Συναυλία της Lana Del Rey: Οι θεατές ΔΕΝ χτυπήθηκαν από μυστηριώδες ενεργειακό κύμα και σωριάστηκαν στο έδαφος (vid)

Επιμέλεια: Newsroom
Συναυλία της Lana Del Rey: Οι θεατές ΔΕΝ χτυπήθηκαν από μυστηριώδες ενεργειακό κύμα και σωριάστηκαν στο έδαφος (vid)
Ένα περίεργο κλιπ στο Twitter δείχνει ανθρώπους να πέφτουν κάτω.

Γυρισμένο στην Πόλη του Μεξικού, το βίντεο δείχνει τους θαυμαστές της Lana Del Rey να πέφτουν στο έδαφος την ώρα που η τραγουδίστρια βρισκόταν στη σκηνή.

Αφού το συγκεκριμένο ανέβηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι θαυμαστές έχουν κάνει διάφορες εικασίες για το τρομακτικό κλιπ.

Λανθασμένα θεωρήθηκε πως μπορεί να πρόκειται για κάποιο ενεργειακό κύμα.

Τι ισχύει

Το υπό εξέταση βίντεο λήφθηκε κατά τη διάρκεια της συναυλίας της τραγουδίστριας Lana del Rey στην πόλη του Μεξικού στις 15 Αυγούστου 2023. Το περιστατικό συνέβη λίγα μέτρα από τη σκηνή της συναυλίας και καταγράφηκε τόσο από κινητά τηλέφωνα του κοινού όσο και από κάμερες που κάλυπταν τη συναυλία.

Η πρώτη εμφάνιση του περιστατικού έγινε στο Χ (πρώην Twitter) στις 17 Αυγούστου 2023, σε ανάρτηση του λογαριασμού Season of Lana. Σε αυτή δε γίνεται καμία αναφορά σε ενεργειακά κύματα, ενώ το κείμενο της ανάρτησης έχει χιουμοριστικό τόνο, αναφέροντας πως η ερμηνεία της τραγουδίστριας στο συγκεκριμένο τραγούδι «πραγματικά ξεσήκωσε τον κόσμο»:

Λίγες ημέρες αργότερα, νέα ανάρτηση του λογαριασμού “T R U T H P O L E” στο Χ ανέβασε το βίντεο, γράφοντας για αναφορές περί μυστηριώδους ενεργειακού κύματος το οποίο χτύπησε το πλήθος:

Αναφορές για ένα μυστηριώδες ενεργειακό κύμα που χτυπά το πλήθος σε μια συναυλία της Lana Del Rey έχουν πυροδοτήσει διαμάχη στο διαδίκτυο που έλαβε χώρα στο Foro Sol στην Πόλη του Μεξικού στις 15 Αυγούστου

Είναι απλώς κάτι εξηγήσιμο ή κάτι περίεργο;

Tην ανάρτηση κοινοποίησε στο κοινωνικό δίκτυο και ο Chuck Callesto, πρώην υποψήφιος Ρεπουμπλικανός για το Κογκρέσο για την πολιτεία της Φλόριντα, ο οποίος στο παρελθόν έχει προβεί επανειλημμένα σε διάδοση ψευδούς ή παραπλανητικού περιεχομένου. Η ανάρτησή του γνώρισε αρκετά μεγαλύτερη διάδοση από την αρχική:

Στην ανάρτηση του Chuck Callesto, οι χρήστες του Χ έχουν προσθέσει πληροφορίες σχετικά με το τι ακριβώς διακρίνεται στο βίντεο, με τη μορφή των «σημειώσεων κοινότητας». Πρόκειται για μια απόπειρα του κοινωνικού δικτύου να καταπολεμήσει την παραπληροφόρηση στην πλατφόρμα του, επιτρέποντας στους χρήστες να προσθέτουν κατάλληλο πλαίσιο σε πιθανόν παραπλανητικές αναρτήσεις.

Τι είναι η προοδευτική κατάρρευση του πλήθους

Σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς περί ενεργειακού κύματος, το υπό εξέταση βίντεο προβάλλει ένα φαινόμενο που είναι γνωστό ως “progressive crowd collapse” (προοδευτική κατάρρευση του πλήθους) και παρατηρείται πολλές φορές σε συναυλίες, αλλά και σε περιπτώσεις όπου υπάρχει μαζική συρροή κόσμου.

