Ελληνίδα πέθανε στο Μπορντό επειδή έφαγε χαλασμένες σαρδέλες: Δώδεκα άτομα νοσηλεύονται σε νοσοκομείο

Επιμέλεια: Newsroom
Ελληνίδα πέθανε στο Μπορντό επειδή έφαγε χαλασμένες σαρδέλες: Δώδεκα άτομα νοσηλεύονται σε νοσοκομείο
Μια 32χρονη Ελληνίδα που ζούσε στο Παρίσι έχασε τη ζωή της από αλλαντίαση και ακόμα οκτώ άτομα νοσηλεύονται στην εντατική από γεύμα σε εστιατόριο στο Μπορντό της Γαλλίας.

Ένα τραγικό περιστατικό στο Μπορντό της Γαλλίας έχει προκαλέσει την έντονη ανησυχία των αρχών και των κατοίκων, καθώς η αλλαντίαση στοίχισε τη ζωή σε μια Ελληνίδα. Οι γαλλικές υγειονομικές αρχές επιβεβαίωσαν ότι ο θάνατος της γυναίκας προκλήθηκε από τη σπάνια και επικίνδυνη αυτή ασθένεια, η οποία έχει επίσης επηρεάσει σοβαρά τον σύζυγο και τον πατέρα της.

Με τραγικό τρόπο, η γυναίκα απεβίωσε λίγες ώρες μετά το δείπνο στο εστιατόριο, ενώ ο σύζυγος και ο πατέρας της μεταφέρθηκαν εσπευσμένα στο νοσοκομείο σε κρίσιμη κατάσταση. Είναι σοκαριστικό ότι τουλάχιστον δέκα ακόμη άτομα που δείπνησαν στο ίδιο κατάστημα έχουν επίσης νοσήσει από δηλητηρίαση και νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή στο νοσοκομείο, με επτά να βρίσκονται στη μονάδα εντατικής θεραπείας και πέντε να χρειάζονται αναπνευστική θεραπεία.

Όλα αυτά τα κρούσματα συνδέονται με το ίδιο εστιατόριο και έλαβαν χώρα μεταξύ της Δευτέρας 4 Σεπτεμβρίου και της Κυριακής 10 Σεπτεμβρίου 2023. Το κοινό στοιχείο όλων των θυμάτων είναι ότι κατανάλωσαν σαρδέλες σε βάζα από το εστιατόριο.

Οι γαλλικές υγειονομικές αρχές εξέδωσαν δημόσια προειδοποίηση, προτρέποντας όσους παρουσιάζουν συμπτώματα όπως ναυτία, κοιλιακό άλγος, εμετό, διάρροια, θολή όραση, ξηροστομία ή παράλυση να αναζητήσουν άμεση ιατρική βοήθεια. Η σοβαρότητα της κατάστασης ώθησε τους γιατρούς να χορηγήσουν αντιτοξίνες στους προσβεβλημένους ασθενείς. Ωστόσο, η ανάρρωση από τη αλλαντίαση μπορεί να είναι παρατεταμένη, με ορισμένα άτομα να υποφέρουν έως και δύο εβδομάδες λόγω της αργής καταστροφής των βακτηρίων.

Ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου παραδέχθηκε ότι πέταξε κάποια βάζα που περιείχαν σαρδέλες λόγω της «έντονης μυρωδιάς» που ένιωθε κατά το άνοιγμά τους, αλλά σερβιρίστηκαν στους πελάτες. Η επιχείρηση έκλεισε προσωρινά και οι αρχές κατέσχεσαν τις υπόλοιπες σαρδέλες για περαιτέρω δοκιμές. Το εστιατόριο, το οποίο δεν είχε προηγούμενα προβλήματα υγιεινής, θα υποβληθεί σε λεπτομερή καθαρισμό.

Τι είναι αλλαντίαση

Η αλλαντίαση είναι μια σπάνια αλλά δυνητικά θανατηφόρα ασθένεια που προκαλείται από την τοξίνη που παράγεται από τα βακτήρια Clostridium botulinum όταν τα διατηρημένα τρόφιμα δεν αποστειρώνονται επαρκώς. Η τοξίνη επηρεάζει το νευρικό σύστημα και μπορεί να οδηγήσει σε παράλυση και αναπνευστική ανεπάρκεια. Είναι θανατηφόρα στο 5 έως 10 τοις εκατό των περιπτώσεων.

Υπάρχουν έξι είδη αλλαντίασης: α) η τροφιμογενής, β) η βρεφική, γ) η εντερική τοξιναιμία των ενηλίκων, δ) η τραυματική, ε) η ιατρογενής και στ) η εισπνευστική.

Εκ των πραγμάτων η περίπτωση στη Γαλλία ανήκει στην πρώτη κατηγορία. Η επιχείρηση δεν έκλεισε, αλλά της επιβλήθηκε η αναγκαστική πώληση συσκευασμένων τροφών.

Το Clostridium botulinum είναι ένα Gram (+) βακτηρίδιο που αναπτύσσεται καλύτερα υπό αναερόβιες συνθήκες. Το βακτηρίδιο παράγει σπόρια που του επιτρέπουν να επιβιώνει σε δυσμενείς συνθήκες μέχρι να υπάρξουν κατάλληλες συνθήκες που να επιτρέψουν την ανάπτυξή του.

Η αλλαντική τοξίνη θεωρείται από τις πιο θανατηφόρες ουσίες. Η μέση θανατηφόρος δόση (lethal dose- LD50) είναι 1 ng τοξίνης ανά χιλιόγραμμο βάρους σώματος.