H πρώτη μεγάλη δημοσκόπηση μετά τις εκλογές: Εκπλήξεις με τις έδρες και τα κόμματα που μπαίνουν στη Βουλή (vid)

H πρώτη μεγάλη δημοσκόπηση μετά τις εκλογές: Εκπλήξεις με τις έδρες και τα κόμματα που μπαίνουν στη Βουλή (vid)
Μπαίνουν στη Βουλή «Πλεύση Ελευθερίας» και το κόμμα «Νίκη» - Κοινοβουλευτική πλειοψηφία 162 εδρών για τη ΝΔ - Στις 51 έδρες ο ΣΥΡΙΖΑ

Η πρώτη μεγάλη έρευνα μετά τις εκλογές που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων MEGA Γεγονότα με τη Ράνια Τζίμα και τον Γιάννη Πρετεντέρη, έγινε σε 1.202 άτομα την περίοδο 25 Μαΐου – 30 Μαΐου.

Παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον, καθώς δείχνει ότι 25 ημέρες πριν από τις εκλογές το πολιτικό σκηνικό δεν αλλάζει δραματικά σε σύγκριση με τις κάλπες της 21ης Μαΐου.

Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία παίρνει ποσοστό 35,8%, με τον ΣΥΡΙΖΑ να σημειώνει νέα βουτιά στο 16,7% και τη διαφορά μεταξύ τους να βρίσκεται στις 19,1 μονάδες.

Το ΠΑΣΟΚ είναι στο 10,2% χωρίς δυναμική να φτάσει ή να ξεπεράσει τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ στο 6,7% και η Ελληνική Λύση η οποία υποχωρεί στο 3,8% πιεζόμενη από τα δεξιά.

Εκεί βλέπουμε την άνοδο και είσοδο στη Βουλή της Πλεύσης Ελευθερίας που φτάνει στην πρόθεση ψήφου στο 4,2% και του κόμματος Νίκη με 3,3%.

Η Metron Analysis στην εκτίμηση ψήφου δίνει και την εικόνα του πολιτικού σκηνικού όπως διαμορφώνεται σήμερα.

Συγκεκριμένα, η Νέα Δημοκρατία ξεπερνά και το ποσοστό που πήρε στις εκλογές και φτάνει το 41%. Στο 19,1% βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ από 20,1% και στο 11,7%, οριακά αυξημένο το ΠΑΣΟΚ.

Νέα άνοδος για το ΚΚΕ που φτάνει το 7,6% από 7,2% στις εκλογές και στο 4,4% η Ελληνική Λύση, με μείωση μόλις 0,1%.

Οι έδρες

Σαρωτική θα είναι η επικράτηση της ΝΔ στο κοινοβούλιο αν επιβεβαιωθούν τα παραπάνω ποσοστά. Συγκεκριμένα η ΝΔ μπορεί να πάρει 162 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ 51, το ΠΑΣΟΚ 32, το ΚΚΕ 20, η Ελληνική Λύση 12, η Πλεύση Ελευθερίας 13 και η Νίκη 10.

Στην ερώτηση για το τι πιστεύουν οι πολίτες ότι θα προκύψει από τις εκλογές, το 70% λέει αυτοδύναμη κυβέρνηση, το 27% κυβέρνηση συνεργασίας.