Τι είναι τα πυρομαχικά απεμπλουτισμένου ουρανίου που σκοπεύει να χρησιμοποιήσει η Ουκρανία: Η Ρωσία προειδοποιεί για «σοβαρές συνέπειες»

Τι είναι τα πυρομαχικά απεμπλουτισμένου ουρανίου που σκοπεύει να χρησιμοποιήσει η Ουκρανία: Η Ρωσία προειδοποιεί για «σοβαρές συνέπειες»
Ενώ τα πυρομαχικά απεμπλουτισμένου ουρανίου δεν θεωρούνται πυρηνικά όπλα, η εκπομπή χαμηλών επιπέδων ακτινοβολίας που εκπέμπουν έχει οδηγήσει τον ΙΑΕΑ να προειδοποιήσει για πιθανούς κινδύνους έκθεσης.

Η Ρωσία προειδοποίησε το Ηνωμένο Βασίλειο να μην παρέχει οβίδες απεμπλουτισμένου ουρανίου ως πυρομαχικά για τα άρματα μάχης που στέλνει στην Ουκρανία, λέγοντας ότι περιέχουν «πυρηνικό συστατικό».

Το απεμπλουτισμένο ουράνιο κάνει τα όπλα πιο ισχυρά, αλλά υπάρχει φόβος ότι τα όπλα αυτά θα μπορούσαν να αποτελέσουν απειλή για τους ανθρώπους στις περιοχές όπου χρησιμοποιούνται.

Το απεμπλουτισμένο ουράνιο είναι φυσικό ουράνιο, από το οποίο έχει αφαιρεθεί μεγάλο μέρος -αλλά όχι όλο- της ραδιενεργού ύλης του.

Τα βλήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου οξύνονται κατά την πρόσκρουση, γεγονός που αυξάνει περαιτέρω την ικανότητά τους να διαπερνούν τη θωράκιση, και αναφλέγονται μετά την επαφή.

Το Υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου (MoD) αναφέρει ότι οι πύραυλοι απεμπλουτισμένου ουρανίου αναπτύχθηκαν από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο τη δεκαετία του 1970.

Χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά στον πόλεμο του Κόλπου το 1991 και στη συνέχεια στο Κοσσυφοπέδιο το 1999 και κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Ιράκ το 2003.

Το απεμπλουτισμένο ουράνιο είναι ήπια ραδιενεργό.

«Ο φόβος είναι ότι αν τα βλήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου προσγειωθούν στο έδαφος, μπορεί να μολύνουν το έδαφος», λέει ο Δρ Miron. «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ προκάλεσαν διαμάχη όταν τα χρησιμοποίησαν στο Κοσσυφοπέδιο».

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ διέταξε επανεξέταση των επιπτώσεων των όπλων απεμπλουτισμένου ουρανίου στην υγεία το 2007 και διεθνείς οργανισμοί έχουν πραγματοποιήσει αρκετές περαιτέρω επανεξετάσεις.

Η Επιστημονική Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για τις Επιπτώσεις της Ατομικής Ακτινοβολίας (UNSCEAR) διαπίστωσε ότι η έκθεση σε απεμπλουτισμένο ουράνιο δεν προκαλεί σημαντικές δηλητηριάσεις.

Σύμφωνα με το BBC, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Environmental Pollution το 2019 υποδηλώνει ότι μπορεί να υπάρχουν δεσμοί μεταξύ της χρήσης όπλων απεμπλουτισμένου ουρανίου και γενετικών ανωμαλιών στη Nasiriyah, στο Ιράκ.

Μια άλλη ανησυχία, αναφέρει το Γραφείο του ΟΗΕ για θέματα αφοπλισμού, είναι ότι «σε ένα μετασυγκρουσιακό περιβάλλον, η παρουσία υπολειμμάτων απεμπλουτισμένου ουρανίου μπορεί να αυξήσει περαιτέρω την ανησυχία των τοπικών πληθυσμών».

Έκθεση του Περιβαλλοντικού Προγράμματος του ΟΗΕ (UNEP) του 2022 αναφέρει ότι ανησυχεί για την πιθανή χρήση απεμπλουτισμένου ουρανίου στην Ουκρανία, προειδοποιώντας ότι μπορεί να προκαλέσει "ερεθισμό του δέρματος, νεφρική ανεπάρκεια και να αυξήσει τους κινδύνους καρκίνου".