Το πιο επικίνδυνο φυτό μπήκε σε κλουβί: Μπορεί να προκαλέσει αυτοκτονικές σκέψεις

Επιμέλεια: Newsroom
Το πιο επικίνδυνο φυτό μπήκε σε κλουβί: Μπορεί να προκαλέσει αυτοκτονικές σκέψεις
Όταν ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 1866, το άλογο ενός τοπογράφου οδοποιού φέρεται να δέχτηκε τσίμπημα από το φυτό, με αποτέλεσμα να τρελαθεί και να πεθάνει μέσα σε δύο ώρες.

Το Ηνωμένο Βασίλειο φιλοξενεί πλέον ένα από τα πιο επικίνδυνα φυτά στον κόσμο, το οποίο είναι γνωστό ότι προκαλεί σκέψεις αυτοκτονίας λόγω του ισχυρού τσιμπήματός του.Το φυτό Gympie-Gympie είναι τόσο ισχυρό που έχει παρομοιαστεί με την αίσθηση του να παθαίνεις ηλεκτροπληξία και ταυτόχρονα να παίρνεις φωτιά.

Αν και αυτό το επώδυνο φυτό συναντάται συνήθως σε βοτανικούς κήπους, ένας τολμηρός Βρετανός επιχείρησε να το καλλιεργήσει ακόμη και στο σπίτι του. Ωστόσο, αυτό αποθαρρύνεται έντονα, και το δηλητηριώδες Gympie-Gympie έχει πλέον βρει μια ασφαλή θέση στον Κήπο Δηλητηρίων του Alnwick Garden, όπου φυλάσσεται κάτω από αυστηρή κλειδαριά και κλειδί.

Προερχόμενο από τα τροπικά δάση της Αυστραλίας και της Ινδονησίας, το Gympie-Gympie ανήκει στην οικογένεια Urticaceae, κοινώς γνωστή ως τσουκνίδα. Όταν ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 1866, το άλογο ενός τοπογράφου οδοποιού φέρεται να δέχτηκε τσίμπημα από το φυτό, με αποτέλεσμα να τρελαθεί και να πεθάνει μέσα σε δύο ώρες.

Οι μικροσκοπικές βελόνες του φυτού που μοιάζουν με τρίχες προκαλούν ένα περίεργο αίσθημα που εντείνεται τα επόμενα 20 έως 30 λεπτά και μπορεί να επιμείνει για εβδομάδες ή και μήνες. Απλά το να το ακουμπήσετε για ένα δευτερόλεπτο μπορεί να προκαλέσει αυτή την αφόρητη εμπειρία, η οποία έχει περιγραφεί ως ένας συνδυασμός ηλεκτροπληξίας και πυρκαγιάς.

Στους επισκέπτες του κήπου που φυλάσσεται απαγορεύεται αυστηρά να μυρίσουν, να αγγίξουν ή να δοκιμάσουν οποιοδήποτε από τα φυτά. Λιποθυμικά επεισόδια από την εισπνοή τοξικών αναθυμιάσεων εξακολουθούν να συμβαίνουν περιστασιακά. Μαύρες σιδερένιες πύλες, που φέρουν την προειδοποίηση «THESE PLANTS WILL KILL YOU» (αυτά τα φυτά θα σας σκοτώσουν) και δύο νεκροκεφαλές και σταυρωτά οστά, οριοθετούν τα όρια.