Το φαινόμενο αυτό συμβαίνει όταν σε μια ομάδα ανθρώπων που βρίσκονται συνωστισμένοι σε υψηλή συχνότητα, ένας από αυτούς χάσει την ισορροπία του και πέσει στο έδαφος. Λόγω της πυκνότητας του πλήθους, και της αδυναμίας στήριξης των γύρω του λόγω του συνωστισμού, σε μία τέτοια περίπτωση οι άνθρωποι που βρίσκονταν δίπλα του μπορεί επίσης να χάσουν την ισορροπία τους και να πέσουν στο έδαφος, ειδικά αν στηρίζονταν πάνω του. Αναλόγως των συνθηκών, συγκεκριμένα του πόσο πυκνά συνωστισμένοι είναι οι άνθρωποι στο πλήθος, δημιουργείται ένα φαινόμενο «ντόμινο», κατά το οποίο σταδιακά ολοένα και μεγαλύτερο μέρος του πλήθους χάνει την ισορροπία του και πέφτει στο έδαφος.

Στο υπό εξέταση βίντεο μάλιστα περιλαμβάνεται λήψη του περιστατικού από μέλος του πλήθους στην οποία σημειώνεται το σημείο που ξεκίνησε η πτώση, όπως φαίνεται στο παρακάτω στιγμιότυπο:

Ανάλογα περιστατικά έχουν σημειωθεί στο παρελθόν σε συναυλίες και σε εορτασμούς, με πολλές από τις περιπτώσεις αυτές να συνοδεύονται από σοβαρούς τραυματισμούς ή ακόμα και τον θάνατο ανθρώπων, όπως συνέβη το 2022 στην οδό Itaewon της Seoul κατά τη διάρκεια των εορτασμών του Halloween, όπου έχασαν τη ζωή τους πάνω από 150 άνθρωποι, και το 1995 στη Μέκκα της Σαουδικής Αραβίας όπου κατάρρευση πλήθους κατά τη διάρκεια του ετήσιου μουσουλμανικού προσκυνήματος Χατζ κόστισε τη ζωή σε πάνω από 2.400 προσκυνητές.

Όπως εξηγεί στο themessenger.com o καθηγητής του Πανεπιστημίου του Σάφολκ και ειδικός στη διδασκαλία των αρχών και των εφαρμογών της Ασφάλειας του Πλήθους και της Ανάλυσης Κινδύνου Πλήθους, Dr. G. Keith Still, ο όρος «ντόμινο» είναι ο ιδανικός για να περιγράψει το φαινόμενο:

«Ονομάζεται προοδευτική κατάρρευση πλήθους, όπου η ορμή ενός ατόμου που χτυπά ένα άλλο αυξάνεται σημαντικά. […] Εάν στοιβάζετε ντόμινο, ένα ντόμινο μπορεί να χτυπήσει ένα άλλο ντόμινο έως και 1.5 φορές το μέγεθός του, απλώς και μόνο επειδή (σσ: προκαλώντας την πτώση τους) μετατρέπετε μια δυνητική ενέργεια σε κινητική ενέργεια. Αλλάζετε τη δύναμη. Έτσι, είναι πολύ εύκολο όταν βρίσκεστε σε κοντινή απόσταση, όταν το πλήθος είναι στοιβαγμένο, να πέσουν όλοι».

«Γενικά, σε κάθε κλειστό χώρο, εάν δεν ρυθμίσετε τη ροή του πλήθους, μπορεί να γεμίσει υπερβολικά και να έχετε αυτόν τον κίνδυνο κρουστικών κυμάτων, προοδευτικής κατάρρευσης του πλήθους […] Πολλές φορές μπορεί να συμβεί χωρίς σοβαρούς τραυματισμούς και δεν καταγράφεται. Αλλά σε αυτήν την περίπτωση (σσ: στη συναυλία της Lana del Rey), τα μέσα ενημέρωσης το έπιασαν από πολλές οπτικές γωνίες και φαίνεται φρικτό… Και μπορεί να είναι πολύ μοιραίο, εκτός εάν οι άνθρωποι μπορούν να σηκωθούν μόνοι τους […]».