Τα Όσκαρ απέρριψαν το αίτημα του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι να εμφανιστεί στη τελετή

Newsroom
Τα Όσκαρ απέρριψαν το αίτημα του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι να εμφανιστεί στη τελετή
Ούτε φέτος έγινε δεκτό το αίτημα του Βολοντίμιρ Ζελένσκι να εμφανιστεί κατά την διάρκεια της τελετής απονομής των βραβείων Όσκαρ.

Τον τελευταίο χρόνο, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει γίνει δεκτός με ανοιχτές αγκάλες από τα βραβεία, τα κινηματογραφικά φεστιβάλ, ακόμη και από το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Αλλά όταν πρόκειται να βρει τηλεοπτικό χρόνο στην πιο πολυπόθητη τηλεοπτική εκπομπή, ο Ουκρανός ηγέτης αντιμετωπίζεται με ψυχρότητα.

Για δεύτερη συνεχή χρονιά, η Ακαδημία σνομπάρει τον Ζελένσκι. Το περασμένο μήνα εμφανίστηκε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου (εξ αποστάσεως). Πηγές λένε ότι ο ισχυρός ατζέντης της WME, Μάικ Σίμπσον, έκανε έκκληση στην Ακαδημία να συμπεριλάβει τον κωμικό ηθοποιό που έγινε πολιτικός, αλλά τον απέρριψαν .

Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, ο Ζελένσκι εμφανίστηκε στα κινηματογραφικά φεστιβάλ των Καννών και της Βενετίας, καθώς και στα βραβεία Grammy και ουσιαστικά χτύπησε το κουδούνι έναρξης του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης τον Σεπτέμβριο. Στις Χρυσές Σφαίρες τον Ιανουάριο, ο Σον Πεν παρουσίασε τον Ζελένσκι, ο οποίος επανέλαβε το μήνυμά του των τελευταίων 12 και πλέον μηνών ότι η Ουκρανία θα κερδίσει τον πόλεμο εναντίον της Ρωσίας και χειροκρότησε «τους ελεύθερους ανθρώπους του ελεύθερου κόσμου».

Τον Δεκέμβριο, ο Ζελένσκι επισκέφθηκε τις ΗΠΑ για να συναντηθεί με τον Πρόεδρο Μπάιντεν και να παροτρύνει το Κογκρέσο να στείλει περισσότερη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία.

Πέρυσι, ο παραγωγός των Όσκαρ Γουίλ Πάκερ απέκλεισε μια εμφάνιση του Ζελένσκι. Ο Πάκερ εξέφρασε την ανησυχία του ότι το Χόλιγουντ έδινε προσοχή στην Ουκρανία μόνο και μόνο επειδή όσοι πλήττονται από τη σύγκρουση είναι λευκοί. Αντίθετα, το Χόλιγουντ αγνόησε τους πολέμους σε όλο τον κόσμο που επηρεάζουν τους έγχρωμους ανθρώπους, υποστήριξε. Δεν είναι σαφές ποιο είναι το σκεπτικό της φετινής απόρριψης των Όσκαρ, ωστόσο η Ακαδημία προτιμά παραδοσιακά να εστιάζει στη συμβολή της κινηματογραφικής κοινότητας και να αποφεύγει οτιδήποτε πολιτικό.