Ανησυχία για την απότομη αύξηση των θανάτων από Covid-19 και τις διασωληνώσεις την τελευταία εβδομάδα

Επιμέλεια: Newsroom
Ανησυχία για την απότομη αύξηση των θανάτων από Covid-19 και τις διασωληνώσεις την τελευταία εβδομάδα
Ο ΕΟΔΥ κατέγραψε 24 νέους θανάτους από κορονοϊό στην Ελλάδα την τελευταία εβδομάδα. Τα στοιχεία για τη γρίπη και τον RSV.

Απότομη αύξηση των θανάτων από Covid-19, καθώς και των εισαγωγών και των διασωληνώσεων, καταγράφει η τελευταία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης του ΕΟΔΥ.

Συγκεκριμένα για τον κορονοϊό, ο αριθμός των εισαγωγών για COVID-19 ήταν 321 και παρουσίασε αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και αύξηση 41% σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό νέων εισαγωγών κατά τις προηγούμενες 4 εβδομάδες.

Εννέα ήταν οι νέες διασωληνώσεις, αυξημένες σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και αυξημένες κατά 125% σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό νέων διασωληνώσεων κατά τις προηγούμενες 4 εβδομάδες.

Ο αριθμός των ασθενών με λοίμωξη COVID-19 που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 16. Καταγράφηκαν 24 θάνατοι με διάμεση ηλικία τα 87,5 έτη (εύρος 67-97 έτη).

Κατά τις τελευταίες εβδομάδες όλα τα αλληλουχηθέντα στελέχη ανήκαν στις υπο-παραλλαγές ΒΑ.2 και ΒΑ.5 της Όμικρον, με τη ΒΑ.2 να υπερτερεί από την εβδομάδα 9 και μετά ✓ την εβδομάδα 25 η συχνότερη υπο-παραλλαγή της ΒΑ.2 ήταν η XBB.1.5 (80%), ακολουθούμενη από την XBB.1.16 (18%).

Η επιτήρηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα έδειξε αύξηση της κυκλοφορίας του ιού SARS-CoV-2 σε 8 από τις 10 περιοχές που ελέγχθηκαν. Συγκεκριμένα, καθαρά αυξητικές τάσεις παρατηρήθηκαν στα Χανιά (+205%), στην Ξάνθη (+107%), στην Πάτρα (+88%), στο Βόλο (+86%), στη Λάρισα (+86%), στην Αλεξανδρούπολη (+76%), στο Ηράκλειο (+75%) και στην Αττική (+45%). Οριακά πτωτική τάση
παρατηρήθηκε στα Ιωάννινα (-20%). Σταθεροποίηση παρατηρήθηκε στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα στη Θεσσαλονίκη (+9%) .