Pindos Atletico: Ασταμάτητο σύνθημα! (vid)

Pindos Atletico: Ασταμάτητο σύνθημα! (vid)
Η ραπ σκηνή φτάνει ως τις βουνοκορφές και επιστρέφει στης πόλης τα σοκάκια με ένα πολύ δυνατό δίδυμο. Φωνάξτε λοιπόν «Pindos Oleo»!

Να κοιτάς το αστέρι να δύει και το φύλλο να σπαρταρά στο θρόισμα του ανέμου. Και ο άνεμος να λικνίζεται στο άκουσμα της φλογέρας. Και συ να φοράς τη φανέλα με το «10», να πατάς την ταλαιπωρημένη μπάλα των παιδικών μας χρόνων και με το τελευταίο τσιγάρο της μέρας να ατενίζεις την ομορφιά και το χάος της φύσης. Ο ιδρώτας θα φύγει, το δέρμα θα δροσίσει και με την μπάλα στο πλευρό σου θα προχωρήσεις. Θα κατηφορίσεις το βουνό και τον αναστεναγμό σου θα προστατέψεις. Και όταν στο κρύο τσιμέντο αφήσεις τα αποτυπώματά σου, θα βγάλεις τις δυο πέτρες που πήρες και ένα διπλό θα στήσεις με τους φίλους σου, εκεί στον δρόμο. Θα παίξεις, θα χτυπήσεις, θα γελάσεις, θα νευριάσεις και ίσως και «ποδιές» μοιράσεις. Και όταν τελειώσεις, πάλι το αεράκι θα σε συνοδεύσει και μαζί ο ήχος της φλογέρας, του παραδοσιακού πνευστού και το ντριλ του Βαλκάνιου. Και κάπου εδώ η φανέλα με το «10» αποκαλύπτει το όνομα που είναι γραμμένο στην πλάτη. Οι αντίχειρες δείχνουν το μαυροκόκκινο «Pindos Atletico» και την αρκούδα με το ΑΚ. Ναι, για ραπ μιλάμε, για τον λόγο που κάνει το σύνθημα κύμα μαζικό και ασταμάτητο. Για το ραπ που διατρέχει του βουνού τα μονοπάτια και της πόλης τα σοκάκια. [η φωτογραφία από τη σελίδα τους στο Facebook]

«Δεντρίμ»


Τι να λέμε τώρα; Οι τύποι έβγαλαν «δισκάρα» (sic). Ανορθόδοξο ξεκίνημα, αλλά δεν γίνεται αλλιώς. Το άλμπουμ «Δεντρίμ» περιέχει εφτά κομμάτια που επιτυγχάνουν την τέλεια ισορροπία παράδοσης και σημερινού ραπ. Το δίδυμο των Mpelafon, Thelitikos παίρνει την καθαρότητα του παραδοσιακού και την συνταιριάζει με τη σιγουριά και την πρόκληση του νέου ραπ ήχου. Οι «ντριλιές» βαράνε άσχημα και τα άφροτραπ στοιχεία (όπως διαβάζουμε στις περιγραφές) προκαλούν εκστατικό ντελίριο. Και για τα μπιτ τι να πεις; Απόλυτος έλεγχος και το απλό να διαλύει κάθε ψεύτικο-πολύπλοκο. Ναι, υπάρχουν κι άλλοι που αντλούν από τους ήχους τους διαχρονικούς, εκεί που η φύση μεγάλωσε με τα δικά μας πνευστά, όμως εδώ δημιουργείται ο κατάλληλος χώρος για να αναδειχθεί το μεγαλείο της δημοτικής μας παράδοσης. Αν ακούσετε τα κομμάτια «Άσπρο μου περιστέρι», «2462», «Δεντρίμ» θα νιώσετε το εξής: το ανεξάντλητο μπιτ να σε ταρακουνάει και το flow να σε ταξιδεύει και εκεί που λες ότι το παρακάνουν, εκεί μπαίνουν φλογέρες και φωνές που σίγουρα τις έχουμε ακούσει ξανά. Προσεγμένη παραγωγή και συνεργασίες που σίγουρα δεν προσπερνάς: Long3, Dani Gambino, Masla G. Την άλλη εβδομάδα [Παρασκευή 2/6] το άλμπουμ θα παρουσιαστεί στο «Block 33», στη Θεσσαλονίκη. Στην Αθήνα θα έρθουν στις 16/6 στο «Six D.O.G.S».

Στο αληθινό γλέντι τους βρίσκεις


Οι Pindos Atletico δεν είναι χθεσινοί στη ραπ σκηνή. Στο ενεργητικό τους καταγράφονται άλλο ένα άλμπουμ, «ATL» (2021) και αρκετά σινγκλ. Η ευωχία που επικρατεί στο γλέντι, με το κλαρίνο να κυριαρχεί, είναι ο πυρήνας της δημιουργίας τους. Σε συνέντευξη που έδωσαν στον Δημήτρη Αθανασιάδη [για την Athens Voice], τον Δεκέμβριο του 2019, αναφέρουν: Το δίδυμο αυτό υπήρχε από πάντα. Στην ουσία με το Μπελαφόν γνωριζόμαστε από πολύ μικρές ηλικίες λόγω της κοινής μας καταγωγής, έτσι από μικροί είχαμε κοινά ενδιαφέροντα και ακούσματα. Όταν αρχίσαμε να ασχολούμαστε με αυτό πιο συνειδητοποιημένα κάπως βγήκε και κόλλησε από μόνο του. Όταν ξεκινήσαμε να γράφουμε νομίζω ότι δεν σκεφτόμασταν κάτι συγκεκριμένο απλά το κάναμε επειδή αυτό γουστάραμε να κάνουμε και αυτό ζούσαμε, τώρα ο συνδυασμός του παραδοσιακού με το μοντέρνο βγήκε λόγω καταγωγής, ερεθισμάτων αλλά και από τα ακούσματά μας. Έχουμε γλεντήσει σε πολλά πανηγύρια από μικροί με πωγωνίσια, παραδοσιακά και είναι ένας ήχος που μας συνδέει συναισθηματικά και αναπόφευκτα αντανακλάται και επηρεάζει τη μουσική μας. Η χαρά που εκπέμπουν δεν περνά στην ευτέλεια, διότι ξέρουν πόσο σοβαρή υπόθεση είναι να γλεντάς αληθινά και εκεί μπορούν να συνυπάρξουν τα επιθετικά γνωρίσματα και οι νέες μορφές της ραπ. Με τους Pindos Atletico θα κολλήσετε άσχημα και σίγουρα θα περάσετε καλά.

@Photo credits: facebook