Καταγγελίες ότι 10 αστυνομικοί περίμεναν την άδεια των αντιεξουσιαστών για να μετακινηθούν στον λόφο του Στρέφη (vid)

Επιμέλεια: Newsroom
Καταγγελίες ότι 10 αστυνομικοί περίμεναν την άδεια των αντιεξουσιαστών για να μετακινηθούν στον λόφο του Στρέφη (vid)
Αστυνομικοί καταγγέλλουν την εντολή "ηττοπάθειας" και αναφέρονται σε πρωτοφανή υποχωρητικότητα των επιτελών της ΕΛ.ΑΣ.

Σε μία πρωτόγνωρη αποκάλυψη προχώρησε η εφημερίδα «Τα Νέα» και συγκεκριμένα ο αστυνομικός συντάκτης Βασίλης Λαμπρόπουλος, ο οποίος αναφέρει ότι, η ελληνική Αστυνομία ζήτησε την άδεια αντιεξουσιαστών για να μετακινηθεί στην περιοχή του λόφου του Στρέφη.

«Παρακαλώ περιμένετε πέντε ώρες τους αντιεξουσιαστές να τελειώσουν το πάρτι, να ανοίξουν την οδό πρόσβασης κι επαφής και ύστερα να κινηθείτε. Μέχρι τότε να μην τους ενοχλήσετε και να μείνετε ακίνητοι». Αυτή ήταν η εντολή, σύμφωνα με το δημοσίευμα που έλαβαν οι περίπολοι για αποφυγή μετακίνησης. Αυτή αφορούσε τουλάχιστον 10 αστυνομικούς της ομάδας ΟΠΚΕ στον λόφο του Στρέφη που περίμεναν μέχρι να τελειώσει η γιορτή των αντιεξουσιαστών στις 25 Μαρτίου.

Σύμφωνα με τον Βασίλη Λαμπρόπουλο, αστυνομικοί καταγγέλλουν την συγκεκριμένη εντολή και αναφέρονται σε πρωτοφανή υποχωρητικότητα των επιτελών της ΕΛ.ΑΣ.

Όπως συνεχίζει το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τα Νέα», στις 21:45 εκείνης της ημέρας, η βραδινή ομάδα ΟΠΚΕ ανέλαβε υπηρεσία προκειμένου να αντικαταστήσει την απογευματινή ομάδα η οποία επιτηρεί το εργοτάξιο στον λόφο του Στρέφη για την αναμόρφωση του σημείου. Αντίστοιχες αντικαταστάσεις, αλλαγές βαρδιών, υπήρχαν τις προηγούμενες ώρες.

Όμως από νωρίς το απόγευμα, στον μοναδικό δρόμο, μέσω του οποίου μπορούσε κάποιος να προσεγγίσει το σημείο, άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου είχαν στήσει τραπεζάκια στα πλαίσια σχετικής εκδήλωσης για τα έργα εκεί. Αρχικά υπήρξε υπόδειξη από το επιχειρησιακό κέντρο, ώστε οι αστυνομικοί να ζητήσουν από τους συγκεντρωμένους να επιτρέψουν την διέλευση των αστυνομικών αλλά αρνήθηκαν και απαίτησαν από τους ενστόλους να φύγουν.

Σύμφωνα με αναφορές αστυνομικών «Σε μια πρωτοφανή επίδειξη ηττοπάθειας το επιχειρησιακό κέντρο διέταξε τις βραδινές δυνάμεις να μετακινηθούν στην Αλεξάνδρας ενώ για μια και πλέον ώρα έλεγαν: Αναμείνατε τόσο στους απογευματινούς όσο και στους βραδινούς»

Οι αναρχικοί έθεσαν ως όρο κατόπιν διαπραγμάτευσης με τον αστυνόμο επικεφαλής της στατικής δύναμης, να διέλθουν μόνο οι δυνάμεις ΟΠΚΕ, να μην δουν καθόλου «ομάδα Δράση» γιατί αλλιώς θα υπήρχε επίθεση τους. Κι έτσι έδωσαν προθεσμία 10 λεπτών για να υπάρξει η σχετική υπακοή των αστυνομικών.

Η Αστυνομία δέχτηκε και μετακίνησε την ομάδα «Δράση» στην οδό Μπενάκη πριν όμως ολοκληρωθεί αυτός ο πρωτοφανής συμβιβασμός οι αντιεξουσιαστές δήλωσαν ότι μετάνιωσαν και η αλλαγή της ΟΠΚΕ δεν γίνεται.

Το κέντρο κατόπιν επικοινωνίας με τους ανώτατους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. έδωσε εντολή να παραμείνουν όλοι στα σημεία τους. Τελικά στις 12:00 το βράδυ η απογευματινή ομάδα έλαβε εντολή να εγκαταλείψει τα οχήματα και τον εξοπλισμό τους στο λόφο Στρέφη και να κατέβει πεζή από δρομάκι που οδηγούσε στην οδό Μπενάκη και ενώ η βραδινή ομάδα ανέβηκε ομοίως πεζή για την αλλαγή των εγκλωβισμένων".

Μάλιστα όπως λένε ένστολοι, «όλα πιστοποιούνται και από τις διαβιβάσεις καθώς όλοι οι επικεφαλής ζητούσαν να λαμβάνουν εντολές μόνο μέσω ασυρμάτου για ευνόητους λόγους». Σύμφωνα ακόμη με ορισμένες πηγές υπάρχει και βίντεο από τις διαπραγματεύσεις αξιωματικού της ΕΛ.ΑΣ. με ιδιώτες για να επιτρέψουν την αλλαγή της βάρδιας.