Ο «πατέρας της Τεχνητής Νοημοσύνης» μετανιώνει για το έργο του και προειδοποιεί ότι «πρέπει να ανησυχούμε» για τα τρομακτικά chatbots

Newsroom
Ο «πατέρας της Τεχνητής Νοημοσύνης» μετανιώνει για το έργο του και προειδοποιεί ότι «πρέπει να ανησυχούμε» για τα τρομακτικά chatbots
Ο κορυφαίος ειδικός σε θέματα τεχνητής νοημοσύνης Geoffrey Hinton παραιτήθηκε από τον ρόλο του ως μέλος της ομάδας ανάπτυξης τεχνητής νοημοσύνης της Google, λέγοντας ότι μετανιώνει για τη δουλειά του "λόγω των πιθανών κινδύνων" της τεχνολογίας.

Ο γκουρού της τεχνητής νοημοσύνης της Google, Geoffrey Hinton, λέει ότι "μετανιώνει" για μέρος της δουλειάς που έχει κάνει.

Μετά την αποχώρησή του από τη θέση του Dr. Hinton, 75 ετών, δήλωσε ότι η ηλικία του ήταν μέρος της απόφασής του να αποσυρθεί, αλλά πρόσθεσε ότι υπήρχαν "αρκετά τρομακτικές" πτυχές στα AI chatbots που είχε βοηθήσει να αναπτυχθούν. Είπε ότι, αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχουν τεχνητές νοημοσύνες με νοημοσύνη σε ανθρώπινο επίπεδο - αλλά όταν επιτευχθεί αυτό το όριο τα πράγματα θα αλλάξουν πολύ δραματικά.

Και προειδοποιεί ότι οι «κακοί παράγοντες» - ασυνείδητοι παγκόσμιοι ηγέτες - θα εξαπολύσουν αργά ή γρήγορα μια επικίνδυνη τεχνητή νοημοσύνη στον κόσμο. Μιλώντας στους New York Times, ο Χίντον δήλωσε: «Μετανιώνω για την εργασία μου πάνω στην τεχνητή νοημοσύνη λόγω των πιθανών κινδύνων που προκύπτουν από τις εξελίξεις σε αυτόν τον τομέα. Και δεδομένου του ρυθμού προόδου, αναμένουμε ότι τα πράγματα θα βελτιωθούν αρκετά γρήγορα. Οπότε πρέπει να ανησυχούμε γι' αυτό».
Εξήγησε ότι η τεχνητή νοημοσύνη έχει την ικανότητα να μαθαίνει συλλογικά με τρόπο που οι άνθρωποι δεν μπορούν.

«Το είδος της νοημοσύνης που αναπτύσσουμε είναι πολύ διαφορετικό από τη νοημοσύνη που έχουμε», είπε. Οι τεχνητές νοημοσύνες μπορούν να μεταδώσουν ό,τι έχουν μάθει άμεσα - "είναι σαν να είχατε 10.000 ανθρώπους και κάθε φορά που ένα άτομο μάθαινε κάτι, όλοι το ήξεραν αυτόματα. Και με αυτόν τον τρόπο αυτά τα chatbots μπορούν να γνωρίζουν πολύ περισσότερα από κάθε άτομο".

«Η ιδέα ότι αυτά τα πράγματα θα μπορούσαν πραγματικά να γίνουν πιο έξυπνα από τους ανθρώπους - λίγοι άνθρωποι το πίστευαν αυτό», είπε.

Προειδοποίησε ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη θα μπορούσε να αφήσει χιλιάδες, ακόμη και εκατομμύρια, χωρίς δουλειά και να δημιουργήσει έναν κόσμο όπου πολλοί "δεν θα είναι πλέον σε θέση να γνωρίζουν τι είναι αλήθεια".