Οι σχέσεις του κόμματος Νίκη με το Άγιο Όρος

Οι σχέσεις του κόμματος Νίκη με το Άγιο Όρος
Η «Νίκη» κέρδισε στην επικράτεια 172.206 ψήφους με ποσοστό 2,92%, ωστόσο εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι πήρε αρκετούς ψήφους σε περιοχές όπου υπήρχαν κοντά μοναστήρια ή όπως στο  χωριό Αγερσανί.

Κοινό μυστικό αποτελεί πως το κόμμα Νίκη έχει σχέσεις με το Άγιο Όρος καθώς συγκεκριμένα μοναστήρια και μεμονωμένοι μοναχοί παρέχουν στήριξη στο κόμμα που αποτέλεσε την έκπληξη των εκλογών της 21ης Μαΐου, καθώς έφτασε στα πρόθυρα της Βουλής.

Η «Νίκη» κέρδισε στην επικράτεια 172.206 ψήφους με ποσοστό 2,92%, ωστόσο εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι πήρε αρκετούς ψήφους σε περιοχές όπου υπήρχαν κοντά μοναστήρια ή όπως στο χωριό Αγερσανί (Άγιος Αρσένιος) Νάξου όπου κατάφερε να συγκεντρώσει 80 ψήφους, χάρη στον προεκλογικό αγώνα που έκανε αντιεμβολιστής ιερέας.

Όλα αυτά έκαναν αρκετούς να αναφερθούν στη σχέση του εν λόγω κόμματος με τη θρησκεία και θρησκευτικές και παραθρησκευτικές οργανώσεις παρότι το ίδιο αυτοπροσδιορίζεται ως «Δημοκρατικό Πατριωτικό Κίνημα» και αναφέρει πως ποτέ δεν αυτοπροσδιορίστηκε ως «κόμμα της Εκκλησίας» ή ως «χριστιανικό κόμμα».

«Γνωρίζουμε και σεβόμαστε πλήρως ότι η Εκκλησία δεν εμπλέκεται σε κομματικές αντιπαραθέσεις, ως οφείλει. Ουδέποτε επικαλεστήκαμε εκκλησιαστικά πρόσωπα για να μας στηρίξει ο κόσμος. Οφείλουμε να τονίσουμε ότι η Διοικούσα Εκκλησία, το Άγιον Όρος, η Ιεραρχία, πρέπει να αφεθούν ανενόχλητοι στο ποιμαντικό τους έργο και να μην γίνεται αυτό αντικείμενο παραποίησης και διασυρμού από ανεύθυνους», ανέφερε χαρακτηριστικά το κόμμα «Νίκη» σε ανακοίνωσή του.

Ωστόσο είναι γνωστό πως οι μονές Φιλοθέου και Καρακάλλου στηρίζουν τη «Νίκη» και είναι χαρακτηριστικό πως ο αδερφός του ηγούμενου της Μονής Φιλοθέου, Νικόδημου, ήταν υποψήφιος βουλευτής. Αξίζει να σημειωθεί πως η Μονή Φιλοθέου είναι γνωστή για τις φιλορωσικές της σχέσεις και ο ηγούμενος Νικόδημος διατηρεί προσωπικές σχέσεις με τον Ρώσο πρωθυπουργό, Μιχαήλ Μισούστιν, ο οποίος την επισκέφτηκε δύο φορές τελευταία, το 2020 και το 2021, ενώ ο αδερφός του βοηθά στις αναστηλωτικές εργασίες τμήματος του μοναστηριού.

Ο ασφαλιστής, Εμμανουήλ Γκλάβας, αδερφός του αρχιμανδρίτη Νικόδημου, ήταν υποψήφιος στην Α΄ Θεσσαλονίκης, όπου συγκέντρωσε 2.099 ψήφους και κατατάχθηκε 8ος στη σειρά.

Πρώτος στην ίδια εκλογική περιφέρεια ήταν ο επικεφαλής του κόμματος, Δημήτρης Νατσιός, με 15.137 ψήφους και ακολουθεί η γιατρός Βιορίκα Ματσουκατίδου με 2.796 ψήφους. Στο βιογραφικό της τελευταίας, που έχει καταγωγή από την Τσάλκα της Γεωργίας, αναφέρεται ότι «από την έναρξη της πανδημίας του κοροναϊού συμμετείχε ενεργά στη διαχείριση και αντιμετώπισή της, όμως και τοποθετήθηκε ξεκάθαρα κατά της χρήσης των πειραματικών σκευασμάτων και υπέρ άλλων αποτελεσματικών μεθόδων θεραπείας».

Οι θέσεις του κόμματος είναι έμφορτες από ρητορική κατά των εμβολίων και των μεταναστών, υπέρ του θρησκευτικού αρχαιοελληνικού προσανατολισμού και αναδεικνύουν το τρίπτυχο «πατρίς-θρησκεία-οικογένεια».

Πηγη: ΤΑ ΝΕΑ