Αποκαλυπτική μελέτη διαπιστώνει ότι οι βιταμίνες C και Ε βοηθούν στην ανάπτυξη των όγκων του καρκίνου του πνεύμονα

Επιμέλεια: Newsroom
Αποκαλυπτική μελέτη διαπιστώνει ότι οι βιταμίνες C και Ε βοηθούν στην ανάπτυξη των όγκων του καρκίνου του πνεύμονα
Η λήψη χαπιών βιταμινών C και Ε μπορεί να προκαλέσει την διόγκωση του καρκίνου του πνεύμονα σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Σουηδοί επιστήμονες τόνισαν ότι τα άτομα με οποιαδήποτε μορφή καρκίνου θα πρέπει να αποφεύγουν να αλλάζουν τη διατροφή τους.

Ωστόσο, είπαν ότι η λήψη περισσότερων από όσες χρειάζονται μέσω συμπληρωμάτων θα μπορούσε να προκαλέσει βλάβη.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο The Journal of Clinical Investigation , είδε επιστήμονες να δίνουν σε ποντίκια με καρκίνο πρόσθετες βιταμίνες, τις οποίες είχαν ήδη λάβει στη διατροφή τους.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσο υψηλότερο είναι το επίπεδο βιταμινών στο σύστημα ενός ποντικιού, τόσο περισσότερα νέα αιμοφόρα αγγεία σχηματίζονται μέσα στους όγκους - κάτι που θα μπορούσε τελικά να τροφοδοτήσει την ανάπτυξη και την εξάπλωση της νόσου.

Ο συγγραφέας, δρ Martin Bergö από το Ινστιτούτο Καρολίνσκα στη Σουηδία, δήλωσε: «Σήμερα στην κοινωνία, έχουμε πολλούς ανθρώπους που τρώνε υγιεινά, παίρνουν κάποια συμπληρώματα και στη συνέχεια μπορεί να πιούν ένα τζίντζερ και ένα smoothie. Αν τα κάνεις όλα αυτά, μπορεί να καταλήξεις στα επίπεδα των δόσεων για τα οποία μιλάμε».

Ο Δρ Martin δήλωσε ότι οι βιταμίνες εξακολουθούν να είναι πολύ σημαντικές για την ανθρώπινη υγεία.

Η βιταμίνη C βρίσκεται κυρίως σε φρούτα και λαχανικά όπως τα λεμόνια, οι πιπεριές, οι φράουλες, τα μαύρα φραγκοστάφυλα, το μπρόκολο και οι πατάτες.
Λειτουργεί προστατεύοντας τα κύτταρα, διατηρώντας υγιές το δέρμα, τα αιμοφόρα αγγεία, τα οστά και τους χόνδρους και προάγει την επούλωση των πληγών.

Η έλλειψη βιταμίνης C μπορεί να προκαλέσει σκορβούτο.

Η βιταμίνη Ε βρίσκεται σε μεγάλη ποικιλία τροφίμων, όπως τα φυτικά έλαια, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι και τα δημητριακά.

Βοηθά στη διατήρηση υγιούς δέρματος και ματιών και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού.