Γαλλία: Προφυλακίστηκε ο δράστης που επιτέθηκε σε παιδιά με μαχαίρι

Επιμέλεια: Newsroom
Γαλλία: Προφυλακίστηκε ο δράστης που επιτέθηκε σε παιδιά με μαχαίρι
Οι καταγγελίες για την επίθεση με μαχαίρι αφορούν «απόπειρα ανθρωποκτονίας», ανακοίνωσε σήμερα (10/6) η τοπική εισαγγελέας

Ο Σύρος πρόσφυγας που επιτέθηκε με μαχαίρι σε έξι άτομα, ανάμεσά τους τέσσερα μικρά παιδιά, σε ένα πάρκο στην Ανεσί στη Γαλλία, προφυλακίστηκε και του απαγγέλθηκαν κατηγορίες.

Οι καταγγελίες για την επίθεση με μαχαίρι αφορούν «απόπειρα ανθρωποκτονίας», ανακοίνωσε σήμερα (10/6) η τοπική εισαγγελέας, η Λιν Μπονέ-Ματίς. Από την επίθεση τραυματίστηκαν τέσσερα πολύ μικρά παιδιά, ηλικίας 22 ως 36 μηνών.

Η υγεία των τραυματιών δεν βρίσκεται πλέον σε κρίσιμη κατάσταση, είπε η Λιν Μπονέ-Ματίς, προσθέτοντας ότι τα τέσσερα παιδιά συνεχίζουν να νοσηλεύονται. Ο Αμπνταλμασίχ Χ. «δεν θέλησε να μιλήσει», τόσο κατά τη διάρκεια της 48ωρης αστυνομικής του κράτησης, όσο και ενώπιον των δύο ανακριτών.

«Προς το παρόν είναι πρόωρο να αξιολογηθούν τα κίνητρά του», είπε η εισαγγελέας, επισημαίνοντας ξανά ότι δεν υπάρχει ακόμη καμία ένδειξη ότι η τρομοκρατία ήταν το κίνητρο του δράστη.

Τι λένε η μητέρα και η σύζυγος του δράστη της επίθεσης με μαχαίρι

Σύμφωνα με τη μητέρα του, με την οποία επικοινώνησε το Γαλλικό Πρακτορείο στις ΗΠΑ, όπου ζει εδώ και δέκα χρόνια, ο Αμπνταλμασίχ Χ είχε ολοκληρώσει την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία του στη Συρία, πριν διαφύγει από τη χώρα το 2011 εξαιτίας του εμφύλιου πολέμου. Στη συνέχεια κατέληξε στη Σουηδία αφού πέρασε από την Τουρκία και μετά από την Ελλάδα.

Από την πλευρά της η πρώην σύζυγός του δράστη της επίθεσης με μαχαίρι, από το Τρολχάταν στη νοτιοδυτική Σουηδία όπου βρίσκεται, και με την οποία επικοινώνησε το Γαλλικό Πρακτορείο αναφέρει: «Γνωριστήκαμε στην Τουρκία, ερωτευτήκαμε. Έπειτα από δύο χρόνια, παντρευτήκαμε, όμως δεν μπόρεσε να πάρει τη σουηδική υπηκοότητα, έτσι αποφάσισε να εγκαταλείψει τη χώρα. Χωρίσαμε επειδή εγώ δεν ήθελα να φύγω από τη Σουηδία», είπε

Σύμφωνα με τις γαλλικές αρχές, του είχε χορηγηθεί στις 26 Απριλίου 2003 από τη Σουηδία το καθεστώς του πρόσφυγα και ταξίδευε έχοντας τα απαραίτητα έγγραφα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η αστυνομία τον είχε αφήσει να φύγει, αφού τον είχε ελέγξει την περασμένη Κυριακή επειδή πλενόταν στη λίμνη του Ανεσί, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν.

Η σουηδική Υπηρεσία Μετανάστευσης δήλωσε από την πλευρά της πως ο Αμπνταλμασίχ Χ. είχε λάβει άδεια παραμονής το 2013, αλλά από το 2017 απέτυχαν επανειλημμένες προσπάθειές του να πάρει τη σουηδική υπηκοότητα.