Όλγα Κεφαλογιάννη στο Gazzetta: «Είμαι φαν του αθλητισμού, η κατάσταση στα γήπεδα μπορεί να διορθωθεί»

Όλγα Κεφαλογιάννη στο Gazzetta: «Είμαι φαν του αθλητισμού, η κατάσταση στα γήπεδα μπορεί να διορθωθεί»
Η Όλγα Κεφαλογιάννη παραχώρησε μια απολαυστική συνέντευξη στο Gazzetta, λίγες μέρες πριν από τις κρίσιμες εκλογές της 21ης Μαΐου.

Μια γυναίκα που έχει χαράξει τη δική της πορεία στην πολιτική, με μια πολύ ξεκάθαρη δυναμική στην Α' Αθηνών, με συνεχή και άμεση επικοινωνία με τον κόσμο, καταφέρνοντας να συνδυάσει αρμονικά την πολιτική με τη μητρότητα και τον αθλητισμό.

Η Όλγα Κεφαλογιάννη παραχώρησε συνέντευξη εφ όλης της ύλης στο Gazzetta, λίγες μέρες πριν τις εθνικές εκλογές. Η βουλεύτρια, που πολιτεύεται στην Α’ Αθηνών, αναφέρθηκε τόσο στη σχέση που έχει με την πόλη όσο και στον τρόπο που έχει αποφασίσει να βρίσκεται κοντά στους πολίτες.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην αγάπη της στον αθλητισμό, δήλωσε «Αθηναία και Παναθηναϊκό» και τόνισε ότι η κατάσταση στα ελληνικά γήπεδα μπορεί και πρέπει να αλλάξει.

Έχετε μεγαλώσει, ζείτε στην Αθήνα και πολιτεύεστε στην Α’ Αθηνών. Ποια είναι η σχέση σας με την πόλη;

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αθήνα. Αγαπώ την πόλη μου και πιστεύω ότι έχει μία ξεχωριστή δυναμική σαν μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα και ένα μοναδικό στυλ. Ιστορία, πολιτισμός, ένδοξο παρελθόν αλλά και δυναμικό παρόν. Εμείς, οι βουλευτές της, οφείλουμε να δουλεύουμε για το μέλλον της πόλη μας. Να νοιαζόμαστε για αυτήν, να γνωρίζουμε τα προβλήματα της, να μπορούμε να προτείνουμε και να διεκδικούμε λύσεις.

Έχετε εκλεγεί τρεις συνεχόμενες φορές πρώτη σε σταυρούς στην Α’ Αθηνών. Έχοντας ως δεδομένο ότι συγκεντρώνετε τόσες πολλές ψήφους, τα μηνύματα που λαμβάνετε αυτή τη φορά από τους ψηφοφόρους, ως προς την άσκηση της πολιτικής της ΝΔ, είναι θετικά ή αρνητικά;

Οι πολίτες θυμούνται τις συνθήκες που βίωσαν στο παρελθόν επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Θυμούνται κλειστές τράπεζες, περικοπές μισθών, αναξιοπιστία μεταξύ λόγων και έργων. Είναι ιδιαίτερα άσχημο να τάζεις στους πάντες τα πάντα και μετά να αθετείς τον λόγο σου. Εμείς ό,τι είπαμε το κάναμε. Και αυτό μας το αναγνωρίζει ο κόσμος. Με την κυβέρνηση της ΝΔ αποκαταστάθηκε η εικόνα και το κύρος της χώρας μας διεθνώς. Η οικονομία ανέκαμψε, αντιμετωπίσαμε σοβαρότατες κρίσεις όπως αυτή της πανδημίας και τώρα τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία. Στο σύνολό τους, οι ψηφοφόροι αναγνωρίζουν αυτή την αλλαγή. Γνωρίζουν ότι οι προοπτικές μας για το μέλλον είναι ευοίωνες. Η ΝΔ με σχεδιασμό και μεθοδικές παρεμβάσεις κατόρθωσε μέσα σε 4 χρόνια να επαναφέρει τη χώρα σε επίπεδα ανάπτυξης εφάμιλλα ή και ανώτερα των άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Όπως είπατε, οι πολίτες της Αθήνας, με τίμησαν με την ψήφο τους σε τρεις συνεχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Και είμαι περήφανη για αυτή την τιμή. Και προσπαθώ πάντα να ανταποκρίνομαι στις προσδοκίες τους και να τους εκπροσωπώ επάξια ως πολιτικός.

