Τι παθαίνει το σώμα σου όταν ξυπνάς με hangover από την... κρεπάλη του προηγούμενου βραδιού (vid)

Επιμέλεια: Newsroom
Τι παθαίνει το σώμα σου όταν ξυπνάς με hangover από την... κρεπάλη του προηγούμενου βραδιού (vid)
Ένας χρήστης του TikTok εξηγεί τι συμβαίνει στο σώμα μετά από κατανάλωση αρκετού αλκοόλ.

Η εορταστική περίοδος πλησιάζει και εκτός από το φαγητό, όλο και ένα ποτηράκι παραπάνω θα πιούν όλοι στα γιορτινά τραπέζια.

Βέβαια μετά από κατανάλωση αλκοόλ η επόμενη ημέρα δεν είναι και τόσο εύκολη. Πονοκέφαλος, ζαλάδα, στομαχικές διαταραχές είναι μόνο μερικά από τα συμπτώματα που έχει κάποιος, ή το λεγόμενο hangover.

Ποτά γιορτές

Τι συμβαίνει όμως ακριβώς στο ανθρώπινο σώμα μετά από κατανάλωση αλκοόλ;

Ένας χρήστης του TikTok αποφάσισε να εξηγήσει τι συμβαίνει λέγοντας: «Θα ήθελα να μιλήσω για ένα συνηθισμένο φαινόμενο, το οποίο είναι η αδιαθεσία μετά την κατανάλωση αλκοόλ. Διαφορετικά γνωστό ως hangover».

«Το hangover είναι ένας συνδυασμός επιπτώσεων που περιλαμβάνουν πονοκεφάλους έως ναυτία, μέχρι αυτό που μερικές φορές αποκαλείται "hangxiety", το οποίο είναι άγχος που ακολουθεί μια μέρα κατανάλωσης αλκοόλ.

Το άγχος, νομίζω, μπορούμε να το καταλάβουμε αν σκεφτούμε τη διαδικασία της πρόσληψης αλκοόλ που αυξάνει την ποσότητα της κορτιζόλης και την αναλογία προς κάποιες άλλες ορμόνες του στρες. Αυτό εξηγεί γιατί μερικοί άνθρωποι ξυπνούν την επόμενη μέρα, ή ακόμα και την μεθεπόμενη μετά από μια νύχτα ποτού και νιώθουν άγχος για λόγους που δεν καταλαβαίνουν».

Ο Huberman συνεχίζει εξηγώντας ότι η θολούρα την επόμενη μέρα προκαλείται από την έλλειψη ύπνου υψηλής ποιότητας.

«Καταρχάς, ο ύπνος μετά από έστω και ένα ποτήρι κρασί ή μια μπύρα, δεν είναι ο ίδιος με εκείνον όταν δεν κυκλοφορεί αλκοόλ στο σώμα σου».

Και συνεχίζει: «Όταν κάποιος καταναλώνει πολύ αλκοόλ, η επόμενη ημέρα είναι απαίσια επειδή ο ύπνο του δεν είναι πραγματικά καλός».

Όσο για τον πονοκέφαλο, ο Huberman εξηγεί ότι αυτό προκαλείται από αγγειοσυστολή. «Η συστολή των αιμοφόρων αγγείων που τείνει να εμφανίζεται ως ανάκαμψη μετά από μια νύχτα κατανάλωσης αλκοόλ», τόνισε.

Ωστόσο εξηγεί ότι η λήψη παυσίπονων θα πρέπει να γίνεται με μέτρο, διαφορετικά δεν θα βοηθήσουν πραγματικά και έχουν και επιπτώσεις.

«Οι αρνητικές επιπτώσεις που μπορεί να έχουν αυτά τα παυσίπονα στο σώμα σας, είναι στο στομάχι και στο συκώτι σας», τονίζει.

Παράλληλα επισημαίνει ότι δεν ισχύει το «ρητό» πως το hangover το ξεπερνάς πίνοντας ξανά ποτό.

«Υπάρχει η παράδοση ότι κάποιος πρέπει απλώς να καταναλώνει περισσότερο αλκοόλ. Τι φοβερή συμβουλή είναι αυτή. Αυτό απλώς θα καθυστερήσει ένα ακόμη χειρότερο hangover», τόνισε.

Δείτε εδώ ποιο είναι το ποτό που προκαλεί το χειρότερο hangover