Εκεί που οι επιθυμίες πετάνε! (vid)

Εκεί που οι επιθυμίες πετάνε! (vid)
Το Gazzetta παρακολούθησε την παράσταση «Η νύχτα των μυστικών», στο θέατρο «Μπέλλος»

Το «κουρασμένο» φως ψάχνουμε, αυτό που επιμένει να τρυπά το σκοτάδι και τη σκόνη του χρόνου να αποκαλύπτει. Δεν το βρίσκεις εύκολα και γι’ αυτό δεν εκστομίζεις τη φράση δώσε μου! Τα τραύματα μεγαλώνουν μέσα σου και η ψυχή που αιμορραγεί ποτίζει το δέντρο της απώλειας. Το να πονάς δεν σημαίνει απαραίτητα ότι αντέχεις. Φτάνεις σε ένα σημείο που χωρίς να το καταλαβαίνεις στρέφεσαι στη δέσμη φωτός. Και όχι, δεν είναι αυτή που προσφέρει ο ήλιος. Είναι αυτή που σαν συρματόσχοινο απλώνεται σε χώρους μαγικούς, ονειρεμένους, εκεί που το ταξίδι γίνεται πάντα κάτω από τον έναστρο ουρανό, πάντα. Η ράβδος αυτή φαίνεται παράταιρη όταν εισβάλλει μέσα από τη βελούδινη κουρτίνα. Φαίνεται ξένη στη τσιμεντένια σκηνή. Φαίνεται απαραίτητη πάνω στο αφιλόξενο υλικό. Φαίνεται να είναι το νερό που ρέει από άγνωστη πηγή και κάνει τα πάντα ανθίζουν, ακόμη και τα λουλούδια στο τσιμέντο! Αυτή η ζωοδότρα δύναμη σαν παρέκβαση εμφανίζεται και σαν κομήτης που μας μιλά. Αυτό το φαινόμενο, αυτή απαραίτητη, μα σπάνια, κατάσταση υπάρχει και ζει στο τσίρκο! Ναι, εκεί τα μάτια σας θα γίνουν το πονηρό βλέμμα που ζει το όνειρο. Εκεί δεν θα υπάρχουν μόνο τεχνάσματα και ψευδαισθήσεις, αλλά και παιδικές επιθυμίες που πετάνε, πετάνε, πετάνε. Και κάπως έτσι ξεκινά «Η νύχτα των μυστικών», στο θέατρο «Μπέλλος» [έως 9/4].

Η ευωχία δεν σταματά


Η παράσταση μοιάζει με ένα ασταμάτητο «Big Bang»! Και μπορεί να καταπιάνεται με σοβαρά, πυρηνικά, βαθιά, ανθρώπινα ζητήματα, εντούτοις όσο διαρκεί (105 λεπτά) η ευωχία δεν σταματά. Ο θεατής νιώθει τις σκέψεις του να μετακινούνται για να χωρέσουν: η ψευδαίσθηση, η μαγεία, η αλήθεια, το ψέμα, η διασκέδαση, τα όνειρα, οι επιθυμίες, οι ακυρώσεις, οι μεταμορφώσεις, το παιχνίδι, ο έρωτας, η αγάπη, η τρέλα, η ματαιοδοξία, η μουσική, το γέλιο, το αδιέξοδο, η διέξοδος. Όλα αυτά σε έναν τόπο μέσα στον τόπο! Μια Ένας ήλιος δίπλα στον ήλιο, ένα φεγγάρι δίπλα στο φεγγάρι, ένα πολύχρωμο σύννεφο δίπλα στο γκρίζο σύννεφο. Μέσα σε ένα τσίρκο καρφώνεται το «κουρασμένο» φως και «Η νύχτα των μυστικών» φωτίζεται. Το σύμπαν αυτό έφτιαξε και μας έδωσε με καθαρότητα, ενάργεια, η σκηνοθεσία της Αικατερίνης Παπαγεωργίου. Το κείμενο του Άκη Δήμου «πατά» στην αλήθεια του απτού και σε αυτήν του άπιαστου! Η ακύρωση της «αντικειμενικής» πραγματικότητας απέναντι σε αυτήν που όλα είναι εφικτά, όλα. Κάτω από το γέλιο υπάρχει το πιο καθαρό δάκρυ και σε αυτή την παράσταση λάβαμε πολλά διαμάντια μέσα από τα μάτια των άλλων, των απλών, των «τρελών», των ονειροπόλων.

