Γιατί τρώμε μαγειρίτσα το βράδυ μετά την Ανάσταση

Επιμέλεια: Newsroom
Γιατί τρώμε μαγειρίτσα το βράδυ μετά την Ανάσταση
Πέρα όμως από τον εθιμοτυπικό χαρακτήρα υπάρχει και ένα άλλος λόγος πιο διατροφικός που τρώμε μαγειρίτσα μετά την Ανάσταση.

Η μαγειρίτσα είναι το παραδοσιακό πιάτο που τρώμε το βράδυ της Ανάστασης. Γιατί όμως τρώμε τη μαγειρίτσα τη συγκεκριμένη βραδιά;

Το βράδυ της Ανάστασης είναι ουσιαστικά το τέλος της Σαρακοστής, δηλαδή το τέλος της 40ημερης νηστείας από την Καθαρά Δευτέρα. Η μαγειρίτσα προετοιμάζει το έδαφος σαν «γέφυρα» ανάμεσα στη 40ήμερη νηστεία και την επιστροφή στην κρεατοφαγία. Πριν έρθει, δηλαδή, το αρνάκι, το κατσίκι και ό,τι άλλο υπάρχει στο πασχαλινό τραπέζι ανήμερα του Πάσχα.

Η σούπα που παραδοσιακά τρώμε το Μεγάλο Σάββατο μετά την Ανάσταση περιέχει τα εντόσθια από το αρνάκι που θα φαγωθεί την επομένη, μαρούλι και διάφορα χορταρικά. Είναι ένα ελαφρύ και εύπεπτο πιάτο, για να επαναφέρει ομαλά το στομάχι στην καθημερινή του ρουτίνα.

Ο συμβολισμός της κρύβεται στα χορταρικά, τα οποία συμβολίζουν τα πικρά χόρτα που έτρωγαν οι Εβραίοι σε ανάμνηση της σκλαβιάς τους από τους Αιγύπτιους. Πάσχα στα Εβραϊκά σημαίνει «έξοδος». Για τους Χριστιανούς, Πάσχα σημαίνει πέρασμα από τον θάνατο στη ζωή.