Πιτσιλής: «Έχει εντοπιστεί influencer που φοροδιέφευγε συστηματικά, στο μικροσκόπιο τα Social Media»

Επιμέλεια: Newsroom
Πιτσιλής: «Έχει εντοπιστεί influencer που φοροδιέφευγε συστηματικά, στο μικροσκόπιο τα Social Media»
Η Γενική Διεύθυνση Αγοράς και Προστασίας Καταναλωτή της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου πρόκειται να πραγματοποιήσει ελέγχους στις εμπορικές πρακτικές που χρησιμοποιούν οι influencers στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ελέγχους των εμπορικών πρακτικών που χρησιμοποιούν οι influencers στους λογαριασμούς τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα διενεργήσει τις επόμενες εβδομάδες το υπουργείο Ανάπτυξης, με τη συνδρομή ψηφιακών εργαλείων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για την προστασία των καταναλωτών από παραπλανητικές εμπορικές πρακτικές.

Ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, μίλησε στα Παραπολιτικά 90,1 και αποκάλυψε πως έχει εντοπιστεί ήδη ένας influencer ο οποίος φοροδιέφευγε συστηματικά.

«Δεν είναι λίγοι οι influencers. Φαίνεται ότι η αγορά έχει διαμορφώσει και τιμοκαταλόγους ανάλογα με το πόσους followers έχει ο καθένας αυτό για εμάς είναι μια πληροφορία, η οποία μας βοηθάει να κάνουμε αυτό που λέμε έμμεση τεχνική ελέγχου», τόνισε μεταξύ άλλων.

Ερωτηθείς αν θα χρησιμοποιήσουν τα social media για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής απάντησε: «Χρησιμοποιούμε τα social media εδώ και καιρό, ούτως ή άλλως χρησιμοποιούμε εδώ και καιρό αυτές τις πληροφορίες. Είχαμε περίπτωση influencer που υπέβαλε κιόλας δήλωση συμμόρφωσης δηλαδή έκανε δήλωση με την οποία συμφώνησε με το αποτέλεσμα και άλλες περιπτώσεις που αυτή τη στιγμή ελεγκτικά είναι σε εξέλιξη και θα πούμε περισσότερα όταν είναι κατάλληλος ο χρόνος».

Στην ερώτηση: «Θα ερευνήσετε όλους τους επώνυμους influencer που πουλάνε αντικείμενα μέσω των social media;»

«Όπως ελέγχουμε και άλλες κατηγορίες θα ελέγξουμε και αυτή. Υπάρχουν υποθέσεις σε εξέλιξη. Δεν θέλω να εστιάσουμε σε μια κατηγορία φορολογουμένων, το φάσμα είναι ευρύ. Αυτό είναι μια αγορά η οποία όσο πάει γίνεται όλο και πιο εμφανής και ρυθμισμένη και αποκτούμε και εμείς πάρα πολύ πληροφορία πια. Για εμάς είναι πάρα πολύ σημαντικό στους ελέγχους μας να πηγαίνουμε διαβασμένοι πρέπει αν φύγουμε από το μοντέλο του "βγαίνω παγανιά και ό,τι βρω". Πρέπει όταν χτυπάμε μια πόρτα να ξέρουμε από πριν ποια πόρτα είναι αυτή που χτυπάμε και τι πάμε να βρούμε», απάντησε.


Αναφορικά με την απόφασή τους να βάλουν τους πολίτες στο χτύπημα της φοροδιαφυγής τόνισε: «Εμείς δίνουμε μια δυνατότητα συνεργασίας με τους πολίτες στην κοινή μάχη κατά της φοροδιαφυγής. Η μάχη είναι κοινή, είναι ακρογωνιαίος λίθος της προσέγγισης που έχουμε. Ως φορολογική αρχή θα κάνουμε και κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας, γινόμαστε κάθε μέρα καλύτεροι, αναπτύσσουμε τα εργαλεία μας, γινόμαστε πιο έξυπνοι, πιο διαβασμένοι. Έρχεται ένα νέο φορολογικό σύστημα το οποίο συμπληρώνει μαζί με τους φορολογικούς ελέγχους ένα νέο πλαίσιο σε μια προσπάθεια να περιοριστεί δραστικά η φοροδιαφυγή αλλά δεν μπορεί η πολιτεία να τα κάνει όλα μόνη της, πρέπει να έχουμε και συμμάχους και θέλουμε να έχουμε συμμάχους αυτους που αφορά το πρόβλημα. Και το πρόβλημα αφορά όλους μας. Τα δημόσια έσοδα είναι η κοινή μας περιουσία».