Ο πιο αιμομικτικός βασιλιάς όλων των εποχών είχε σάπια σπλάχνα, μαύρα γεννητικά όργανα και δεν μπορούσε να μιλήσει

Ο πιο αιμομικτικός βασιλιάς όλων των εποχών είχε σάπια σπλάχνα, μαύρα γεννητικά όργανα και δεν μπορούσε να μιλήσει
Η διατήρηση του βασιλικού αίματος στην οικογένεια μπορεί να φαινόταν καλή ιδέα για τους «γαλαζοαίματους», αλλά στην πραγματικότητα 200 χρόνια ενδογαμίας οδήγησαν σε έναν από τους πιο «αρρωστημένους» βασιλείς στην ιστορία.

Ο βασιλιάς Κάρολος Β΄ της Ισπανίας ήταν ένα παιδί που γεννήθηκε από τη συνεύρεση μεταξύ συγγενών και συγκεκριμένα μιας νεαρής και του θείου της.

Μάλιστα, ο ίδιος μέχρι την ηλικία των έξι ετών είχε καταφέρει να επιβιώσει από έναν «κατάλογο» ασθενειών που θα μπορούσαν να τον είχαν σκοτώσει.

Συγκεκριμένα, είχε νοσήσει από τις θανατηφόρες ασθένειες της εποχής, όπως η ευλογιά, η χολέρα και η ιλαρά και είχε καταφέρει να επιβιώσει.

Τελικά, έζησε μέχρι τη σχετικά ώριμη -για την εποχή- ηλικία των 39 ετών, «φεύγοντας» από τη ζωή το 1700.

Η αποκάλυψη για τα ζωτικά του όργανα

Ωστόσο, οι ασθένειες από τις οποίες είχε επιβιώσει δεν ήταν το μοναδικό πρόβλημα της υγείας του τελικά, αφού μετά τον θάνατό του, στην νεκροψία αποκαλύφθηκαν σημαντικά προβλήματα σε ζωτικά του όργανα.

Η ιατροδικαστική έκθεση ανέφερε χαρακτηριστικά: «η καρδιά του είχε το μέγεθος ενός κόκκου πιπεριού, οι πνεύμονές του ήταν διαβρωμένοι, τα έντερά του σάπια και γαγγραινώδη, είχε έναν όρχι, μαύρο σαν κάρβουνο και το κεφάλι του ήταν γεμάτο νερό».

Πώς τον περιέγραψαν οι ιστορικοί

Οι ιστορικοί Will και Ariel Durant περιέγραψαν τον μονάρχη ως εξής: «Κοντός, κουτσός, επιληπτικός, γέρος και εντελώς φαλακρός πριν από τα 35 του χρόνια. Αδυνατούσε να μασήσει το φαγητό του και ήταν αδύνατον να τον καταλάβει κανείς όταν μιλούσε, αφού η γλώσσα του ήταν τεράστια. Έχει ένα μελαγχολικό βλέμμα και πάντα έμοιαζε σαν να είναι έκπληκτος».

Δεν έχει αποδειχθεί αν αυτά τα προβλήματα οφείλονταν στο γεγονός ότι ήταν ένα παιδί που γεννήθηκε από γονείς που ήταν στενοί συγγενείς, από αιμομιξία δηλαδή, ωστόσο είχε θεωρηθεί πιθανό.