Επιστρέφει η ρήτρα αναπροσαρμογής στα τιμολόγια ρεύματος

Επιμέλεια: Newsroom
Επιστρέφει η ρήτρα αναπροσαρμογής στα τιμολόγια ρεύματος
Οι προμηθευτές θα πρέπει μέχρι και την 1η Νοεμβρίου να ενημερώσουν τους πελάτες τους για τις νέες συμβάσεις και τα νέα τιμολόγια.

Επανέρχεται η ρήτρα αναπροσαρμογής στα οικιακά τιμολόγια ρεύματος στις 31 Δεκεμβρίου. Στο πλαίσιο της απόσυρσης των έκτακτων μέτρων που ελήφθησαν στην ενεργειακή κρίση «ξεπαγώνει» η αναστολή της.

Σύμφωνα με την kathimerini.gr, η αρμόδια αρχή (ΡΑΑΕΥ) προκειμένου να αποφευχθούν τα φαινόμενα καταστρατήγησης του παρελθόντος, επιχειρεί να οριοθετήσει από τώρα ένα πλαίσιο διαφάνειας στους όρους τιμολόγησης και των συμβάσεων προμήθειας που θα ισχύσουν από τις αρχές του νέου έτους, προκρίνοντας τρεις κατηγορίες τιμολογίων, οι οποίες μάλιστα θα έχουν υποχρεωτικά και χρωματική σήμανση για να γίνονται άμεσα αντιληπτές από τον καταναλωτή.

Οι προμηθευτές θα πρέπει μέχρι και την 1η Νοεμβρίου να ενημερώσουν τους πελάτες τους για τις νέες συμβάσεις και τα νέα τιμολόγια, με διακριτή έντυπη ή ηλεκτρονική επιστολή, ενώ η συναίνεση του καταναλωτή θα θεωρείται δεδομένη εφόσον δεν τους αρνηθεί γραπτώς, εντός 30 ημερών από την ημέρα της γνωστοποίησης.

Οι αλλαγές αφορούν το σύνολο των οικιακών καταναλωτών, αφού πριν από την εφαρμογή των έκτακτων μέτρων τα τιμολόγια όλων των παρόχων βασίζονταν στη ρήτρα αναπροσαρμογής, την οποία πλέον και οι ίδιοι θέλουν να αποφύγουν καθώς τους βαραίνει η καταστρατήγησή της, για την οποία βρέθηκαν να απολογούνται και στα δικαστήρια.

Θα υπάρξουν και προμηθευτές που θα προσφέρουν τιμολόγια με ρήτρα αναπροσαρμογής, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Προμηθευτών (ΕΣΠΕΝ) Γιάννη Μητρόπουλο, όπως όμως δηλώνει στην «Κ», «όποιοι το κάνουν θα πρέπει να εξασφαλίσουν την πλήρη διαφάνεια του υπολογισμού των χρεώσεων, καθώς σε διαφορετική περίπτωση δεν θα έχουν δεύτερη ευκαιρία από τους καταναλωτές και όχι μόνο».

Ποιοι θα έχουν επιδότηση ρεύματος και το 2024

Σε ό,τι αφορά πάντως τις τιμές, η πλευρά των παρόχων εκτιμά ότι θα υπάρξει αποσυμπίεση, αφού θα φύγει από τη μέση το ρίσκο της πρόβλεψης για την τιμή του επόμενου μήνα που ίσχυσε την περίοδο των έκτακτων μέτρων (οι τιμές γνωστοποιούνταν στις 20 του προηγούμενου μήνα) και που επιβάρυνε τελικά τα τιμολόγια πολύ περισσότερο από τη ρήτρα αναπροσαρμογής.

Η επιλογή ωστόσο του φθηνότερου τιμολογίου θα παραμείνει για τους καταναλωτές ένας γρίφος, κι αυτό γιατί η κοστολόγηση του ηλεκτρικού ρεύματος και η αξιολόγηση και η σύγκριση διαφορετικών τιμολογίων είναι εξαιρετικά απαιτητική διαδικασία και απαιτεί τεχνογνωσία που δεν είναι διαθέσιμη στον μέσο καταναλωτή.

Οι προμηθευτές θα πρέπει μέχρι και την 1η Νοεμβρίου να ενημερώσουν τους πελάτες τους για τις νέες συμβάσεις.

Η απόφαση που δημοσίευσε χθες στη Διαύγεια η ΡΑΑΕΥ, μετά την ολοκλήρωση μιας μακράς διαβούλευσης με τις εταιρείες προμήθειας, προβλέπει τις εξής κατηγορίες τιμολογίων:

Τα μπλε

Προϊόντα σταθερής τιμής ορισμένου χρόνου και σταθερής τιμολόγησης καθ’ όλη τη διάρκεια της σύμβασης.

Τα πράσινα

Κυμαινόμενα, όπου η τιμή προκύπτει από υπολογιστικό τύπο ο οποίος συνδέεται με δείκτες της χονδρεμπορικής αγοράς και ανακοινώνεται είτε πριν από την εφαρμογή της (για παράδειγμα η τιμή για τις καταναλώσεις του Ιανουαρίου θα ανακοινωθεί την 1η Ιανουαρίου), είτε απολογιστικά δύο μήνες μετά τον μήνα κατανάλωσης (στο ίδιο παράδειγμα η τιμή του Ιανουαρίου θα οριστικοποιείται τον Μάρτιο). Θα διατίθενται επίσης και προϊόντα μεικτής τιμολόγησης (σταθερής και κυμαινόμενης) η τιμή των οποίων θα ανακοινώνεται είτε την 1η του μήνα εφαρμογής τους είτε την 1η ημέρα του τρίτου μήνα μετά τον μήνα εφαρμογής τους. Και οι τρεις υποκατηγορίες των κυμαινόμενων τιμολογίων θα επισημαίνονται με πράσινο χρώμα.

Τα πορτοκαλί

Προϊόντα δυναμικής τιμολόγησης, τα οποία παρέχουν κυμαινόμενη χρέωση προμήθειας που αντικατοπτρίζει τη διακύμανση της τιμής στις αγορές άμεσης παράδοσης (διακύμανση τιμής ακόμη και μέσα στην ημέρα) και τα οποία προσφέρονται σε καταναλωτές που έχουν έξυπνο μετρητή.