Η σφυρίχτρα θανάτου των Αζτέκων: Αυτός είναι ο πιο τρομακτικός ήχος στον κόσμο (vid)

Επιμέλεια: Newsroom
Η σφυρίχτρα θανάτου των Αζτέκων: Αυτός είναι ο πιο τρομακτικός ήχος στον κόσμο (vid)
Οι Αζτέκοι δημιούργησαν έξυπνα αυτόν τον εφιαλτικό θόρυβο διαμορφώνοντας τη σφυρίχτρα θανάτου κατά το πρότυπο του ανθρώπινου λάρυγγα.

Για όσους αναζητούν μια ανατριχιαστική εμπειρία που να θυμίζει τις αρχαίες τελετουργίες των Αζτέκων, οι επιστήμονες κατάφεραν να αναδημιουργήσουν ένα τεχνούργημα γνωστό ως «Σφυρίχτρα θανάτου των Αζτέκων». Αυτό το ανατριχιαστικό όργανο λέγεται ότι εκπέμπει τον «πιο τρομακτικό ήχο στον κόσμο» και η μακάβρια κληρονομιά του αναστήθηκε σε ένα νέο βίντεο που δημιουργήθηκε από το Action Lab, μια ομάδα ενθουσιωδών ανθρώπων που είναι γνωστή για τα πειράματά της.

Στο βίντεο, ο παρουσιαστής James J. Orgill, απόφοιτος μηχανικός του Πανεπιστημίου Brigham Young, κρατά μια τρισδιάστατα εκτυπωμένη έκδοση της σφυρίχτρας θανάτου των Αζτέκων. Με έναν αέρα αγωνίας, ο Orgill παρουσιάζει στους θεατές αυτό το ανατριχιαστικό κειμήλιο, περιγράφοντας πώς ο ήχος του προκαλεί εγγενώς φόβο στις καρδιές όσων το ακούνε. Στη συνέχεια, προχωρά στην αναπαραγωγή ενός ηχητικού αποσπάσματος από τη σφυρίχτρα θανάτου, η οποία παράγει μια αιματοβαμμένη, σαν τη στριγκλιά του Μπανσέ, προκαλώντας ρίγη σε όσους την ακούνε. Ο ήχος μοιάζει με κάτι που θα μπορούσε να συναντήσει κανείς σε ένα στοιχειωμένο σπίτι και είναι πραγματικά ανησυχητικός.

Ο Orgill διευκρινίζει ότι δεν πρόκειται για την κραυγή ενός ανθρώπου, αλλά μάλλον για τον ήχο που εκπέμπει ένα αντίγραφο ενός τεχνούργημα σε σχήμα κρανίου που ανακαλύφθηκε στην Πόλη του Μεξικού το 1999 από αρχαιολόγους. Αρχικά απορρίφθηκε ως παιχνίδι, αλλά μόλις 15 χρόνια αργότερα οι επιστήμονες αποφάσισαν να φυσήξουν σε αυτό, με αποτέλεσμα να εκπέμψει αυτόν τον τρομακτικό ήχο.

Περιγράφοντας την ανακάλυψη, ο Orgill σημειώνει: «Ήταν μια εκπληκτική ανακάλυψη, επειδή ακουγόταν σαν ανθρώπινο ουρλιαχτό», με αποτέλεσμα να τον αποκαλέσει τον «πιο τρομακτικό ήχο στον κόσμο».

Οι Αζτέκοι δημιούργησαν έξυπνα αυτόν τον εφιαλτικό θόρυβο διαμορφώνοντας τη σφυρίχτρα θανάτου κατά το πρότυπο του ανθρώπινου λάρυγγα. Όταν ο αέρας διοχετεύεται στο όργανο, χωρίζεται σε δύο ρεύματα, δημιουργώντας ταλαντευόμενα ηχητικά κύματα που αντηχούν μέσα σε έναν μεγάλο θάλαμο πριν διαφύγουν από μια δεύτερη οπή.

Παρά την ανατριχιαστική φύση της σφυρίχτρας θανάτου των Αζτέκων, ο ακριβής σκοπός της στον πολιτισμό των Αζτέκων παραμένει αινιγματικός. Οι ειδικοί έχουν διατυπώσει διάφορες θεωρίες, με ορισμένους να εικάζουν ότι αυτό το ανατριχιαστικό όργανο μπορεί να χρησιμοποιούνταν στη μάχη για να προκαλέσει φόβο στους εχθρούς τους.