Δίκη Άλκη Καμπανού: Ισόβια για 7 και πολυετείς καθείρξεις για 5 καταδικασθέντες αποφάσισε το δικαστήριο

Δίκη Άλκη Καμπανού: Ισόβια για 7 και πολυετείς καθείρξεις για 5 καταδικασθέντες αποφάσισε το δικαστήριο
Ως παρεπόμενη ποινή επιβλήθηκε η απαγόρευση προσέλευσης των καταδικασθέντων σε όλες τις αθλητικές εκδηλώσεις του ΠΑΟΚ, επί 5 έτη.

Την ποινή της ισόβιας κάθειρξης και επιπλέον πολυετείς καθείρξεις επέβαλε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης στους 7 από τους 12 καταδικασθέντες για τη δολοφονία του 'Αλκη Καμπανού και τον τραυματισμό των δύο φίλων του. Στους υπόλοιπους πέντε καταδικασθέντες το δικαστήριο επέβαλε πολυετείς ποινές κάθειρξης (με εκτιτέα τα 20 έτη). Αυτή τη στιγμή, η εισαγγελέας της έδρας εισηγείται τις συνολικές ποινές (για το σύνολο των πράξεων), τις οποίες θα ανακοινώσει το δικαστήριο μετά από νέα διακοπή.

Στο άκουσμα των ποινών φίλοι και συγγενείς του 'Αλκη ξέσπασαν σε χειροκροτήματα.

Οι ποινές που επέβαλε το δικαστήριο

Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο επέβαλε τις εξής ποινές για τον καθένα από τους 12 κατηγορούμενους για τη φρικτή δολοφονία του Άλκη και τον τραυματισμό των δύο φίλων του.

Συγκριμένα:

-Στον 1ο κατηγορούμενο 27 έτη φυλάκισης, εκτιτέα τα 20

-Στον 2ο κατηγορούμενο ισόβια και επιπλέον 20 έτη φυλάκισης

-Στον 3ο κατηγορούμενο ισόβια και επιπλέον 18 έτη φυλάκισης

-Στον 4ο κατηγορούμενο ισόβια και επιπλέον 18 έτη φυλάκισης

-Στον 5ο κατηγορούμενο 24 έτη φυλάκισης, εκτιτέα τα 20

-Στον 6ο κατηγορούμενο 20 έτη φυλάκισης

-Στον 7ο κατηγορούμενο ισόβια και επιπλέον 20 έτη φυλάκισης

-Στον 8ο κατηγορούμενο 19 έτη φυλάκισης

-Στον 9ο κατηγορούμενο ισόβια και επιπλέον 20 έτη φυλάκισης

-Στον 10ο κατηγορούμενο ισόβια και επιπλέον 22 έτη φυλάκισης, εκτιτέα τα 20

-Στον 11ο κατηγορούμενο ισόβια και επιπλέον 20 έτη φυλάκισης

-Στον 12ο κατηγορούμενο 22 έτη φυλάκισης, εκτιτέα τα 20.

Σημειώνεται ότι σε όλους τους κατηγορούμενος επιβλήθηκαν και χρηματικές ποινές.

H πρόταση της εισαγγελέας

Την καταδίκη επτά εκ των δώδεκα κατηγορουμένων σε ισόβια και πέντε εξ αυτών σε πολυετείς ποινές κάθειρξης πρότεινε η εισαγγελέας Κυριακή Κλιάμπα, στη δίκη για τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού.

Αναλυτικά, η εισαγγελέας πρότεινε ισόβια για: 2ο, 3ο, 4ο, 7ο, 9ο, 10ο και 11ο κατηγορούμενο και πολυετείς ποινές κάθειρξης για 1ο, 5ο, 6ο, 8ο και 12ο.

«Δεν μετάνιωσαν, ούτε πόνεσαν για αυτό που έκαναν»

Νωρίτερα το πρωί η εισαγγελέας Κυριακή Κλιάμπα ανέφερε ότι «Τα ελαφρυντικά που αιτούνται δεν μπορούν να εφαρμοστούν. Προτείνω την απόρριψη τους».

