Δυστοπικές εικόνες στη Βραζιλία: Η χειρότερη ξηρασία στον Αμαζόνιο τα τελευταία 121 χρόνια (vid)

Επιμέλεια: Newsroom
Δυστοπικές εικόνες στη Βραζιλία: Η χειρότερη ξηρασία στον Αμαζόνιο τα τελευταία 121 χρόνια (vid)
Η ξηρασία τροφοδότησε χιλιάδες πυρκαγιές, οι οποίες είχαν δυσμενείς επιπτώσεις στην ποιότητα του αέρα. Το Μανάους έχει πλέον τη δεύτερη χειρότερη ποιότητα αέρα στον κόσμο, καθιστώντας την εξαιρετικά επικίνδυνη για τους κατοίκους του.

Το τροπικό δάσος του Αμαζονίου στη Βραζιλία αντιμετωπίζει μια πρωτοφανή και ιστορική ξηρασία, με τη στάθμη των ποταμών να έχει πέσει στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων 121 ετών. Αυτή η άσχημη κατάσταση επιβαρύνει σημαντικά την περιοχή και τους κατοίκους της.

Από τις 16 Οκτωβρίου, εκτιμάται ότι 481.000 άνθρωποι έχουν πληγεί από την ξηρασία, σύμφωνα με την υπηρεσία πολιτικής προστασίας. Στο Μανάους, μια πόλη ενός εκατομμυρίου κατοίκων, το λιμάνι κατέγραψε επίπεδα νερού μόλις 13,59 μέτρα, που σηματοδοτούν τα χαμηλότερα επίπεδα από την έναρξη των καταγραφών το 1902. Αυτή η δραστική πτώση της στάθμης του ποταμού έχει προκαλέσει μια σειρά από ανησυχητικές συνέπειες.

Η ξηρασία τροφοδότησε χιλιάδες πυρκαγιές, οι οποίες είχαν δυσμενείς επιπτώσεις στην ποιότητα του αέρα. Το Μανάους έχει πλέον τη δεύτερη χειρότερη ποιότητα αέρα στον κόσμο, καθιστώντας την εξαιρετικά επικίνδυνη για τους κατοίκους του. Η πολιτεία Αμαζόνας έχει ήδη καταγράψει 2.770 πυρκαγιές αυτή την περίοδο ξηρασίας, αριθμός ρεκόρ για την περιοχή.

Η κατάσταση επιδεινώνεται από το γεγονός ότι στον Αμαζόνιο, τα ποτάμια είναι συχνά ο κύριος τρόπος μεταφοράς για την πρόσβαση σε απομακρυσμένες περιοχές. Καθώς η στάθμη των υδάτων συνεχίζει να πέφτει, πολλές κοινότητες της ζούγκλας έχουν αποκοπεί, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να έχουν πρόσβαση σε βασικές προμήθειες όπως τρόφιμα, φάρμακα και καθαρό νερό. Η απομόνωση αυτών των κοινοτήτων προκαλεί σοβαρές δυσκολίες.