Βρετανός με τρία τεχνητά πρόσθετα μέλη ανέβηκε στο Κιλιμάντζαρο για να παραδώσει ένα μπέργκερ

Επιμέλεια: Newsroom
Βρετανός με τρία τεχνητά πρόσθετα μέλη ανέβηκε στο Κιλιμάντζαρο για να παραδώσει ένα μπέργκερ
Ο δεκανέας Andy Reid είχε ακρωτηριαστεί στα πόδια και το δεξί του χέρι τον Οκτώβριο του 2009 όταν πάτησε έναν αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό, ενώ υπηρετούσε στο Αφγανιστάν.

Ένας Βρετανός στρατιώτης, με τρία τεχνητά πρόσθετα μέλη, ανέβηκε στο όρος Κιλιμάντζαρο για να παραδώσει ένα μπέργκερ. Ο δεκανέας Andy Reid είχε ακρωτηριαστεί στα πόδια και το δεξί του χέρι τον Οκτώβριο του 2009 όταν πάτησε έναν αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό, ενώ υπηρετούσε στο Αφγανιστάν.

Έκτοτε, κάθε Οκτώβριο, ο πρώην στρατιώτης τιμά την επέτειο του τραυματισμού, που άλλαξε τη ζωή του συγκεντρώνοντας χρήματα για τις οργανώσεις που τον βοήθησαν να αναρρώσει. Το 2022, ανέβηκε τα 19.341 πόδια στο βουνό της Τανζανίας, εκπροσωπώντας τον μη κερδοσκοπικό του οργανισμό, το Standing Tall Foundation.

Στο κατόρθωμά του αυτό είχε δίπλα του τον στενό του φίλο Daniel Hodges και άλλους 22 εθελοντές ορειβάτες. Το μπέργκερ που συνόδευε ήταν ένα vegan από τη βρετανική αλυσίδα Honest Burger στο Μάντσεστερ.

Αυτή την εβδομάδα, τα Ρεκόρ Γκίνες αναγνώρισαν επίσημα την ανάβασή του ως την παράδοση μπέργκερ στο υψηλότερο υψόμετρο στον κόσμο. «Όλοι κουβαλούσαμε εναλλάξ το μπέργκερ. Θα μπορούσατε βασικά να το ονομάσετε burger-sitting», είπε ο Hodges στους υπέυθυνους του βιβλίου των Ρεκόρ Γκίνες. «Ο Andy είχε στην κατοχή του το μπέργκερ όταν και οι δύο ομάδες έφτασαν μαζί στο βουνό».

Ο Reid και η ομάδα του, που περιελάμβανε φυσιοθεραπευτές, έναν σύμβουλο χειρουργό μεταξύ άλλων, χρειάστηκαν 14 ημέρες για να φτάσουν στην κορυφή. Κάθε μέρα περιελάμβανε 10 έως 12 ώρες περπάτημα, κάτι που αποδείχτηκε δύσκολο για τον Reid, ο οποίος έχει δύο προσθετικά πόδια.

Το αριστερό του τεχνητό πρόσθετο πόδι, η αξία του οποίου υπολογίζεται στα 74.750 δολάρια, διαθέτει μικροεπεξεργαστές που του επιτρέπουν να προσαρμόζεται σε διαφορετικά είδη εδάφους. Πρέπει να φορτίζεται κάθε πέντε ημέρες, επομένως κουβαλούσε φορτιστές ρεύματος μαζί του για να τους χρησιμοποιεί κατά τη διάρκεια της νύχτας.

«Έχω μια ανοιχτή πληγή στο πόδι μου οπότε πρέπει να το διατηρώ επίσης καθαρό», είπε ο Reid. Το δεξί του πόδι είναι καλυμμένο με σιλικόνη, η οποία επίσης έπρεπε να φροντίζεται τακτικά κατά τη διάρκεια της αποστολής.

«Ήταν ζήτημα να περπατήσω 100 μέτρα, να το βγάλω, να καθαρίσω το πόδι μου, να καθαρίσω την επένδυση, να το ξαναβάλω και μετά να συνεχίσω, ώστε να μην έχω πληγές ή κοψίματα στο πόδι μου», εξήγησε. Αυτή ήταν η δεύτερη φορά που ανέβηκε στο βουνό. Το είχε κάνει και το 1999, ως 21χρονος νεοσύλλεκτος τότε στο στρατό.

«Είχα τα χέρια και τα πόδια μου τότε και ήταν ήδη αρκετά δύσκολα», είπε ο Reid, ο οποίος έγινε επίσης το πρώτο άτομο με τριπλά ακρωτηριασμένα μέλη από τη Βρετανία που έφτασε στην κορυφή του ψηλότερου βουνού της Αφρικής.