Αναπτύσσοντας το σκεπτικό της περί της μη αναγνώρισης ελαφρυντικών περιστάσεων που αιτήθηκαν οι συνήγοροι υπεράσπισης για λογαριασμό των εντολέων τους (ειλικρινή μεταμέλεια, μεταγενέστερη καλή συμπεριφορά, σύννομος βίος, μετεφηβική ηλικία), η εισαγγελέας τόνισε τα εξής:

  1. Όσον αφορά το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας είπε ότι ομολόγησαν επιλεκτικά όχι τις πράξεις τους, αλλά την παρουσία τους στο σημείο της δολοφονικής επίθεσης. «Απέκρυψαν τα πάντα και αποδέχθηκαν όσα δεν μπορούσαν να αντικρούσουν. Δεν μετάνιωσαν ούτε πόνεσαν για αυτό που έκαναν, δεν αποδέχθηκαν την εγκληματική τους συμπεριφορά», ανέφερε, ενώ σχολιάζοντας τη συγγνώμη που ζήτησαν στις απολογίες τους είπε: «Η συγγνώμη συνδέεται με τη συναίσθηση και την ενσυναίσθηση, δύο στοιχεία που σε αυτήν την αίθουσα δεν προέκυψαν»
  2. Για το ελαφρυντικό της μεταγενέστερης καλής συμπεριφοράς, η κα. Κλιάμπα επισήμανε πως εάν πραγματικά είχαν βελτιωθεί ως προσωπικότητες θα είχαν μιλήσει. «Έστω κι ένας θα έλεγε, κοιτώντας μας στα μάτια, τί είδε και τι έγινε εκείνο το βράδυ» σημείωσε, μεταξύ άλλων.
  3. Αναφορικά με το ελαφρυντικό του σύννομου βίου, υπογράμμισε ότι οι 12 καταδικασθέντες δεν εξετράπησαν ξαφνικά σε αυτή την βαρύτατη εγκληματική συμπεριφορά, όπως απαιτεί ο νόμος. «Δεν τέλεσαν ένα οπαδικό επεισόδιο, σαν όλα τα άλλα. Υπήρχε οργάνωση, υποδομή- πράξεις που τελέστηκαν κατόπιν συνειδητής επιλογής και ώριμης σκέψης. Όλοι υπήρξαν οργανωμένοι οπαδοί, ακολουθώντας την ομάδα τους ακόμη και την περίοδο της πανδημίας. Το πάθος για την ομάδα τους και το μίσος για τον αντίπαλο αποδεικνύουν και το μη σύννομο του βίου τους», τόνισε η εισαγγελέας.
  4. Για την απόρριψη της ελαφρυντικής περίστασης της μετεφηβικής ηλικίας, υπογράμμισε ότι έχουμε 12 ολοκληρωμένες προσωπικότητες που δεν διακρίνονται από ανωριμότητα και επιπολαιότητα, σημειώνοντας ότι είναι ανεξάρτητοι σε οικονομικό - προσωπικό επίπεδο και ορίζουν τις ζωές τους.

«Το δικαστήριο δεν συγχωρεί αλλά κρίνει αμερόληπτα», ανέφερε κλείνοντας την εισήγησή της που έγινε δεκτή με χειροκρότημα από συγγενείς και φίλους του 'Αλκη.

Κρίθηκαν ομόφωνα ένοχοι

Σημειώνεται ότι οι 12 νεαροί που κάθονται στο εδώλιο του κατηγορούμενου κρίθηκαν ήδη ομόφωνα ένοχοι, κατά μετατροπή του κατηγορητηρίου για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο (από άμεσο ανθρωποκτόνο δόλο) σε βάρος του Άλκη– οι επτά ως αυτουργοί και οι 5 ως συνεργοί στη συγκεκριμένη πράξη.

Πενταετή αποκλεισμό από τα γήπεδα που θα παίζει ο ΠΑΟΚ

Η εισαγγελέας πρότεινε ακόμη και για τους 12, χρηματικές ποινές καθώς και την απαγόρευση εισόδου για πέντε χρόνια σε γήπεδα της Ελλάδας και του εξωτερικού που θα αγωνίζεται ο ΠΑΟΚ.