Ο αντιπλοίαρχος που αρνήθηκε να βομβαρδίσει τη Σερβία και έγινε γκράφιτι στο Βελιγράδι

Newsroom
 Ο αντιπλοίαρχος που αρνήθηκε να βομβαρδίσει τη Σερβία και έγινε γκράφιτι στο Βελιγράδι
Κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Σερβία διατάχθηκε να επιβιβαστεί στο αντιτορπιλικό «Θεμιστοκλής», προκειμένου να πλεύσει στην Αδριατική στο πλαίσιο των Νατοϊκών υποχρεώσεων της Ελλάδας, που με αυτόν τον τρόπο θα βοηθούσε τα σχέδια των βομβαρδισμών.

Μαύρη μέρα η σημερινή για την Γιουγκοσλαβία και για τον κόσμο γενικότερα, καθώς σαν σήμερα το 1999, είχαν ξεκινήσει οι βομβαρδισμοί του ΝΑΤΟ εναντίον της, κατά διάρκεια του πολέμου στο Κοσσυφοπέδιο. Αιτία, για την πρώτη επιχείρηση της Συμμαχίας εναντίον κυρίαρχου κράτους, με την κωδική ονομασία «Operation Allied Force», ήταν η άρνηση της να υπογράψει την συμφωνία για το μέλλον της συγκεκριμένης περιοχής.

Ήταν λοιπόν 24 Μαρτίου του 1999 στις 19:45, όταν οι εκτοξεύτηκαν οι πρώτοι πύραυλοι από την Αδριατική και έπληξαν συστήματα αεράμυνας, στο Κόσοβο, το Μαυροβούνιο και τη δυτική Σερβία. Κάτι που συνεχίστηκε για 78 ημέρες μέχρι να φτάσουμε στις 10 Ιουνίου που η επιχείρηση έλαβε τέλος.

Περίπου ένα μήνα μετά την έναρξη αυτών των καταστροφικών βομβαρδισμών, το αντιτορπιλικό του Πολεμικού Ναυτικού «Θεμιστοκλής» παίρνει εντολή να αναχωρήσει για την Αδριατική, προκειμένου να συμμετέχει και αυτό στην επιχείρηση.

Ανθυποπλοίαρχος σε αυτό ήταν ο Μαρίνος Ριτσούδης, ο οποίος έχοντας ενημερωθεί λίγα 24ωρα νωρίτερα για την αποστολή στην οποία θα λάμβανε μέρος, είχε ενδοιασμούς... Οι ενδοιασμοί αυτοί τον οδήγησαν στην άρνηση εκτέλεσης διαταγής, για την οποία ενημέρωσε τον κυβερνήτη του πολεμικού πλοίου και τον Εισαγγελέα του Ναυτοδικείου.

Απόταξη και φυλάκιση

Η άρνηση του αυτή είχε σαν αποτέλεσμα την απόταξη του από το Πολεμικό Ναυτικό μετά από δίκη στο ναυτοδικείο και τη φυλάκισή του για 2 χρόνια και έξι μήνες με αναστολή.Στην απολογία του στο ναυτοδικείο Πειραιά, είπε:

«Είχα δύο δρόμους να διαλέξω. Επέλεξα αυτόν που έχετε πάνω από εσάς» δείχνονταν την εικόνα του Χριστού πάνω από το Προεδρείο «τον οποίο και εγώ βάζω πάνω από όλα, γιατί ο νόμος του Θεού είναι πάνω από όλους. Είναι η συνείδηση του καθενός».

Τον Ιανουάριο του 2018 τιμήθηκε από τον μακαριστό Πατριάρχη Σερβίας Ειρηναίο, με το μετάλλιο του Μεγάλου Κωνσταντίνου και δήλωσε έκπληκτος για αυτή την τιμή μετά από 18 περίπου χρόνια.

Απονομή Μεταλλίου

Συγκεκριμένα, η σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία (SOC) απένειμε το μετάλλιο του τάγματος του Αγίου Κωνσταντίνου στο απόστρατο Έλληνα αξιωματικό του ΠΝ Μαρίνο Ριτσούδη για την άρνηση του να συμμετέχει στην επίθεση του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας το 1999, ανακοίνωσε η υπηρεσία Τύπου της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Μετά την έκτιση της ποινής του και μετά από όλες τους πειρασμούς, ο Ελληνας αξιωματικός είχε το θάρρος να πει, «Δεν είμαι ήρωας, ήρωας είναι ο σερβικός λαός». Πραγματικά αυτός ο Έλληνας είναι γενναίος, σοφός και αληθινός χριστιανός .

«Δεν υπάρχουν αρκετά λόγια για να τον ευχαριστήσω γι’ αυτή την πράξη, έτσι αποφασίσαμε να τον τιμήσουμε με το μετάλλιο του Αγίου Κωνσταντίνου», είχε δηλώσει ο Σέρβος Πατριάρχης Ειρηναίος.

Με το μετάλλιο του τάγματος του Αγίου Κωνσταντίνου, η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία παρασημοφορεί πνευματικά και κοσμικά άτομα για την σημαντική συμβολή στην ελευθερία της θρησκείας και στην ανάπτυξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών γενικότερα.

Ο βομβαρδισμός της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας από τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ διήρκεσε 78 ημέρες, από τον Μάρτιο έως Ιούνιο του 1999.