθίου, αλλά αποτελεί επίσης ένα σημαντικό βήμα προς βιώσιμες και αυτόνομες ενεργειακές λύσεις.