«Πύλη για τον κάτω κόσμο» βρέθηκε σε αποικία των Μάγια: Ήταν περιτριγυρισμένη από οστά ανθρώπων και ζώων

Επιμέλεια: Newsroom
«Πύλη για τον κάτω κόσμο» βρέθηκε σε αποικία των Μάγια: Ήταν περιτριγυρισμένη από οστά ανθρώπων και ζώων
Η ανακάλυψη αυτής της απόκοσμης «πύλης προς τον κάτω κόσμο» παρέχει ανεκτίμητες πληροφορίες για τις πνευματικές και πολιτιστικές πρακτικές του αρχαίου πολιτισμού των Μάγια.

Μια αξιοσημείωτη ανακάλυψη έγινε κοντά στην αρχαία πόλη Chichén Itzá στο Μεξικό , μια στοιχειωμένη «πύλη του κάτω κόσμου» που περιβάλλεται από ανθρώπινα και ζωικά λείψανα. Η απόκοσμη τοποθεσία, που πιστεύεται ότι χρονολογείται από την εποχή των Μάγια, έχει προκαλέσει την περιέργεια των ερευνητών, οι οποίοι υποψιάζονται ότι μπορεί να χρησιμοποιήθηκε για τελετουργικούς σκοπούς.

Το υποβρύχιο σπήλαιο, γνωστό ως San Andrés, τράβηξε για πρώτη φορά την προσοχή το 2021, όταν δύτες εξερεύνησαν τα βάθη του, περίπου 4,6 μέτρα κάτω από την επιφάνεια του νερού κατά μήκος της χερσονήσου Γιουκατάν. Μέσα στα αινιγματικά του όρια, έπεσαν πάνω σε ένα ανατριχιαστικό θέαμα, 38 σκελετούς, που περιλάμβαναν τόσο ανθρώπινα όσο και ζωικά οστά.

Μεταξύ της σειράς των οστών που ανακαλύφθηκαν, η παρουσία ενός ανθρώπινου ποδιού και υπολειμμάτων αρμαντίλο οδήγησε τους ιστορικούς να υποθέσουν ότι το κανό μπορεί να έπαιζε ρόλο σε μια αρχαία τελετουργία των Μάγια που σχετιζόταν με την καθοδήγηση των νεκρών στη μετά θάνατον ζωή. Το Εθνικό Ινστιτούτο Ανθρωπολογίας και Ιστορίας (INAH) αποκάλυψε σε δελτίο Τύπου ότι τα αρμαντίλο, γνωστά για τις κολυμβητικές τους ικανότητες, θεωρούνταν από τους Μάγια ως συμβολικές αναπαραστάσεις της εισόδου στον κάτω κόσμο.

Η αρχαιολόγος Alexandra Biar από το Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών της Γαλλίας (CNRS) εξήγησε: «Υπάρχουν γνωστές εικόνες στα κεραμικά των Μάγια στις οποίες (το αρμαδίλο) εμφανίζεται ως «σκαμνί των θεών», με χαρακτήρες που τοποθετούν τα πόδια τους πάνω του». Αυτή η σύνδεση μεταξύ του αρμαντίλο και του Κάτω Κόσμου υποδηλώνει ότι οι Μάγια θεωρούσαν το πλάσμα ιδιαίτερα σημαντικό.

Η ανακάλυψη αυτής της απόκοσμης «πύλης προς τον κάτω κόσμο» παρέχει ανεκτίμητες πληροφορίες για τις πνευματικές και πολιτιστικές πρακτικές του αρχαίου πολιτισμού των Μάγια. Καθώς οι ερευνητές συνεχίζουν να εμβαθύνουν στα μυστήριά του, ελπίζουν να αποκαλύψουν περισσότερα για τις τελετουργίες και τις πεποιθήσεις που περιβάλλουν τον θάνατο και τη μετά θάνατον ζωή μεταξύ των Μάγια.