«Δεν έχουμε ξαναδεί κάτι τέτοιο»: Άναυδοι έχουν μείνει επιστήμονες με 90 φάλαινες να ξεβράζονται στην ακτή παραλίας (vid)

Επιμέλεια: Newsroom
«Δεν έχουμε ξαναδεί κάτι τέτοιο»: Άναυδοι έχουν μείνει επιστήμονες με 90 φάλαινες να ξεβράζονται στην ακτή παραλίας (vid)
Οι αρχές και οι εθελοντές συνέχισαν τις προσπάθειές τους για τη διάσωση των υπόλοιπων φαλαινών, αλλά η αιτία της προσάραξης παραμένει αβέβαιη.

Τραγωδία σημειώθηκε σε μια παραλία της Δυτικής Αυστραλίας, καθώς ένα μεγάλο κοπάδι φαλαινών βρέθηκε αντιμέτωπο με μαζική προσάραξη. Αρχικά θεωρήθηκε ότι επρόκειτο για 60 έως 70 φάλαινες, αλλά αργότερα η καταμέτρηση αναθεωρήθηκε σε περίπου 96. Οι φάλαινες-πιλότοι εντοπίστηκαν μαζεμένες σε μια ομάδα περίπου 99 μέτρα ανοιχτά της παραλίας Cheynes Beach και λίγο αργότερα βρέθηκαν στην ακτή.

Οι προσπάθειες για τη διάσωση των προσαραγμένων φαλαινών ξεκίνησαν αμέσως από την Υπηρεσία Πάρκων και Άγριας Ζωής, με δεκάδες μέλη του προσωπικού και εθελοντές να εργάζονται ακούραστα για να βοηθήσουν τα ταλαιπωρημένα ζώα. Ωστόσο, μέχρι το πρωί της Τετάρτης, 51 από τις φάλαινες είχαν χάσει με τραγικό τρόπο τη ζωή τους. Ενώ περίπου 45 φάλαινες-πιλότοι απελευθερώθηκαν επιτυχώς πίσω στο νερό, αργότερα βρέθηκαν εκ νέου προσαραγμένες πιο μακριά στην παραλία.

@news.com.au Experts speculate it may be some kind of defence mechanism, but they’re baffled 🐳 #westernaustralia #whale #whales #australia #weird ♬ original sound - Michaela

Οι αρχές και οι εθελοντές συνέχισαν τις προσπάθειές τους για τη διάσωση των υπόλοιπων φαλαινών, αλλά η αιτία της προσάραξης παραμένει αβέβαιη. Είναι γνωστό ότι οι φάλαινες ζουν σε στενά συνδεδεμένα κοπάδια των 10 έως 20 και δεν είναι ασυνήθιστο να συνωστίζονται στην επιφάνεια.

Η δεινή θέση της φάλαινας του Βορείου Ατλαντικού, του πιο απειλούμενου είδους φάλαινας στον κόσμο, έχει αναδείξει την επείγουσα ανάγκη για προσπάθειες διατήρησης. Επιπλέον, τα παραδοσιακά κυνήγια φαλαινών, όπως αυτό στα Νησιά Φερόε, έχουν αντιμετωπίσει νέο έλεγχο από ενδιαφερόμενους υποστηρικτές.

Το τραγικό περιστατικό στη Δυτική Αυστραλία χρησιμεύει ως μια ζοφερή υπενθύμιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι θαλάσσιοι συντηρητές και οι ερευνητές για την κατανόηση και την προστασία αυτών των μεγαλοπρεπών πλασμάτων. Οι προσπάθειες όσων βρέθηκαν επί τόπου και εργάστηκαν για να οδηγήσουν τις φάλαινες στην ασφάλεια, καταδεικνύουν την αφοσίωση των ατόμων που προσπαθούν να εξασφαλίσουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για αυτά τα ευάλωτα ζώα.