Με αλεξίπτωτα, βάρκες και τζιπ έγινε η επίθεση της Χαμάς: Καρέ καρέ η αιφνιδιαστική εισβολή στο Ισραήλ (vids)

Κώστας Μιχαήλ
Με αλεξίπτωτα, βάρκες και τζιπ έγινε η επίθεση της Χαμάς: Καρέ καρέ η αιφνιδιαστική εισβολή στο Ισραήλ (vids)
Το CNN εξέτασε 12 προπαγανδιστικά βίντεο της Χαμάς, χρησιμοποιώντας ανάλυση και γεωεντοπισμό για να εξετάσει τι συνέβη σε καίριες τοποθεσίες στο Ισραήλ.

Ένοπλοι μαχητές της Χαμάς από τη Γάζα εξαπέλυσαν αιφνιδιαστική επίθεση στο Ισραήλ τα ξημερώματα του Σαββάτου, ανατινάζοντας τον συνοριακό φράχτη, σκοτώνοντας άγνωστο αριθμό Ισραηλινών στρατιωτών και παίρνοντας αρκετούς ομήρους. Όλα αυτά αποτυπώνονται σε προπαγανδιστικά βίντεο που έχουν πιστοποιηθεί από το CNN.

Οι ισραηλινοί στρατιώτες στα συνοριακά φυλάκια φαίνεται ότι αιφνιδιάστηκαν σε μεγάλο βαθμό από την επίθεση, η οποία πραγματοποιήθηκε με τη χρήση, όπως φαίνεται, μη επανδρωμένων αεροσκαφών, χειροβομβίδων, ρουκετών και αντιαρματικών κατευθυνόμενων πυραύλων, όπως φαίνεται στα βίντεο που μοιράστηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η Χαμάς.

Η παλαιστινιακή μαχητική οργάνωση κατέλαβε επίσης στρατιωτικές βάσεις κοντά στα σύνορα, έκλεψε στρατιωτικά οχήματα και έβαλαν φωτιά σε άρματα μάχης.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, προχώρησαν για μερικά χιλιόμετρα σε κοινότητες κοντά στον φράχτη ασφαλείας που χωρίζει τη Γάζα από το Ισραήλ, αιχμαλωτίζοντας αμάχους.

Το CNN εξέτασε σχεδόν δώδεκα προπαγανδιστικά βίντεο της Χαμάς, χρησιμοποιώντας ανάλυση και γεωγραφικό εντοπισμό για να διαπιστώσει τι συνέβη σε καίριες τοποθεσίες καθώς τα βίντεο που δημοσιεύθηκαν από τη Χαμάς στα κανάλια της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είχαν υποστεί μεγάλη επεξεργασία .

Ένα βίντεο που αναρτήθηκε σε έναν λογαριασμό της Χαμάς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνει μια επίθεση κοντά σε ένα τμήμα του συνοριακού φράχτη, όταν ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος βιντεοσκόπησε μια επίθεση εναντίον ενός ισραηλινού τανκ. Σε κοντινή απόσταση, σε ένα ξεχωριστό βίντεο, φαίνεται καπνός να υψώνεται κοντά σε μια νέα παραβίαση του φράχτη. Το βίντεο δείχνει επίσης ένα ισραηλινό τανκ να καίγεται κοντά σε αυτό το σημείο.

Άλλα βίντεο δείχνουν ένοπλους να κινούνται γύρω από το κιμπούτς Be'eri και να αιχμαλωτίζουν πολλούς Ισραηλινούς. Η τρέχουσα θέση αυτών των ομήρων είναι άγνωστη, αλλά ορισμένοι από τους συμμετέχοντες στο φεστιβάλ έχουν μεταφερθεί στη Γάζα από ένοπλους, όπως προκύπτει από βίντεο.

Άλλα πλάνα απεικονίζουν άνδρες της Χαμάς από τη Γάζα να εισέρχονται στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις του Ερέζ, αφού παραβίασαν τα σύνορα με εκρηκτικά. Το πέρασμα Erez είναι το κύριο συνοριακό πέρασμα μεταξύ της Λωρίδας της Γάζας και του Ισραήλ.

Φαίνονται στη συνέχεια να πυροβολούν έναν πύργο φρουράς και να κινούνται μέσα σε αυτόν που φαίνεται και να καταλαμβάνουν τους χώρους διαβίωσης της στρατιωτικής βάσης.

Το επόμενο βίντεο δείχνει έναν ένοπλο να πυροβολεί έναν άνδρα που είναι στο έδαφος αιμόφυρτος, ενώ άλλοι φαίνεται να κρατούν ομήρους δύο Ισραηλινούς.

Καθώς κινούνται βαθύτερα μέσα στη βάση, φαίνονται να κατεβάζουν μια ισραηλινή σημαία και καταλαβαίνουν ένα στρατιωτικό τζιπ.

Σε στιγμιότυπα που αναρτήθηκαν πάλι από τη Χαμάς δείχνει τουλάχιστον δύο αλεξίπτωτα πλαγιάς λίγο μετά την απογείωσή τους, να πετούν προς την κατεύθυνση του Ζικίμ. Πίσω τους, φαίνεται ένας καταιγισμός ρουκετών.

Δεκάδες μαχητές της Χαμάς - οπλισμένοι με όπλα, χειροβομβίδες και μη επανδρωμένα αεροσκάφη που ρίχνουν βόμβες κατάφεραν να πάρουν τον έλεγχο μιας στρατιωτικής βάσης έξω από το Ναχάλ Οζ.

Η επίθεση ξεκίνησε με ένοπλους άνδρες να τρυπώνουν ανάμεσα σε δύο λόφους κοντά σε μια πύλη κατά μήκος του συνοριακού φράχτη Ισραήλ-Γάζας. Στη συνέχεια φαίνονται να πλησιάζουν και να περνούν μπροστά από ένα παρατηρητήριο - ο μεγάλος πύργος επικοινωνιών της στρατιωτικής βάσης φαίνεται στο βάθος.  

Σύμφωνα με τις Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις (IDF), η Χαμάς επιχείρησε επίσης να επιτεθεί στο Ισραήλ χρησιμοποιώντας βάρκες. Δύο βάρκες από καουτσούκ και δύο άλλες βάρκες καταστράφηκαν νωρίς το πρωί του Σαββάτου, σύμφωνα με τις IDF. Πλάνα που δόθηκαν στη δημοσιότητα το βράδυ του Σαββάτου έδειχναν ένα πλοίο του πολεμικού ναυτικού να πυροβολεί ένα υποτιθέμενο σκάφος της Χαμάς