Μαρουσάκης: «"Γρίφος" η εξέλιξη του θερμού κύματος σε καύσωνα, να πλησιάσουμε πιο κοντά και να φωτιστεί λίγο παραπάνω το χάος» (vid)

Επιμέλεια: Newsroom
Μαρουσάκης: «"Γρίφος" η εξέλιξη του θερμού κύματος σε καύσωνα, να πλησιάσουμε πιο κοντά και να φωτιστεί λίγο παραπάνω το χάος» (vid)
Ο μετεωρολόγος σημειώνει ότι ο καύσωνας αποτελεί ακόμα γρίφο και μένει να φανεί αν θα έχει ένταση και διάρκεια.

Για τον καύσωνα διαρκείας που έρχεται από την Τετάρτη προειδοποιούν οι μετεωρολόγοι, ενώ το Εθνικό Αστεροσκοπείο έκανε νέα ενημέρωση στην οποία αναφέρει πως σε κάποιες περιοχές η θερμοκρασία θα «σκαρφαλώσει» στους 43 βαθμούς.

Ωστόσο, ο μετεωρολόγος Κλεάρχος Μαρουσάκης, σε ανάρτησή του αναφέρει πως έρχονται υψηλές θερμοκρασίες αλλά είναι «γρίφος» η εξέλιξη του θερμού κύματος σε καύσωνα.

Η ανάρτησή του

«ΜΙΑ ΕΙΚΟΝΑ ΧΙΛΙΕΣ ΛΕΞΕΙΣ

Πολλές φορές τα λόγια τα πολλά αφενός ότι κουράζουν, σίγουρα μπερδεύουν, γι' αυτό και η οπτικοποίηση μίας κατάστασης έρχεται για να βοηθήσει στη κατανόηση ενός θέματος.

Ο γρίφος βέβαια αυτών των ημερών δεν είναι άλλος, για όσους βέβαια τους απασχολεί ο καιρός, αν θα έχουμε καύσωνα τις επόμενες ημέρες και αν ναι με τι θερμοκρασίες και τι διάρκεια.

Ότι θα ζεσταθούμε αρκετά πιστεύω ότι συγκλίνουν πλέον οι απόψεις.

Στο επεξεργασμένο διάγραμμα λοιπόν που παραθέτουμε βλέπουμε ότι από την Τετάρτη 12 του μηνός και μέχρι και την Κυριακή ο υδράργυρος θα βρεθεί σε τροχιά ανόδου ξεπερνώντας τα μέσα για την εποχή θερμοκρασιακά επίπεδα (κόκκινη καμπύλη) και που ως προς τις μέγιστες τιμές είναι κοντά στους 34 με 35 βαθμούς κελσίου.

Η κορύφωση αυτής της ανόδου υπολογίζεται κοντά στην Κυριακή όπου η μέση οδός των πολλαπλών τρεξιμάτων (λευκή καμπύλη) δίνει μέγιστες θερμοκρασίες κοντά στους 38 με 40 βαθμούς (Αττική όπου αναφέρεται και το διάγραμμα), θερμοκρασιακές τιμές κατά 5 με 6 πάνω από τα κανονικά επίπεδα.

Επίσης με τα κατακόρυφα λευκά βέλη σημειώνουμε την αβεβαιότητα που προκύπτει από τον υπολογισμό αυτών των παραμέτρων. Μέχρι και την Κυριακή περίπου βλέπουμε ότι η αβεβαιότητα βρίσκεται σε ανεκτά επίπεδα προκειμένου να οδηγηθούμε σε σχετικά ασφαλή συμπεράσματα.

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΙ???

Ο γρίφος γίνεται αρκετά περίπλοκος αν κάποιος επιχειρήσει να δώσει μία εκτίμηση από την άλλη Δευτέρα και μετά, τουλάχιστον στο θέμα καύσωνα. Αυτό γίνεται έντονα αντιληπτό βλέποντας το κατακόρυφο λευκό βέλος που έχουμε σημειώσει να αυξάνει σημαντικά που σημαίνει και αύξηση της αβεβαιότητα.

Αν ακολουθήσουμε το μέσο δρόμο (λευκή καμπύλη) θα δούμε ότι η τάση θέλει σε ποσοστό άνω του 50% να οδηγηθούμε σε αποκλιμάκωση της έντονης ζέστης και να προσεγγίσουμε πιο πολύ τη μέση μέγιστη θερμοκρασιακή τιμή. Βέβαια ακόμη κι ένα ποσοστό 50% ή 60% δεν είναι αρκετό να ρίξει φως στη συμπεριφορά ενός χαοτικού φαινομένου.

Γι' αυτό και συστήνω για άλλη μια φορά υπομονή να πλησιάσουμε λίγο πιο κοντά για να φωτιστεί λίγο παραπάνω το χάος.

Έτσι λοιπόν μέχρι και την επόμενη Κυριακή και θεωρώντας ότι η κατάσταση θα αρχίσει να δυσκολεύει από την Πέμπτη περίπου, δε νομίζω ότι είναι πρέπον να μιλάμε για συνθήκες καύσωνα, πόσο μάλλον ισχυρού και με διάρκεια.

Λάβετε υπόψη σας ότι τα βράδια τα μοντέλα θέλουν τον υδράργυρο να υποχωρεί αρκετά για το μεγαλύτερο τμήμα της χώρας μας, αλλά όπως γνωρίζουμε στα μεγάλα αστικά κέντρα είναι διαφορετικά τα πράγματα, αλλά αυτή τη διαφορά τη ζούμε ήδη και δεν περιμένουμε ο υδράργυρος να πάει στους 40° για να πούμε "σκάσαμε". Αν δηλαδή πήγαινε μέχρι 37° θα είμασταν οκ?

Κάντε λοιπόν το πείραμα και μετρήστε τη θερμοκρασία σήμερα μέσα στο σπίτι χωρίς aircondition, σημειώστε την τιμή και επαναλάβετε τη μέτρηση το ερχόμενο Σ/Κ. Δεν θα δείτε τεράστιες διαφορές. Η διαφορά θα αρχίσει να φαίνεται μετά το άλλο Σ/Κ αν συνεχιστούν αυτές οι υψηλές θερμοκρασίες όπου θα αρχίσουν να πυρώνουν τα τσιμέντα και αναλόγως τη μόνωση του κάθε σπιτιού θα αρχίσει να επιβαρύνεται η κατάσταση.

Γι' αυτό και λέμε, η ζέστη λειτουργεί αθροιστικά και τα αποτελέσματα ενός έντονου θερμού επεισοδίου γίνονται πιο αντιληπτά μετά την τρίτη με τέταρτη ημέρα. Δείξαμε όμως στο διάγραμμα ότι η κατάσταση περιπλέκεται μετά την Κυριακή γι' αυτό και συνιστούμε μέχρι τότε υπομονή!

ΓΙΑΤΙ ΠΕΡΙΠΛΕΚΕΤΑΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΚΥΡΙΑΚΗ?

Πάλι η οπτικοποίηση του φαινομένου θα βοηθήσει στην προσέγγιση του θέματος.

Στον δεύτερο χάρτη μας σημειώνουμε τον στροβιλισμό της πολύ θερμής αέριας μάζας (λευκός κύκλος) προς τη δυτική και κεντρική Μεσόγειο. Όπως μπορούμε να παρατηρήσουμε η χώρα μας θα βρεθεί στα ανατολικά κράσπεδα αυτού του κύκλου κι όχι στο εσωτερικό του όπου θα μπορούσαμε να οδηγηθούμε σε σαφώς πιο σταθερά αποτελέσματα.

Που οφείλεται αυτό?

Από τη μια στα μελτέμια που δρουν αυτή την εποχή και λειτουργούν σαν φυσιολογικό κλιματιστικό εμποδίζοντας αυτόν τον κύκλο να κινηθεί πιο ανατολικά, από την άλλη σε ψυχρότερες αέριες μάζες (μπλε καμπύλη) που θα κινηθούν από την κεντρική Ευρώπη πιο νότια.

Αυτά τα δύο δεν μπορούν να υπολογίσουν ακόμη τα μοντέλα για μετά την άλλη Κυριακή και γι' αυτό όπως δείξαμε με το λευκό βέλος αυξάνεται η αβεβαιότητα.

Υπομονή και ο γρίφος θα λυθεί (για όσους δεν τον έχουμε λύσει, γιατί κάποιοι έχουν φτάσει και μετά από 20 ημέρες, θεωρώντας δεδομένο τον ισχυρό και με μακρά διάρκεια καύσωνα. Εντάξει κι αρχές Ιουνίου διαβάζαμε για 50 βαθμούς στην Ελλάδα και μέχρι χτες ψάχναμε το Καλοκαίρι )
Όμορφο υπόλοιπο Κυριακής σε όλες και όλους!
»