Πως η κλιματική αλλαγή θέτει σε κίνδυνο την ισορροπημένη διατροφή

Επιμέλεια: Newsroom
Πως η κλιματική αλλαγή θέτει σε κίνδυνο την ισορροπημένη διατροφή

bet365

Ο κατάλογος των τροφίμων που πρόκειται να επηρεαστούν περιλαμβάνει βασικά προϊόντα όπως τα κουνουπίδια, το μπρόκολο, οι φράουλες, τα αγγούρια και οι ντομάτες.

Η διαφαινόμενη κλιματική κρίση αποτελεί σημαντική απειλή για τη δυνατότητα διατήρησης μιας ισορροπημένης και θρεπτικής διατροφής, θέτοντας ενδεχομένως σε κίνδυνο τη συλλογική μας υγείας και ευημερίας.

Πρόσφατη έκθεση της Μονάδας Πληροφοριών για την Ενέργεια και το Κλίμα (ECIU) υπογραμμίζει την ανησυχητική σχέση μεταξύ της κλιματικής αλλαγής και της διαθεσιμότητας φρέσκων προϊόντων στην Ευρώπη, επηρεάζοντας ιδιαίτερα την προμήθεια τροφίμων στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η περιοχή της Μεσογείου, ζωτικής σημασίας πηγή φρέσκων φρούτων και λαχανικών για το Ηνωμένο Βασίλειο λόγω της αδυναμίας καλλιέργειάς τους στην εγχώρια αγορά, είναι όλο και πιο επιρρεπής σε ξηρασίες που επιδεινώνονται από την κλιματική κρίση.

Οι επιπτώσεις αυτού του ζητήματος είναι βαθιές, καθώς η έκθεση αποκαλύπτει ότι πάνω από το 25% των εισαγωγών τροφίμων του Ηνωμένου Βασιλείου το 2022 προέρχονται από την περιοχή της Μεσογείου, με μεγάλη εξάρτηση από είδη όπως τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Ο κατάλογος των τροφίμων που πρόκειται να επηρεαστούν περιλαμβάνει βασικά προϊόντα όπως τα κουνουπίδια, το μπρόκολο, οι φράουλες, τα αγγούρια και οι ντομάτες. Επιπλέον, σχεδόν το ένα πέμπτο της συνολικής προσφοράς κρεμμυδιών και ένα σημαντικό μέρος των λεμονιών, των γλυκών πιπεριών, των πορτοκαλιών και των επιτραπέζιων σταφυλιών προέρχονται επίσης από την περιοχή αυτή.

Ένας εκπρόσωπος της Climate Intelligence Unit τόνισε: «Βρισκόμαστε αντιμέτωποι τόσο με μια κλιματική κρίση όσο και με μια κρίση δημόσιας υγείας. Πολλοί από εμάς αγωνιζόμαστε ήδη να ενσωματώσουμε επαρκείς ποσότητες φρούτων και λαχανικών στη διατροφή μας και συχνά, οι πιο υγιεινές επιλογές τροφίμων τείνουν να είναι πιο δαπανηρές. Καθώς κλιμακώνεται η κλιματική αλλαγή, η προσιτή τιμή των πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά τροφίμων που θα έπρεπε να καταναλώνουμε είναι έτοιμη να μειωθεί περαιτέρω, επηρεάζοντας δυσανάλογα τα πιο ευάλωτα μέλη της κοινωνίας».

 

Και συνέχισε: «Οι ακραίες θερμοκρασίες που σημειώθηκαν φέτος σε ολόκληρη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων των καυτών συνθηκών του καλοκαιριού και του Απριλίου, μπορούν να αποδοθούν σε μεγάλο βαθμό στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Οι συνέπειες αυτές θα ενταθούν όσο συνεχίζουμε να εκπέμπουμε αέρια του θερμοκηπίου και να βασιζόμαστε στα ορυκτά καύσιμα. Αυτό φέρνει το Ηνωμένο Βασίλειο σε μια ανησυχητική θέση, με ένα αναμενόμενο μέλλον που χαρακτηρίζεται από ελλείψεις και αυξανόμενο κόστος. Είναι ζωτικής σημασίας να αναγνωρίσουμε την ευθραυστότητα των αλυσίδων εφοδιασμού τροφίμων μας μπροστά στην κλιματική αλλαγή. Η απλή προσπάθεια ενίσχυσης της εγχώριας παραγωγής αυτών των αγαθών δεν αρκεί για την επίλυση του προβλήματος».

Ο εκπρόσωπος τόνισε ότι η τελική λύση έγκειται στον περιορισμό της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας στον 1,5°C, ένα κρίσιμο όριο που απαιτεί δέσμευση για την επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών. Αυτό, υπογράμμισε, είναι η πιο αποτελεσματική στρατηγική για την αποτροπή περαιτέρω καταστροφικών επιπτώσεων στα διατροφικά μας συστήματα και, κατ' επέκταση, στην υγεία και τα μέσα διαβίωσής μας.