Η πρώτη αποτυχία της «17Ν»: Η «τζούφια» ρουκέτα και η τραγιάσκα και το αίμα του Ξηρού (vid)

Η πρώτη αποτυχία της «17Ν»: Η «τζούφια» ρουκέτα και η τραγιάσκα και το αίμα του Ξηρού (vid)
Σαν σήμερα σημειώθηκε η πρώτη αποτυχημένη προσπάθεια της «17 Νοέμβρη», με τα μέλη της να αφήνουν τα ίχνη τους.

Το ημερολόγιο δείχνει Κυριακή 16 Μαΐου 1999 και λίγα λεπτά πριν τις 23:00 το βράδυ, ένα παλιό κλεμμένο αυτοκίνητο μάρκας Toyota Corolla, σταματά σχεδόν μπροστά από την πολυκατοικία της οδού Εθνικής Αντιστάσεως 63 στο Χαλάνδρι. Ακριβώς απέναντι είναι η κατοικία του Γερμανού πρέσβη στην Αθήνα.

Τρεις άνδρες, που χρόνια αργότερα θα μάθουμε ότι είναι οι Βασίλης Ξηρός, Σάββας Ξηρός και Δημήτρης Κουφοντίνας, κατεβαίνουν από το όχημα. Απ’ το πίσω κάθισμα ο Σάββας Ξηρός βγάζει από έναν σάκο έναν πυροσωλήνα με μία ρουκέτα μέσα και πατά το κουμπί πυροδότησης.

Η ρουκέτα καρφώνεται, χωρίς να εκραγεί, στη στέγη της διώροφης κατοικίας που διαμένει ο Καρλ Χάινς Κούνα, ωστόσο, ο πυροσωλήνας δεν αντέχει και σπάει τραυματίζοντας στο αυτί και στο χέρι τον Σάββα Ξηρό.

1

Μία καφέ τραγιάσκα που φορά ο «Μιχάλης» της «17Ν» πέφτει στο σημείο, αφήνοντας για πρώτη φορά ίχνη - απτά στοιχεία για κάποιο από τα μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης - φάντασμα. Τα Μέσα της εποχής θα γράψουν για «το σημαντικότερο εύρημα μετά από 24 χρόνια ερευνών», ενώ λίγες κηλίδες αίματος εντοπίζονται σε απόσταση περίπου 3 μέτρων απ’ το σημείο της πυροδότησης.

Το μεσημέρι της επόμενης μέρας, στη διασταύρωση των οδών Ηρώων Πολυτεχνείου και Μεσογείου στο Χαλάνδρι, σε πολύ κοντινή απόσταση από την κατοικία του Γερμανού πρέσβη, εντοπίζεται το κλεμμένο Ι.Χ. αυτοκίνητο που είχαν χρησιμοποιεί τα δύο αδέρφια Ξηρού και ο «Λουκάς» της «17Ν». Στα πίσω καθίσματα οι αστυνομικοί εντοπίζουν μερικές ακόμα κηλίδες απ’ το αίμα του Σάββα Ξηρού, υλικό DNA που θα αποδειχθεί χρήσιμο όταν αρχίζουν να «δένονται» μία προς μία οι επιθέσεις της τρομοκρατικής οργάνωσης.

Οι αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής αξιοποιούν πληροφορία για ολιγόωρη νοσηλεία του Σάββα Ξηρού σε κλινική, όταν όμως πάνε εκεί απλά ανακαλύπτουν ότι ο τραυματίας έχει δώσει ψευδή στοιχεία ταυτότητας και κατοικίας -δεν ανέμεναν κάτι διαφορετικό-.

Η επιβεβαίωση από τον τότε εκπρόσωπο Τύπου της ΕΛ.ΑΣ.

Σε ενημέρωση των αστυνομικών συντακτών από τον τότε εκπρόσωπο Τύπου της ΕΛ.ΑΣ., Λευτέρη Οικονόμου, στις 10 Ιουλίου 2002, ανακοινώνεται για την έκρηξη βόμβας στα χέρια του Σάββα Ξηρού στο λιμάνι του Πειραιά: «Οι εργαστηριακές εξετάσεις DNA απέδειξαν ότι το γενετικό αποτύπωμα του αίματος που συλλέχθηκε από τον χώρο της έκρηξης στον Πειραιά στις 29.6.2002 ταυτίζεται με το γενετικό αποτύπωμα των κηλίδων αίματος που βρέθηκαν στο Χαλάνδρι, στον χώρο όπου εκτοξεύτηκε η ρουκέτα κατά της οικίας του Γερμανού πρέσβη στις 16.5.1999».