Το Ισραήλ έχει βάλει στόχο να γίνει υπερδύναμη στη τεχνητή νοημοσύνη: Σκοπεύει να την υιοθετήσει στο πεδίο μάχης

Το Ισραήλ έχει βάλει στόχο να γίνει υπερδύναμη στη τεχνητή νοημοσύνη: Σκοπεύει να την υιοθετήσει στο πεδίο μάχης
Το υπουργείο αρνήθηκε να δώσει συγκεκριμένους αριθμούς για τη χρηματοδότηση της τεχνητής νοημοσύνης από το Ισραήλ. 

Ο γενικός γραμματέας του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας, Εγιάλ Ζαμίρ, παρουσίασε σήμερα τα κύρια σημεία του πολυετούς σχεδίου του Ισραήλ για την ασφάλεια και αναφέρθηκε και στην τεχνητή νοημοσύνη.

Αναλυτικότερα, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ μιλώντας σε συνέδριο για την ασφάλεια είπε μεταξύ άλλων πως η χώρα του σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τη στρατιωτική της ικανότητα ώστε να γίνει «υπερδύναμη» στην τεχνητή νοημοσύνη. Προέβλεψε μάλιστα εξελίξεις στον αυτόνομο πόλεμο και βελτιστοποιημένη λήψη αποφάσεων στο πεδίο μάχης.

Τα βήματα για εκμετάλλευση των ραγδαίων εξελίξεων στην τεχνητή νοημοσύνη περιλαμβάνουν τη δημιουργία ενός εξειδικευμένου οργανισμού στρατιωτικής ρομποτικής στο υπουργείο, και παράλληλα προϋπολογισμό ρεκόρ για σχετική έρευνα και ανάπτυξη φέτος, σύμφωνα με τον Εγιάλ Ζαμίρ.

«Υπάρχουν εκείνοι που βλέπουν την τεχνητή νοημοσύνη ως την επόμενη επανάσταση στη μορφή του πολέμου στο πεδίο της μάχης», πρόσθεσε στη Herzliya Conference, ένα ετήσιο διεθνές φόρουμ για την ασφάλεια.

Κατονόμασε τον παραγωγικό προεκπαιδευμένο μετασχηματιστή (Generative Pre-trained Transformer - GPT) και τη γενική τεχνητή νοημοσύνη (Artificial General Intelligence - AGI) ως τους κλάδους βαθιάς μάθησης που συζητούνται από πολιτικές βιομηχανίες τεχνητής νοημοσύνης και οι οποίοι θα μπορούσαν να έχουν εντέλει στρατιωτικές εφαρμογές.

Τέτοιου είδους μέθοδοι, σύμφωνα με τον Εγιάλ Ζαμίρ, περιλαμβάνουν ενδεχομένως «την ικανότητα μιας πλατφόρμας να πλήττει κατά σμήνη ή κάποιων συστημάτων μάχης να επιχειρούν ανεξάρτητα, επίσης την ικανότητα να συγχωνεύονται δεδομένα και να λαμβάνονται γρήγορα αποφάσεις, σε κλίμακα μεγαλύτερη από ποτέ».

Το υπουργείο αρνήθηκε να δώσει συγκεκριμένους αριθμούς για τη χρηματοδότηση της τεχνητής νοημοσύνης από το Ισραήλ. Ο ισραηλινός στρατός αποκάλυψε ορισμένα από τα αυτόνομα συστήματα που έχουν ήδη αναπτυχθεί. Το 2021, ανέφερε πως ρομποτικά τζιπ επιτήρησης θα βοηθούσαν τις περιπολίες στα σύνορα με τη λωρίδα της Γάζας.

Αυτό τον μήνα, η κρατική Israel Aerospace Industries αποκάλυψε ένα αυτόνομο υποβρύχιο συλλογής πληροφοριών, το οποίο, είπε, έχει ήδη συμπληρώσει «χιλιάδες ώρες» σε επιχειρήσεις.

Τέλος ο Εγιάλ Ζαμίρ αναφέρθηκε και σε επιτεύγματα του Ισραήλ στον πόλεμο στον κυβερνοχώρο, που θεωρείται ευρέως πως έχει χρησιμοποιηθεί εναντίον ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων. Απέδωσε τα επιτεύγματα αυτά σε «ορθή και έγκαιρη διάκριση των αμυντικών, οικονομικών, εθνικών και διεθνών διαστάσεων». Κατέληξε λέγοντας πως «η αποστολή μας είναι να μετατρέψουμε το Κράτος του Ισραήλ σε μια υπερδύναμη στην τεχνητή νοημοσύνη και να είμαστε στην καρδιά ενός πολύ περιορισμένου αριθμού παγκόσμιων δυνάμεων που βρίσκονται σε αυτό το κλαμπ».