Πώς ο ύμνος του Champions League συνδέεται με τον Βασιλιά Κάρολο (vid)

Πώς ο ύμνος του Champions League συνδέεται με τον Βασιλιά Κάρολο (vid)
Ο γνωστός σε όλους μας ύμνος του Champions League συνδέεται στενά με την βασιλική οικογένεια.

Με μια μελωδία συνοδεύεται το τελετουργικό της στέψης του Βασιλιά Καρόλου. Μια μελωδία που θυμίζει τον χαρακτηριστικό ύμνο του Champions League και ίσως λίγοι να γνωρίζουν την σύνδεση που υπάρχει.

Η κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση έχει συνδεθεί με τον ύμνο που ακούγεται εδώ και 30 χρόνια. Κάθε ποδοσφαιρόφιλος μπορεί να τον καταλάβει από τις πρώτες νότες του. Όμως η συγκεκριμένη μελωδία έχει βασιλικές ρίζες.

Στην πραγματικότητα πρόκειται για τον ύμνο «Zadok then Priest: The Coronation Anthem», ο οποίος γράφτηκε για την ενθρόνιση του Άγγλου Βασιλιά Γεωργίου Β' το 1727.

Η έμπνευση του Μπρίτεν και το Champions League

Τη σεζόν 1992-93 το πειραματικό Champions League είχε στεφθεί με απόλυτη επιτυχία και η UEFA αναζητούσε μια ξεχωριστή μελωδία που θα συνόδευε την διοργάνωση. Ανέθεσε στον συνθέτη Τόνι Μπρίτεν να δημιουργήσει την ξεχωριστή μελωδία.

Αν και δεν είχε ιδιαίτερη σχέση με το ποδόσφαιρο, ο Μπρίτεν είχε καταλάβει ότι έπρεπε να συνθέσει μια μελωδία που θα άντεχε στο πέρασμα των χρόνων και θα ταυτιζόταν με την διοργάνωση. Πηγή έμπνευσης του Μπρίτεν ήταν το «Zadok the priest».

«Όταν ανέλαβα τη δημιουργία του ύμνου, δεν μπορούσα να φανταστώ το πόσο θα άντεχε στο πέρασμα του χρόνου» παραδέχθηκε. Χρειάστηκε ένα μήνα για να το τροποποιήσει, ενώ λίγο αργότερα η UEFA του ζήτησε, οι στίχοι, να αποτελούνται από 3 διαφορετικές γλώσσες (αγγλικά, γερμανικά, γαλλικά).