Ladele: Δώστε της το μικρόφωνο και κάντε στην άκρη! (vid)

Ladele: Δώστε της το μικρόφωνο και κάντε στην άκρη! (vid)
Η καλλιτέχνιδα που έχει φωνάρα και είναι έτοιμη να κατακτήσει τη ραπ σκηνή.

Η τύπισσα έχει φωνάρα! Έχει το σωστό ύφος και το flow της δεν σου αφήνει περιθώριο αντίδρασης. Σου έρχονται επαινετικά επιφωνήματα, η έκπληξη που δεν χωρά σε λόγια και η παράδοση στον ρυθμό και την εικόνα που φτιάχνει. Εδώ η φαντασία γίνεται ο τρίτος παίκτης. Μεταξύ πομπού-δέκτη μεσολαβεί ο πολύχρωμος ήχος που μεταφέρει πυροτεχνήματα πυρετικών μπιτ και η Ladele, η ραπ περσόνα της, γίνεται ακαταμάχητη. Και τα χτυπήματα είναι απανωτά. Δώστε της το μικρόφωνο και κάντε στην άκρη! Τα ρυθμικά ραπίσματα μεγαλώνουν τον χώρο και δυναμώνουν το σώμα, την ακουστική αντίληψη. Η αίσθηση που αφήνει αυτή η καλλιτέχνιδα είναι η εξής: Μόνη πάνω στη σκηνή και πίσω της ο DJ. Και μετά ξεσπά η πύρινη καταιγίδα. Οι ρίμες καίνε τα σκουριασμένα, τα χάρτινα, τα ανυποχώρητα και ο ακροατής νιώθει τον κόσμο του να κινείται. Ο ακροατής πατά εκεί που δεν περίμενε να πατήσει και από το θαυμαστικό κρατά την ίσια γραμμή. Η εσωτερική ενέργεια δίνει της καμπύλες και η δημιουργική διάθεση φτιάχνει στόμα, μάτια. Ο πρώτος ήχος πολλαπλασιάζεται, δυναμώνει και οι δονήσεις του μετατοπίζουν το ατομικό και συλλογικό σύνολο. Η Ladele είναι εδώ και τίποτα δεν μπορεί να τη σταματήσει! Η ραπ σκηνή την καλωσορίζει και της μοιράζει άπειρα respect. [η φωτογραφία από τη σελίδα της στο Spotify]

Έχει τον έλεγχο


Ας πιάσουμε το νήμα από κει που το βρήκαμε. Η τύπισσα το χει πάνω στη σκηνή, το χει άσχημα. Ξέρετε, όταν βρίσκεις το κόκκινο νήμα του θάρρους δεν πρόκειται να κάνεις λάθος, ούτε εσύ ο δέκτης ούτε ο πομπός. Ε, η Ladele έχει φτιαχτεί καλλιτεχνικά από το πιο ανθεκτικό υλικό: το άφοβο! Ναι, αυτό που ακούμε και κυρίως αυτό που είδαμε μας οδηγούν στο επαινετικό συμπέρασμα. Η εν λόγω είναι μία από τις πολλές που έχουν πάρει μέρος στα Dozen Sessions. Και ναι, η κλίμακα απεύθυνσης δεν είναι μεγάλη, όμως σε επίπεδο θέασης λέει πολλά. Στα 11:17 που διαρκεί η παρουσία της δεν υπάρχει στιγμή που να διστάζει, δεν υπάρχει σημείο που να χάνει τον ρυθμό και το flow της σε πετσοκόβει δίχως έλεος. Φυσικά, αυτή η πεντακάθαρη φωνή κυριαρχεί και σου δίνει την εντύπωση μιας πολύ έμπειρης ράπερ. Τα «πατήματά» της σταθερά και οι αλλαγές στο χρώμα που παράγουν οι ήχοι μελετημένες και κρυστάλλινες. Η αίσθηση που δίνει είναι αυτή: και στη μεγαλύτερη σκηνή να τη βάλεις θα τη «γεμίσει». Η τόλμη της είναι μεγάλη και η επιθυμία της να εκφραστεί ασταμάτητη. Η Ladele έχει τον έλεγχο και κανείς δεν μπορεί να το αρνηθεί.

«Maestro»


Η Ladele γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη και έκανε το ντεμπούτο της το 2022 με το σινγκλ Payback. Όσοι την ακούσανε καταλάβανε. Γι’ αυτό και τη συνόδευσαν αμέσως τα ανερχόμενη και πολλά υποσχόμενη. Εμείς, στην περιδιάβαση μας στον ιστό και στα social media, πέσαμε πάνω στο τελευταίο της EP (είχε προηγηθεί το Pov). Τίτλος του «Maestro» και είναι ό,τι καλύτερο μας έχει δώσει μέχρι στιγμής. Έξι κομμάτια που και τη φωνή της αναδεικνύουν και την ικανότητας στο flow. Τα μπιτ της δίνουν χώρο και αποκαλύπτουν το ατόφιο ταλέντο της. Η παραγωγή είναι προσεγμένη ενώ υπάρχουν αξιόλογες συνεργασίες (με Χαρά, Grizzle). Στο πρώτο της κομμάτι έδειξε το πόσο σοβαρά παίρνει αυτό που κάνει. Για τη Ladele η διαδικασία μετράει, η σκληρή δουλειά, η αγάπη και η υπομονή. Μετά έρχονται το boom bap, το ντριλ και η φωνή που σε ταξιδεύει εκεί που θέλει. Αυτή η ράπερ ήρθε για να μείνει, κρατήστε το όνομά της.

@Photo credits: Spotify