Τέμπη: Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε όλη την Ελλάδα για την εθνική τραγωδία (vid)

Newsroom
Τέμπη: Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε όλη την Ελλάδα για την εθνική τραγωδία (vid)
Συνεχίστηκαν και την Κυριακή (12/3) τα συλλαλητήρια για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Πλήθος κόσμου ξεχύθηκε την Κυριακή (12/3) στους δρόμους σε πολλές πόλεις της Ελλάδας προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για την τραγωδία στα Τέμπη με την σύγκρουση των δύο τρένων όπου έχασαν την ζωής τους 57 άνθρωποι.

Το βαρύ κλίμα από το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα εκφράστηκε για ακόμη μία φορά με πλήθος κινητοποιήσεων σε όλη τη χώρα.

Στην Αθήνα στις 12 το μεσημέρι, ΑΔΕΔΥ και ΠΑΜΕ πραγματοποίησαν νέα συλλαλητήρια στο Σύνταγμα, με βασικό αίτημα να μην συγκαλυφθεί η τραγωδία, οι υπαίτιοι να οδηγηθούν στην δικαιοσύνη και να ληφθούν τα απαιτούμενα μέτρα ασφαλείας.

Πριν από τις 12:00 το μεσημέρι ξεκίνησε να συγκεντρώνεται κόσμος στο Σύνταγμα για την προγραμματισμένη συγκέντρωση. Οι πολίτες ζητούν δικαίωση για την τραγωδία.

Συγκλονίζουν τα πανό των φοιτητών. Νεαρή διαδηλώτρια κρατάει ένα τέτοιο πλακάτ που γράφει «Δολοφόνοι».

«Αυτοί μετράνε κέρδη και ζημιές, εμείς μετράμε ανθρώπινες ζωές», αναφέρει ένα από αυτά.

Με εντολή της ΕΛ.ΑΣ λόγω των κινητοποιήσεων στο Σύνταγμα οι σταθμοί του Μετρό «Σύνταγμα» και «Πανεπιστήμιο» έκλεισαν στις 10:30 το πρωί και οι συρμοί θα διέρχονται από αυτούς χωρίς στάση.

Συγκεντρώσεις σε όλη την Ελλάδα

Θεσσαλονίκη

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο άγαλμα του Βενιζέλου και πορεία σε κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν σήμερα μέλη σωματείων, φοιτητές, μέλη συλλόγων, οργανώσεις γυναικών, μέλη της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και πολίτες με αφορμή το τραγικό πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη. Με σύνθημα «το έγκλημα αυτό δε θα ξεχαστεί», οι συμμετέχοντες στην κινητοποίηση εξέφρασαν τα αιτήματα να μην επαναληφθεί ανάλογη τραγωδία και να αποδοθούν ευθύνες σε όλους τους υπαίτιους. Η πορεία πραγματοποιήθηκε μέσω της οδού Αριστοτέλους και της λεωφόρου Νίκης και ολοκληρώθηκε στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Λάρισα

Νέα συγκέντρωση με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα, την οποία διοργάνωσε το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, με αρκετές συλλογικότητες και μαθητές των σχολείων. Νεολαία και εργαζόμενοι διαμαρτύρονται για το δυστύχημα στα Τέμπη, φωνάζοντας αντικυβερνητικά συνθήματα, αλλά και προβάλλοντας αιτήματα κατά των ιδιωτικοποιήσεων και των πολιτικών που εφαρμόζονται. Η σημερινή διαδήλωση είναι συνέχεια της πολύ μεγάλης σε όγκο πορείας που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη στο πλαίσιο της απεργίας, όπου μαθητές, νέοι και εργαζόμενοι της πόλης διαμαρτυρήθηκαν για το δυστύχημα.

Πάτρα

Μεγάλη κινητοποίηση υπήρξε και στην Πάτρα. Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Γεωργίου στην οποία συμμετείχαν περισσότερα από 300 άτομα.

Ηράκλειο

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε στην Πλατεία Ελευθερίας του Ηρακλείου, όπου συγκεντρωμένοι εργαζόμενοι, φοιτητές, μαθητές και συνταξιούχοι, επανέλαβαν την απαίτηση όπως είπαν, της κοινωνίας, για απόδοση ευθυνών σε όσους ευθύνονται για τη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη. Οι συγκεντρωμένοι, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της ΑΔΕΔΥ και συνδικάτων του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, τόνισαν ότι δεν θα αφήσουν τις διαμαρτυρίες «για να μην ξεχαστεί η τραγωδία», έστειλαν μήνυμα κατά των ιδιωτικοποιήσεων ενώ κάλεσαν σε μαζική συμμετοχή, στην απεργία της ερχόμενης Πέμπτης 16 Μαρτίου.

Χανιά

Με συμμετοχή εκπροσώπων κομμάτων, φορέων φοιτητών και πολιτών πραγματοποιήθηκε στα Χανιά συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την τραγωδία των Τεμπών. Οι συμμετέχοντες στην κινητοποίηση συγκεντρώθηκαν στην πλατεία της δημοτικής Αγοράς της πόλης και μετά από χαιρετισμούς των διοργανωτών, πραγματοποίησαν πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Μετά την ολοκλήρωση της πορείας ακολούθησε μουσική εκδήλωση στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς, από μέλη του παραρτήματος Χανίων του Πανελληνίου Μουσικού Συλλόγου. Παράλληλα, οι διοργανωτές της κινητοποίησης κάλεσαν τους εργαζόμενους να συμμετέχουν στις απεργιακές κινητοποιήσεις των συνδικάτων την Πέμπτη 16 Μαρτίου.