«Η μεγάλη κομπίνα»: Στις ΗΠΑ προσπαθούν να βρουν που πήγαν 400 δισεκατομμύρια δολάρια από τις επιδοτήσεις της πανδημίας 

Επιμέλεια: Newsroom
«Η μεγάλη κομπίνα»: Στις ΗΠΑ προσπαθούν να βρουν που πήγαν 400 δισεκατομμύρια δολάρια από τις επιδοτήσεις της πανδημίας 
Οι απατεώνες χρησιμοποίησαν τους αριθμούς κοινωνικής ασφάλισης νεκρών και κρατουμένων για να λάβουν επιταγές.

Μια ανάλυση του Associated Press διαπίστωσε ότι τουλάχιστον 400 δισεκατομμύρια δολάρια ομοσπονδιακών κεφαλαίων αρωγής για τον την πανδημία στις ΗΠΑ είτε κλάπηκαν είτε χάθηκαν. Αυτό είναι περίπου το 10% όλων των ομοσπονδιακών ταμείων πανδημίας των ΗΠΑ και είναι περίπου ίσο με το ΑΕΠ της Δανίας.

Καθώς η Ουάσιγκτον προσπαθούσε να αντλήσει μετρητά σε ευάλωτες επιχειρήσεις και πολίτες, η εποπτεία κατέρρευσε, κυρίως επωφελήθηκαν εγκληματίες, συμμορίες, οργανωμένο έγκλημα και επιχειρηματίες, ενώ ακόμη και απατεώνες που δηλώθηκαν ως νεκροί έλαβαν χρήματα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Associated Press με τον εύγλωττο τίτλο «Η Μεγάλη Κομπίνα: Πώς κλάπηκαν ή σπαταλήθηκαν δισεκατομμύρια δολάρια αρωγής για την αντιμετώπιση του COVID-19» , μεγάλο μέρος της κλοπής έγινε θρασύδειλα μεν αλλά αρκετά απλά.

Οι απατεώνες χρησιμοποίησαν τους αριθμούς κοινωνικής ασφάλισης νεκρών και κρατουμένων για να λάβουν επιταγές. Οι αιτούντες δεν ελέγχθηκαν σε σχέση με την βάση δεδομένων του Υπουργείου Οικονομικών ενώ εγκληματίες και συμμορίες άρπαζαν χρήματα.

Αλλά το ίδιο έκαναν και ένας Αμερικανός στρατιώτης στη Τζόρτζια, οι πάστορες μιας εκκλησίας στο Τέξας, ένας πρώην βουλευτής στο Μιζούρι και ένας εργολάβος οικοδομών στη Μοντάνα.

Όλα αυτά οδήγησαν στην μεγαλύτερη κομπίνα στην ιστορία των ΗΠΑ, με τους κλέφτες να λεηλατούν δισεκατομμύρια δολάρια από την ομοσπονδιακή βοήθεια ανακούφισης του COVID-19 με σκοπό την καταπολέμηση της χειρότερης πανδημίας του αιώνα και τη σταθεροποίηση μιας οικονομίας σε ελεύθερη πτώση.

Σύμφωνα με ανάλυση που είδε το φως της δημοσιότητας στις 12 Ιουνίου, διαπιστώθηκε ότι οι απατεώνες δυνητικά έκλεψαν περισσότερα από 280 δισεκατομμύρια δολάρια από την χρηματοδότηση αρωγής για τον COVID-19, ενώ άλλα 123 δισεκατομμύρια δολάρια σπαταλήθηκαν ή δαπανήθηκαν σε λάθος σκοπό. Συνολικά, η απώλεια αντιπροσωπεύει το 10% των 4,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων που έχει εκταμιεύσει μέχρι στιγμής η κυβέρνηση των ΗΠΑ ως βοήθεια για την αντιμετώπιση του COVID. Αυτός ο αριθμός είναι βέβαιο ότι θα αυξηθεί καθώς οι ερευνητές εργάζονται σχολαστικά, ψάχνοντας για χιλιάδες ακόμη πιθανές απάτες.

Πώς θα μπορούσαν όμως να κλαπούν τόσα πολλά χρήματα; Ερευνητές και εξωτερικοί εμπειρογνώμονες λένε ότι η κυβέρνηση, επιδιώκοντας να δαπανήσει γρήγορα συγκεκριμένα τρισεκατομμύρια για βοήθεια, διεξήγαγε πολύ λίγη επίβλεψη κατά τα αρχικά στάδια της πανδημίας και θέσπισε πολύ λίγους περιορισμούς στους αιτούντες. Εν ολίγοις, λένε, η κομπίνα ήταν πολύ εύκολη. «Εδώ υπήρχε μια ατελείωτη δεξαμενή χρημάτων, από την οποία μπορούσε να έχει πρόσβαση ο καθένας», δήλωσε ο Νταν Φρούχτερ, από το γραφείο του Εισαγγελέα των ΗΠΑ στην Ανατολική Περιφέρεια της Ουάσιγκτον.

Ο Μάικ Γκάλντο, αναπληρωτής διευθυντής του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ στο τμήμα για την καταπολέμηση της απάτης προγραμμάτων COVID-19, δήλωσε: «Πρόκειται για μια άνευ προηγουμένου εύρους απάτης». Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει ασκήσει κατηγορίες σε περισσότερα από 2.230 άτομα για απάτες που σχετίζονται με την πανδημία και διεξάγει ακόμη χιλιάδες έρευνες.

Πριν αποχωρήσει από τα καθήκοντά του, ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ενέκρινε μέτρα έκτακτης βοήθειας συνολικού ύψους 3,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Το Αμερικανικό Σχέδιο Διάσωσης του Μπάιντεν το 2021 ενέκρινε τη δαπάνη άλλων 1,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Περίπου το ένα πέμπτο των 5,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων δεν έχει ακόμη καταβληθεί. Η τεράστια κλίμακα αυτού του πακέτου έχει καταφέρει να συσκοτίσει λάθη πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο Μάικλ Χόροβιτς, γενικός επιθεωρητής του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και πρόεδρος της ομοσπονδιακής επιτροπής λογοδοσίας για την αντιμετώπιση της πανδημίας, είπε στο Κογκρέσο ότι η απάτη είναι «ξεκάθαρα δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια» και ο ίδιος πιστεύει ότι μπορεί τελικά να ξεπεράσει τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο Χόροβιτς δήλωσε στο Associated Press ότι εμμένει σε αυτήν την εκτίμηση, αλλά δεν θα μπορέσει να είναι σίγουρος για τον τελικό αριθμό έως ότου λάβει πιο ξεκάθαρα δεδομένα. «Διστάζω να ξεκαθαρίσω πόσο ακριβώς θα είναι», είπε. «Αλλά είναι ξεκάθαρο ότι ο τελικός απολογισμός απέχει ακόμη τουλάχιστον δύο χρόνια».