Διατροφολόγος εξηγεί το λόγο που θέλουμε σοκολάτα όταν είμαστε αγχωμένοι

Newsroom
Διατροφολόγος εξηγεί το λόγο που θέλουμε σοκολάτα όταν είμαστε αγχωμένοι
Ένας ειδικός σε θέματα υγείας εξηγεί γιατί ο οργανισμός μας αναζητά τη σοκολάτα όταν είμαστε αγχωμένοι.

Τρώμε σοκολάτα πάρα πολλές φορές μέσα στη μέρα. Συνήθως τη συνδυάζουμε με γενέθλια ή με γιορτή. Υπάρχει όμως και ένα άλλο, πιο αρνητικό συναίσθημα που μας ωθεί προς αυτή και δεν είναι άλλο από το άγχος.

Η σοκολάτα μπορεί να είναι το πρώτο πράγμα που λαχταράμε όταν η ζέστη είναι στα ύψη και κυρίως όταν έχουμε άγχος και σύμφωνα με τους γιατρούς αυτό έχει να κάνει με το σύστημα μάχης ή φυγής - την αρχαία αντίδραση του σώματός μας στον κίνδυνο.

Η κορτιζόλη είναι η κύρια ορμόνη του στρες του οργανισμού και μόλις αρχίσει να ενεργοποιείται, αποσπά την ενέργεια από το ανοσοποιητικό σύστημα, γεγονός που πυροδοτεί αυτές τις επιθυμίες για ζάχαρη.

«Η λαχτάρα για σοκολάτα είναι μια αντίδραση σε μια στρεσογόνο κατάσταση ως ανάγκη για ενέργεια», λέει ο Dr Nicky Keay, διατροφολόγος αθλητών και επίτιμος κλινικός λέκτορας ιατρικής στο University College του Λονδίνου.

«Το άγχος αυξάνει την ορμόνη κορτιζόλη που χρησιμοποιεί τα ενεργειακά μας αποθέματα, οπότε νιώθουμε ότι χρειαζόμαστε κάτι γλυκό για να ενισχύσουμε τα επίπεδα ενέργειας. Αλλά, παραδόξως, η απλή κατανάλωση γλυκών απολαύσεων - όπως η σοκολάτα - μπορεί επίσης να στείλει το σάκχαρο στο αίμα στα ύψη».