Το πιο ηλιόλουστο μέρος της γης όπου η ακτινοβολία είναι σαν να βρίσκεσαι στην Αφροδίτη

Επιμέλεια: Newsroom
Το πιο ηλιόλουστο μέρος της γης όπου η ακτινοβολία είναι σαν να βρίσκεσαι στην Αφροδίτη
Η ένταση των ακτίνων του ήλιου στο οροπέδιο Chajnantor είναι τόσο ακραία που ανταγωνίζεται την ακτινοβολία που παρατηρείται στην Αφροδίτη. Το να στέκεστε σε αυτή την πεδιάδα μεγάλου υψομέτρου σημαίνει ότι εκτίθεστε σε μια εκπληκτική ποσότητα υπεριώδους ακτινοβολίας.

Αν αναζητάτε το πιο ηλιόλουστο μέρος στη Γη, δεν έχετε παρά να αναζητήσετε μια έρημο κοντά στις Άνδεις στη Χιλή. Οι επιστήμονες αποκάλυψαν πρόσφατα ότι το οροπέδιο Chajnantor, που βρίσκεται στην έρημο Atacama της βόρειας Χιλής, κατέχει αυτόν τον περίφημο τίτλο. Αυτή η μαγευτική τοποθεσία, που βρίσκεται πάνω από 4.800 μέτρα πάνω από το επίπεδο της θάλασσας, διαθέτει απαράμιλλες συνθήκες χωρίς σύννεφα, καθιστώντας την το απόλυτο hotspot της Γης.

Η ένταση των ακτίνων του ήλιου στο οροπέδιο Chajnantor είναι τόσο ακραία που ανταγωνίζεται την ακτινοβολία που παρατηρείται στην Αφροδίτη. Το να στέκεστε σε αυτή την πεδιάδα μεγάλου υψομέτρου σημαίνει ότι εκτίθεστε σε μια εκπληκτική ποσότητα υπεριώδους ακτινοβολίας (UV). Ενώ μπορεί να ακούγεται σαν ένας ονειρεμένος προορισμός για όσους αναζητούν τον ήλιο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι δεν πρόκειται για το τυπικό σημείο ηλιοθεραπείας σας.

Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, οι μέσες θερμοκρασίες κυμαίνονται λίγο πάνω από τους 4°C λόγω του ότι ο κοντινός Ειρηνικός Ωκεανός δέχεται ψυχρά ρεύματα νερού από την Ανταρκτική. Έτσι, ενώ ο ήλιος καίει, το κλίμα παραμένει αρκετά ψυχρό. Το αντηλιακό με συντελεστή 20 δεν αρκεί εδώ, καθώς τα επίπεδα ακτινοβολίας είναι συγκρίσιμα με αυτά που παρατηρούνται στην Αφροδίτη, γεγονός που χαρακτηρίζει την τοποθεσία αυτή ως μοναδική και πρωτοφανή στη Γη.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Σαντιάγο διεξήγαγαν μια ολοκληρωμένη μελέτη, αναλύοντας ένα σύνολο δεδομένων πέντε ετών που καταγράφηκε σε ένα παρατηρητήριο στα βορειοδυτικά σύνορα του οροπεδίου Chajnantor, το οποίο βρίσκεται σε ακόμη μεγαλύτερο υψόμετρο, 5.418 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Τα ευρήματά τους αποκάλυψαν ότι η περιοχή αυτή βιώνει το υψηλότερο επίπεδο οριζόντιας ακτινοβολίας βραχέων κυμάτων παγκοσμίως, συνοδευόμενο από ορισμένα συναρπαστικά φαινόμενα.

Παρά τις προκλήσεις που θέτουν τέτοιες ακραίες συνθήκες, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το οροπέδιο Chajnantor θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως ιδανική τοποθεσία για μελλοντικούς ηλιακούς σταθμούς, αξιοποιώντας το άφθονο ηλιακό φως για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Επιπλέον, τα μοναδικά χαρακτηριστικά αυτού του ερημικού εδάφους θα μπορούσαν μια μέρα να το καταστήσουν κατάλληλο ως προσομοιωτή ζωής στον Αφροδίτη, προσφέροντας πολύτιμες γνώσεις για τις σκληρές συνθήκες που επικρατούν στον γειτονικό μας πλανήτη.

Έτσι, ενώ η Ισπανία και η Ελλάδα μπορεί να είναι δημοφιλείς προορισμοί διακοπών για τους Βρετανούς που αναζητούν τον ήλιο, όσοι είναι πραγματικά αφοσιωμένοι στο να απολαμβάνουν τις ακτίνες του ήλιου μπορούν να βάλουν στο στόχαστρό τους το οροπέδιο Chajnantor της Χιλής, όπου η ένταση και τα επίπεδα ακτινοβολίας του ήλιου είναι απαράμιλλα, δημιουργώντας έναν ηλιακό παράδεισο που δεν μοιάζει με κανέναν άλλο στη Γη