Ο θρύλος του ελληνικού κινηματογράφου που δεν αισθάνθηκε ποτέ κοντός (vid)

Επιμέλεια: Newsroom
Ο θρύλος του ελληνικού κινηματογράφου που δεν αισθάνθηκε ποτέ κοντός (vid)
Σαν σήμερα το 1999 «έφυγε» από τη ζωή ο «γίγαντας» Νίκος Ρίζος.

Ένας από τους «θρύλους» του ελληνικού κινηματογράφου, με πάνω από 300 ταινίες, «έφυγε» σαν σήμερα το 1999 από τη ζωή, σκορπίζοντας την θλίψη σε όλη την Ελλάδα. Ο λόγος για τον Νίκο Ρίζο, τον «κοντός» του ελληνικού κινηματογράφου που δεν δίσταζε να αυτοσαρκάζεται ακόμα και στις ταινίες του για το ύψος του, ωστόσο ποτέ στη ζωή του δεν αισθάνθηκε… κοντός!

«Με όλη την ειλικρίνεια που μπορεί να διακρίνει έναν άνθρωπο, σας λέω δεν κατάλαβα ποτέ ότι είμαι κοντός. Εκτός από μία περίπτωση. Όταν πήγα στον στρατό. Ήμουν τελευταίος στη γραμμή. Αλλά είχα την ευτυχία να έχω φίλο τον επιλοχία ή τον εκπαιδευτή. Ο οποίος έλεγε συχνά “μεταβολή” και ήμουν πρώτος» είχε πει ο ίδιος χαρακτηριστικά.

2

Το ύψος του ήταν 1.50μ. αλλά αυτό δεν τον δυσκόλεψε ποτέ να κάνει την καριέρα που ονειρεύτηκε, όταν έφυγε από την Άρτα σε ηλικία 22 ετών για την Αθήνα, με 100 δραχμές στην τσέπη, με σκοπό να σπουδάσει στην Πάντειο. Η Μαρίκα Κοτοπούλη μάλιστα του είχε πει: «Έλα, Παναγιά μου! Πώς χώρεσε μωρέ σε αυτό το κορμάκι τόσο ταλέντο;».

Ο ίδιος είχε πει: «Όλοι ωφελούνται ίσως, από τα μειονεκτήματα που τους έδωσε η φύση. Και τα εκμεταλλεύονται ωραία, και χίλια δυο πράγματα έχω δει. Κι αν πάρουμε και διεθνώς τα πράγματα, βλέπουμε πως στο Χόλιγουντ πρωταγωνιστούν ηθοποιοί, με Όσκαρ, που είναι στο ύψος 1.60μ., 1.61μ. Να πάμε στα παλαιά χρόνια και να δούμε τον Σαρλό; Να πιάσουμε τον Ντάστιν Χόφμαν και τον Αλ Πατσίνο; Να δούμε τελευταία τον “χοντρούλη” τον Ντάνι Ντεβίτο; Τι τον ευνόησε; Δεν είναι μόνο το “κοντός” νομίζω… Είναι και η ψυχή».

2

Κοντό, δεν τον είδε ποτέ και η σύζυγός του, Έλσα Λαμπροπούλου και μετέπειτα Ρίζου… «Εγώ δεν τον ερωτεύτηκα αμέσως, αγάπησα όμως αμέσως όλα τα χαρίσματά του. Ποτέ δεν τον είδα κοντό. Ήταν τόσο ψηλός σε αισθήματα που το κάλυπτε. Εμπιστευόμουν τυφλά τον Νίκο» είχε πει η ίδια. Όταν την είχε δει, είχε πει στη γυναίκα του Μίμη Φωτόπουλου, «Μαργαρίτα, αυτή θα την παντρευτώ»» για να εισπράξει την απάντηση, «άντε να χαθείς ρε σαχλέ». Πήγε την ζήτησε και… την πήρε.

Ο Νίκος Ρίζος για πολλές χρονιές γύριζε και 6 ταινίες, οπότε είχε ένα αυτοκίνητο γεμάτο ρούχα για να αλλάζει και να προλαβαίνει.

Έζησε και την καλή εποχή της βιντεοκασέτας, για την οποία μάλιστα δεν ένιωσε και ποτέ άσχημα, παρά το ότι αρκετός κόσμος τις θεωρεί trash. Ήταν αυτές που χάρισαν απλόχερα γέλιο. Είχε ερωτηθεί λοιπόν: «Εσύ που είσαι ένας σπουδαίος καλλιτέχνης που έχεις γράψει ιστορία, γιατί πήγες και γύρισες βιντεοταινίες; Είχες ανάγκη από λεφτά; Όχι. Ανάγκη από λεφτά δεν είχες. Ανάγκη από δόξα δεν είχες; Τι ήταν αυτό που σε έκανε να πας να γυρίσεις βιντεοταινίες;».

2

Ο Νίκος Ρίζος φανερά εκνευρισμός είχε απαντήσει: «Και ποιος σου είπε ότι οι ταινίες αυτές εμένα με βλάψανε. Εσύ μπορείς να το ξέρεις αυτό το πράγμα και δεν το ξέρω εγώ που γύρισα τρεις φορές όλη την Ελλάδα και δεν βρέθηκε ένας άνθρωπος να μου πει "ρε Ρίζο γιατί γύρισες αυτή την κασέτα ρε". Ένας, ένας Έλλην να μου πει "γιατί τη γύρισες αυτή την κασέτα;". Μύλος είναι και αλέθει. Όλα τα αλέθει, αρκεί να τα αλέσεις καλά. Υπάρχουν φτωχοί βέβαια παραγωγοί, υπάρχουν και καλοί παραγωγοί. Ποιος σου είπε οτι το 80% των ηθοποιών δεν γύρισε βιντεοκασέτα όταν είχε ανάγκη από λεφτά σε μία δύσκολη εποχή, όταν ο κινηματογράφος είχε πεθάνει;»