Τα Mammatus clouds εμφανίστηκαν στην Πελοπόννησο: Η εξήγησή τους (vid)

Επιμέλεια: Newsroom
Τα Mammatus clouds εμφανίστηκαν στην Πελοπόννησο: Η εξήγησή τους (vid)
Ένα μοναδικό μετεωρολογικό φαινόμενο καταγράφηκε σε Μεσσηνία και Λακωνία αφήνοντας τους ντόπιους με το στόμα ανοιχτό.

Τα σύννεφα Mammatus είναι ένα μετεωρολογικό φαινόμενο που συμβαίνει όταν μια καταιγίδα ή ένα σύννεφο cumulonimbus δημιουργεί ένα μοτίβο από δομές που μοιάζουν με σακούλες και κρέμονται κάτω από τη βάση του σύννεφου. Αυτά τα σύννεφα συχνά περιγράφονται ως μια σειρά από κρεμασμένες, ανεστραμμένες φυσαλίδες ή σακούλες και μπορεί να είναι ένα θεαματικό θέαμα.

Τα σύννεφα Mammatus παρατηρούνται συνηθέστερα τους καλοκαιρινούς μήνες σε περιοχές με συχνές καταιγίδες. Αυτά τα σύννεφα συνδέονται συνήθως με έντονα καιρικά φαινόμενα, όπως καταιγίδες, ανεμοστρόβιλους και άλλους τύπους ατμοσφαιρικής αστάθειας. Συχνά παρατηρούνται μετά το πέρασμα ενός μετώπου καταιγίδας ή κατά τη φάση ψύξης μιας καταιγίδας.

Παρά τη συσχέτισή τους με έντονα καιρικά φαινόμενα, τα ίδια τα σύννεφα mammatus δεν είναι επικίνδυνα. Στην πραγματικότητα, συχνά αποτελούν ένδειξη ότι τα χειρότερα της καταιγίδας έχουν περάσει. Ωστόσο, η ασυνήθιστη εμφάνισή τους μπορεί να αποτελέσει αιτία ανησυχίας για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με αυτό το μετεωρολογικό φαινόμενο.

Οι επιστήμονες εξακολουθούν να μελετούν τα ακριβή αίτια των νεφών mammatus, αλλά πιστεύεται ότι σχηματίζονται ως αποτέλεσμα των μεταβολών της θερμοκρασίας και της πίεσης στο εσωτερικό του σύννεφου cumulonimbus. Ο ακριβής μηχανισμός πίσω από τον σχηματισμό τους δεν είναι πλήρως κατανοητός, αλλά πιστεύεται ότι μπορεί να είναι αποτέλεσμα ενός συνδυασμού ανοδικών και βυθιζόμενων ρευμάτων αέρα μέσα στο σύννεφο.

Τα σύννεφα mammatus δεν υπάρχουν μόνο στη Γη, και έχουν παρατηρηθεί και σε άλλους πλανήτες, όπως ο Δίας και ο Κρόνος. Στην πραγματικότητα, οι επιστήμονες έχουν χρησιμοποιήσει ακόμη και παρατηρήσεις των νεφών mammatus σε άλλους πλανήτες για να μελετήσουν τη δυναμική της ατμόσφαιρας τους.

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά πράγματα για τα σύννεφα mammatus είναι το απόλυτο μέγεθος και η κλίμακα τους. Αυτά τα σύννεφα μπορούν να καλύψουν μεγάλες περιοχές του ουρανού και το ασυνήθιστο σχήμα και η εμφάνισή τους μπορεί να δημιουργήσει ένα αίσθημα δέους και θαυμασμού σε όσους τα παρακολουθούν.

Με αυτό το μοναδικό θέαμα ήρθαν αντιμέτωποι οι κάτοικοι στην Μεσσηνία και στη Λακωνία. Οι φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν στην σελίδα του Forecast Weather Greece στο Facebook, προκάλεσαν τον ενθουσιασμό αλλά και την περιέργεια αρκετών χρηστών του διαδικτύου. Μάλιστα ένας χρήστης επιβεβαίωσε πως το φαινόμενο εμφανίστηκε και στη Ζαχάρω, δημοσιεύοντας σχετική φωτογραφία από τον ουρανό.