Ποιοι είναι οι «Σπαρτιάτες» που φαίνεται να μπαίνουν στη Βουλή: Ο ιδρυτής, τα μέλη και η στήριξη του Κασιδιάρη (vid)

Επιμέλεια: Newsroom
Ποιοι είναι οι «Σπαρτιάτες» που φαίνεται να μπαίνουν στη Βουλή: Ο ιδρυτής, τα μέλη και η στήριξη του Κασιδιάρη (vid)
Το ακροδεξιό μόρφωμα που «ευλόγησε» ο Κασιδιάρης μέσα από ένα Tweet.

Το κόμμα Σπαρτιάτες με ροπή προς την ακροδεξιά φαίνεται πως μπαίνει στη Βουλή, καθώς το πρώτο exit poll του δίνει ποσοστό που κυμαίνεται από 4% έως 6%.Οι ίδιοι έχουν δηλώσει ότι υποστηρίζουν το «πατρίς, θρησκεία, οικογένεια» και χαρακτηρίζονται ως «θεματοφύλακες των πατροπαράδοτων αρχών και αξιών του Ελληνισμού».

Οι Σπαρτιάτες είναι ένα κόμμα «φάντασμα» που ιδρύθηκε το 2017 με επικεφαλής τον Βασίλη Στίγκα θέλοντας να εκμεταλλευτεί τη «διάλυση» της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή.

Έχει συμμετάσχει σε αρκετούς σχηματισμούς της ακροδεξιάς, ενώ ο ιδρυτής του προσπαθούσε μέσω εκπομπών στο Youtube και με την παρουσία στα social media να κερδίσει κόσμο από την ακροδεξιά.

Η στήριξη Κασιδιάρη στους Σπαρτιάτες

Όταν στις 8 Ιουνίου ο Άρειος Πάγος ύψωσε δεύτερο «μπλόκο» στο κόμμα «Έλληνες» του Ηλία Κασιδιάρη, ο έγκλειστος της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή δήλωσε πως στις εκλογές της 25ης Ιουνίου θα στηρίξει του Σπαρτιάτες.

«Στις εκλογές της 25ης Ιουνίου θα ψηφίσω και θα στηρίξω με όλες μου τις δυνάμεις το κόμμα ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ, που θα εισέλθει δυναμικά στη βουλή και θα αποτελέσει την πιο ισχυρή εθνική αντιπολίτευση. Η δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα.

Αφού απέκλεισαν με αντισυνταγματικό τρόπο τους ΕΛΛΗΝΕΣ, θα στηρίξω συνειδητά τους ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ που αποτελούν διαχρονικά και συμβολικά την πρώτη γραμμή των Ελλήνων στους αγώνες για την Ελευθερία», ήταν το μήνυμα του Κασιδιάρη.

Ποιος είναι ο Βασίλης Στίγκας

Ο πρόεδρος των Σπαρτιατών, Βασίλη Στίγκας, έχει περάσει από πολλά κόμματα στην πολιτική του πορεία. Είναι παντρεμένος, πατέρας τριών παιδιών και σε συνέντευξή του είχε πει: «Είχα πολύ δύσκολα παιδικά χρόνια και αναγκάστηκα από την ηλικία των 12 ετών να δουλεύω και παράλληλα πήγαινα νυχτερινό γυμνάσιο στο Αιγάλεω. Στη συνέχεια φοίτησα και πάλι σε νυχτερινή σχολή ως μηχανικός αεροσκαφών λόγω αγάπης για τα ιπτάμενα μέσα».

Υπηρέτησα για 22 μήνες στην αεροπορία Στρατού ως μηχανικός ιπτάμενος και εδάφους. Μετά την απόλυση μου από τον στρατό και μέχρι σήμερα ασχολούμαι ως επιχειρηματίας στον χώρο των τροφίμων και τα τελευταία χρόνια παράλληλα και με τη δημοσιογραφία ως παρουσιαστής τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών εκπομπών, αρθρογράφος, και κοινωνικός ρεπόρτερ.

Είμαι έντονα πολιτικοποιημένος και ενεργός πολίτης από τα μαθητικά μου χρόνια και πάντα στον χώρο του υγειούς Εθνικισμού λόγω άδολης και υπέρμετρης αγάπης προς την πατρίδα».

Ο ίδιος «χαρτογράφησε»την πολιτική του διαδρομή, λέγοντας: «Ασχολούμαι με τα κοινά από τα μαθητικά μου χρόνια και η πρώτη επαφή με πολιτικό κόμμα ήταν με την Νέα Δημοκρατία.

Στη συνέχεια ακολούθησα τον Αντώνη Σαμαρά στην Πολιτική Άνοιξη λόγω ότι ήταν νέος και άφθαρτος ως πολιτικός με πολύ καλή δυναμική, αλλά στην συνέχεια έκανε μεγάλα και σοβαρά λάθη που στοίχισαν ακριβά στον τόπο αλλά και στον ίδιο προσωπικά, με αποτέλεσμα αυτός ο πολιτικός σχηματισμός να έχει άδοξο τέλος.

Το 2001 εντάχθηκα στο ΛΑΟΣ του Γιώργου Καρατζαφέρη και έμεινα εκεί μέχρι το τέλος του 2014. Ήμουν στη δημιουργία του κόμματος ΡΙΖΕΣ με τον Δικηγόρο Βασίλη Καπερνάρο αλλά μέσα σε λίγους μήνες και αυτή η προσπάθεια έπεσε στο κενό και διαλύθηκε.

Από το 2014 μέχρι της τριπλές εκλογές του 2019 πρωτοστάτησα στην ένωση των πατριωτικών κομμάτων σχεδόν με όλα τα γνωστά ονόματα του χώρου αλλά ουσιαστική ένωση δεν υπήρξε ποτέ με αποτέλεσμα να κατέβουν ορισμένοι αυτόνομοι και να πάρουν πολύ χαμηλά ποσοστά».

Ο Βασίλης Στίγκας το 2019 ήταν και υποψήφιος Ευρωβουλευτής με την Ένωση Κέντρου του Βασίλη Λεβέντη, συγκεντρώνοντας 752 ψήφους και ήρθε τρίτος από το τέλος από όλους του υποψηφίους του κόμματος.