1

Ποιο είναι για εσάς το διακύβευμα των φετινών εκλογών;

Η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει μπροστά. Αυτό είναι το διακύβευμα των φετινών εκλογών. Και αυτό θα επιτευχθεί με την αυτοδυναμία της ΝΔ. Χρειαζόμαστε μία διακυβέρνηση με στρατηγική και στόχους προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις των καιρών. Χρειαζόμαστε σταθερότητα που θα λειτουργήσει προς όφελος της χώρας. Η Ελλάδα χρειάζεται μία αυτοδύναμη κυβέρνηση ικανή να ανταποκριθεί στις πολλαπλές κρίσεις που κλυδωνίζουν την παγκόσμια οικονομία και επηρεάζουν όλο τον πλανήτη. Δεν είναι ώρα για χαλαρή ψήφο. Ούτε για ολέθρια πειράματα με την εθνική οικονομία όπως στο παρελθόν.

Οι εκλογές πλησιάζουν και αρκετοί εικάζουν πως η ψήφος του κόσμου θα κριθεί με βάση τον οικονομικό παράγοντα. Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση παραχωρεί επιδόματα στους πολίτες, θεωρείτε πως ο κόσμος θα ψηφίσει με γνώμονα πρωτίστως την οικονομική τους κατάσταση;

Πιστεύω ότι ο κόσμος θα ψηφίσει με γνώμονα τις προοπτικές ευημερίας και σταθερότητας. Σαφώς, όλοι ανεξαιρέτως οι πολίτες χρειάζονται καλύτερους μισθούς για να καλύπτουν τις ανάγκες τους. Όμως, η ασφάλεια τους, η δημόσια υγεία και η παροχή καλύτερων υπηρεσιών υγείας στα δημόσια νοσοκομεία, αποτελούν επίσης, σημαντικούς στόχους προς κατάκτηση. Η στέγαση επίσης, ειδικά για τους νέους που ξεκινούν τη ζωή τους και είναι χαμηλόμισθοι, είναι ένα ακόμα ουσιαστικό ζήτημα. Σε γενικές γραμμές, ο κόσμος χρειάζεται ένα κράτος φιλικότερο προς τους πολίτες, ώστε να εξασφαλισθεί ένα περιβάλλον ίσων ευκαιριών για όλους.

Συγκριτικά με τις σκανδιναβικές χώρες, στην Ελλάδα δεν υπάρχουν αρκετές γυναίκες πολιτικοί. Αρχικά τι πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει προκειμένου να αλλάξει αυτό το δεδομένο. Ακόμη, πιστεύετε πως υπάρχει πιθανότητα στο εγγύς μέλλον η Ελλάδα να έχει γυναίκα πρωθυπουργό;

Πιστεύω ότι οι γυναίκες που αποτελούν πάνω από το 50% του πληθυσμού της χώρας, θα πρέπει να εκπροσωπούνται επαρκώς στα κέντρα λήψης σημαντικών αποφάσεων. Θα πρέπει να έχουν φωνή και να διεκδικούν θεσμικά τα δικαιώματά τους. Δεν μπορώ να γνωρίζω εάν στο εγγύς μέλλον η Ελλάδα θα έχει γυναίκα πρωθυπουργό, αλλά ομολογώ ότι θα ήμουν πολύ υπερήφανη ως Ελληνίδα εάν συνέβαινε.

Έχετε ένα αρκετά ενεργό λογαριασμό στο Instagram. Τι είναι αυτό που σας οδήγησε να δραστηριοποιηθείτε τόσο έντονα σε μια πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης;

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι σήμερα βασικοί δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων. Νιώθω την ανάγκη να βρίσκομαι σε συνεχή επικοινωνία με τον κόσμο. Αυτή η διάδραση είναι χρήσιμη διότι από αυτή προκύπτει ενημέρωση αλλά και διάλογος για θέματα που απασχολούν την Αθήνα και όλη την Ελλάδα.