Αναλαμβάνει η μαγεία!


Λίγο πριν την παράσταση, λίγο πριν το τσίρκο φωτιστεί, εκεί, δίπλα στο λιμάνι, ένα νεαρό ζευγάρι χάνεται και βρίσκεται στον φιλόξενο τόπο. Ο άντρας καταπιέζει και κακοποιεί τη γυναίκα. Αυτή θέλει να αποδράσει, να ελευθερώσει σώμα και ψυχή, να κάνει τις επιθυμίες να φτερουγίσουν. Από δω και πέρα αναλαμβάνει η μαγεία, η αλήθεια του θεάματος. Η σκηνή του θεάτρου «Μπέλλος» μετατρέπεται σε αυτήν που το σόου παρουσιάζει τις κρυφές σκέψεις, την προσμονή που τρέχει τα γέλια τα παιδικά προλαβαίνει. Με λιτά μέσα, αλλά με εύστοχες επιλογές, η Μάγδα Καλορίτη, που έχει τη σκηνική, ενδυματολογική επιμέλεια, μας βάζει στην ξεχωριστή συνθήκη του φανταστικού-αληθινού. Οι χορογραφίες (Χρυσηίς Λιατζιβίρη) αναδεικνύουν τις σωματικές ερμηνείες των ηθοποιών και την αίσθηση του αλλόκοτου. Η Μελίνα Μάσχα (σχεδιασμός φωτισμού) φτιάχνει την κατάλληλη ατμόσφαιρα και τα κουστούμια της Έλλης Εμπεδοκλή είναι βγαλμένα από τη ζωή του τσίρκου. Οι ηθοποιοί συμπληρώνουν ο ένας τον άλλο. Ο αφηγηματικός ρυθμός δίνει την αίσθηση ότι η παράσταση είναι της μιας ανάσας και αυτό δεν το βρίσκεις εύκολα. Οι ερμηνείες -Ορέστης Τζιόβας, Τάσος Λέκκας, Ελίζα Σκολίδη, Αλέξανδρος Βάρθης, Εριφύλη Κιτζόγλου, Γιώργος Μαρτίνος- αναδεικνύουν όσα επιτάσσουν οι χαρακτήρες. Ευαίσθητοι, με κρυφές ενοχές, αληθινοί και μικροί απατεώνες, θηρία και ήμερα ζώα την ίδια στιγμή. «Η νύχτα των μυστικών» τιμά τη φαντασία, την ομορφιά, το θέαμα και την απόδραση της ψυχής.

Ταυτότητα παράστασης

«Η νύχτα των μυστικών», του Άκη Δήμου

Έως τις 9/4

Σκηνοθεσία: Αικατερίνη Παπαγεωργίου
Πρωτότυπη μουσική: Γιάννης Χριστοδουλόπουλος
Σκηνική και Ενδυματολογική επιμέλεια: Μάγδα Καλορίτη
Κουστούμια: Έλλη Εμπεδοκλή
Χορογραφίες: Χρυσηίς Λιατζιβίρη
Σχεδιασμός φωτισμού: Μελίνα Μάσχα
Βοηθός σκηνοθέτη: Έφη Λεωνίδα

Φωτογραφίες: Ελίνα Γιουνανλή

Πρωταγωνιστούν (κατά σειρά εμφάνισης): Ορέστης Τζιόβας, Τάσος Λέκκας, Ελίζα Σκολίδη, Αλέξανδρος Βάρθης, Εριφύλη Κιτζόγλου, Γιώργος Μαρτίνος.

Εισιτήρια: από 7,5 ευρώ.

Ημέρες παραστάσεων: Παρασκευή, Σάββατο 21:00, Κυριακή 19:30.

@Photo credits: Ελίνα Γιουνανλή