2

Σας έχουμε δει στο παρελθόν να κάνετε κατάδυση. Σε παλαιότερη συνέντευξή σας έχουμε διαβάσει ότι δεσμεύετε χρόνο τρεις φορές τουλάχιστον την εβδομάδα για προπόνηση. Πρόσφατα δώσατε το παρόν σε αγώνα πόλο και προχθές ήσασταν στο σκοπευτήριο! Είστε φαν του αθλητισμού; Και πόσο εύκολο είναι να το συνδυάζετε αυτό με τα καθήκοντά σας;

Πράγματι, είμαι φαν του αθλητισμού. Πιστεύω ότι πρέπει να είμαστε ενεργοί για να διατηρούμαστε σε φόρμα. Είναι ζήτημα υγείας και ευεξίας. Και εμείς οι Έλληνες είμαστε τυχεροί διότι έχουμε τη δυνατότητα της άσκησης στη φύση, στις καθαρές θάλασσες. Φροντίζω να βρίσκω χρόνο για να αθλούμαι για να είμαι σε θέση να ανταποκρίνομαι στα καθήκοντά μου ως μητέρα και ως πολιτικός.

3

Έχετε δηλώσει πως στηρίζετε τον Παναθηναϊκό. Εξαιτίας της καθημερινότητάς σας, βρίσκετε χρόνο να παρακολουθείτε από κοντά την ομάδα σας;

Είμαι Αθηναία και Παναθηναϊκός. Αυτό είναι γνωστό. Δεν έχω χρόνο δυστυχώς να πηγαίνω στο γήπεδο αλλά σας διαβεβαιώνω ότι ενημερώνομαι για την ομάδα μου διαρκώς. Παρακολουθώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις εξελίξεις για το νέο γήπεδο. Τη διπλή ανάπλαση για την οποία πολλές φορές έχω κάνει δημόσιες παρεμβάσεις.

Επισκεφτήκατε πρόσφατα σχεδόν όλα τα Αστυνομικά Τμήματα της Αθήνας. Τι είδατε εκεί; Πώς μπορεί να βελτιωθεί το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών;

Πιστεύω ότι το έργο που επιτελούν οι αστυνομικοί είναι ανεκτίμητο. Για τον λόγο αυτό επισκέφθηκα τα Αστυνομικά Τμήματα της Αθήνας και συνομίλησα με τα στελέχη των υπηρεσιών αυτών. Συζητήσαμε για τους προβληματισμούς τους σχετικά με τα κρούσματα ενδοοικογενειακής βίας που αντιμετωπίζουν ως υποθέσεις, όπως και για την αύξηση της παραβατικότητας των ανηλίκων, φαινόμενο πρωτόγνωρο στην Ελλάδα. Από την πλευρά μου, τους εξέφρασα την αμέριστη στήριξή μου στο δύσκολο έργο τους, και τους μετέφερα την προγραμματική δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας για αναδιάρθρωση της Αστυνομίας σε οργανωτικό επίπεδο, τον εκσυγχρονισμό και ψηφιακό μετασχηματισμό των διοικητικών διαδικασιών, και την αποδέσμευση 5.000 αστυνομικών από μη αστυνομικά καθήκοντα, κατά την επόμενη τετραετία. Γιατί, η Πολιτεία πρέπει να στηρίζει τον αστυνομικό και ο αστυνομικός τον πολίτη!

Για την αθλητική βία υπάρχει λύση; Η κατάσταση στα γήπεδα μπορεί να διορθωθεί;

Πιστεύω ότι η κατάσταση στα γήπεδα μπορεί και πρέπει να διορθωθεί. Η οπαδική βία είναι ένα σύνθετο ζήτημα που προϋποθέτει βούληση και συνεννόηση από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές. Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες αντιμετωπίστηκε το πρόβλημα με επιτυχία. Υπάρχει η τεχνογνωσία για το τι και πως πρέπει να γίνει.